Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Zeby jeszcze jakies fajne gry zapowiedzieli wraz z kartami bo jak nic nowego nie bedzie to tak meh, bo o ile fajnie ze bedzie wieksza moc ale w co grac :D  Chyba nigdy tak nie ziewalem przy premierze gpu. Jak nowe ficzery pokaza na przykladzie cyberpranka to chyba glowa o sciane uderze :heu:

gdyby tak nowe Metro pokazali z nowosciami, to by było cos!

Nowe karty kupuje się do starych gier żeby grać w lepszej jakości i większym klatkażu:faja:

• Like 2
Opublikowano
Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

Ja tam kibicuje intelowi, bo przez ich brak konkurencji mamy 7800x3D po 2500-3000zł i 9800x3D po 3200-3500zł

Zakonczenie produkcji jednego i brak towaru drugiego modelu powoduje te ceny, a nie brak konkurencji.

Opublikowano
4 minuty temu, ryba napisał(a):

Zakonczenie produkcji jednego i brak towaru drugiego modelu powoduje te ceny, a nie brak konkurencji.

Mylisz się. Ceny 7800 poszły w górę, bo Intel miał wpadkę, do której sam się przyznał. Potem był mega hype wszędzie na 9800 i teraz ceny są jakie są. Ludzie są sami sobie winni.

4 minuty temu, ryba napisał(a):

9800x3D po 3200-3500zł

Nie wiem skąd użytkownik @Lameismyname wziął te ceny.

https://www.mindfactory.de/product_info.php/AMD-Ryzen-7-9800X3D-8x-4-70GHz-So-AM5-WOF_1595711.html

MindFactory sprzedał 2.960 sztuk 14900k, natomiast 7800x3D "tylko" 78.490 sztuk. Liczby mówią same za siebie.

Szkoda tylko, że AMD nie wołuje tak w dziale kart graficznych jak w procesorach :)

• Like 1
Opublikowano

Ja tam nie rozumiem narzekania ludzi mówiących że nie ma w co grać. Jak są dobre gry to można grać w kółko, taki 5090 pozwoli na ogranie z PT z większym klatkarzem czy to CP czy to Indiane czy Alana, a i Wiesiek 3 nie pogardzi dodatkową mocą bo zarzyna 4090 w 1440p mimo że nawet PT nie ma.

1 minutę temu, King Arthas napisał(a):

Mylisz się. Ceny 7800 poszły w górę, bo Intel miał wpadkę, do której sam się przyznał. Potem był mega hype wszędzie na 9800 i teraz ceny są jakie są. Ludzie są sami sobie winni.

Wiadomo jakby klepali więcej tych procków i zwiększyli podaż to by cena poleciała, bo cała moc skalperów kończy się wtedy kiedy producent jest w stanie rzucić na rynek więcej chipów niż jeden Janusz z drugim skupić. Co innego kiedy do PL trafi 20 sztuk 5090 a co innego jakby trafiło 2000 sztuk.

No tylko firma ma zarabiać, więc wiadomo że żadna korpo nie będzie klepać na pałę nieskończone ilości chipów, tylko ustawi produkcję w tym punkcie krzywej cena/zysk gdzie zarobi najwięcej. I pewnie nie jest to punkt gdzie plują kartami czy prockami jak z miniguna :E 

Opublikowano
15 minut temu, ryba napisał(a):

Czynników jest zapewne kilka, ten jest jednym z nich.
Nie uwierzę, że cena tych dwóch procków poszybowała w górę jako ciąg nieszczęśliwych i przypadkowych zdarzeń, chociaż takie pewnie też były i miały mniejszy lub większy wpływ.

8 minut temu, King Arthas napisał(a):

Nie wiem skąd użytkownik @Lameismyname wziął te ceny.

7800X3D: https://www.ceneo.pl/151188370
9800X3D: https://www.ceneo.pl/176611863

Ceny z dzisiaj, z aktualną dostępnością.

Nie każdy chce kombinować z niemiecką dystrybucją (mindfactory) i niemieckojęzycznym sklepem wysyłając przez pośrednika specjalizującego się w częściach samochodowych (bodycar).

Opublikowano

Unia miała zabronić geofencingu ale jak zwykle jeśli przepisy miałyby być jakkolwiek korzystne do konsumenta to wprowadzili je w postaci które nic nie zmieniają (niemiecki sklep nie może odmówić sprzedaży polakowi, ale może odmówić wysyłki na adres inny niż niemiecki). Tyle nam z UE korzyści przychodzi :E 

Opublikowano

Ze sklepów zagramanicznych to kupowałem tylko w proshopie. Duński, ale kontakt po polsku, sprzęt do serwisu wysyłasz za darmo, choć trochę to trwa. 

11 minut temu, cichy45 napisał(a):

Tyle nam z UE korzyści przychodzi :E 

Uważasz, że nie ma żadnych korzyści, bo w jednym sklepie z wysyłką w wuja jadą? Jprdl... 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

To bez dlss w 1440p raczej wątpię aby Ci coś zarzynało :)

Aż sprawdziłem sobie specjalnie. W mieście mam bottleneck CPU co akurat wiadomo, ale za miastem gdzie obciążenie CPU mniejsze to GPU jest wąskim gardłem i tylko 82 FPS, a w lesie to już w ogóle spadki do 70 FPS :E a to zwykłe 2560x1440 żadne ultrawide.

mPTANlv.jpeg

13 minut temu, bartez88 napisał(a):

czy używka 4090 z 24gb

4090 będzie bardziej uniwersalna jeśli robisz coś poza graniem. Choćby do AI większa ilość szybszej pamięci = lepiej. Z tego samego powodu ludzie kupują ciągle karty typu Tesla P40 która mimo że oparta na pascalu to ma 24 GB i jej ceny na ebayu wystrzeliły w kosmos. 2 lata temu można było kupić je po 250 złotych za sztukę, teraz chodzą po ponad 1000.

Edytowane przez cichy45
  • Upvote 2
Opublikowano
14 minut temu, bartez88 napisał(a):

Mnie to zastanawia co będzie lepszym wyborem dla mnie pod 1440p. Czy nowy 5080 ze swoim dlss 4.0 ale 16gb czy używka 4090 z 24gb. Oczywiście nie na chwilę a te 2-3 lata

Po prostu poczekaj na testy. Tylko i aż.

Opublikowano
3 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Kiedy 82 FPS stały się "tylko"? Masz świadomość, że miliony konsolowców nawet nie wiedzą jak wygląda 82 FPS? :sex:

Moja przygoda z konsolami skończyła się na PS3, ale jeszcze pamiętam jak wspaniale płynnie tam potrafiły działać gry. 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, cichy45 napisał(a):

Moja przygoda z konsolami skończyła się na PS3, ale jeszcze pamiętam jak wspaniale płynnie tam potrafiły działać gry. 

To takie złudzenie płynności , mam to samo  ps3 . Ba , kupiłem nawet używke one x , kurzy się 3 rok. Ograłem tylko Mass effecty i RDR2 rok temu:D tak to ziewki. Granie na TV nie dla mnie.

BTW Szyny pamięci bez zmian na nowych rth'ach ? :D

Edytowane przez PepePanDziobak
Opublikowano
36 minut temu, cichy45 napisał(a):

Aż sprawdziłem sobie specjalnie. W mieście mam bottleneck CPU co akurat wiadomo, ale za miastem gdzie obciążenie CPU mniejsze to GPU jest wąskim gardłem i tylko 82 FPS, a w lesie to już w ogóle spadki do 70 FPS :E a to zwykłe 2560x1440 żadne ultrawide

Wait, what 0_o jakim cudem masz bottleneck na 5800X3D jak ludzie wieska ogrywali to na i5-4460 ? Ja gralem na jakims i5 6600k to mialem w cholere fps

• Upvote 2
Opublikowano
2 godziny temu, Element Wojny napisał(a):

Witaj w klubie kolego, ja też mam preordera na Rebirth i chce go ograć na pełnym komforcie. Co do Radka - doskonale wiem co to jest FSR, bo włączyłem to może z 3-4 razy i nigdy więcej, nie wiem jak głęboko w dupie musiałbym być by użyć tego rozwadniacza. Nie wiem jak to wygląda w wersji 3.0, bo ostatnia jaką używałem to było 2.0, ale z tego co piszesz jaki badziew był, taki nadal jest. DLSS używam rzadko, ale jak ustawię Q to różnica jest na ogół niewielka, a przyrost FPS całkiem spory, zupełnie inna bajka.

Pytanie, które powinieneś sobie zadać, to w jakie gry grasz, i jakie ficzery używasz. Ja w zachodnie nowości gram stosunkowo rzadko, więc użycie DLSS/FG/RT/PT u mnie raczej niewielkie, ale jak już gram - to chcę by to wyglądało dobrze i chodziło z sensem. Z tego co kojarzę, Ty więcej grasz w zachodnie gry z tymi ficzerami, więc zastanów się jak to będzie, gdy kupisz Radka i te rzeczy nie będą dla Ciebie dostępne. 

Ja od siebie Ci powiem, że w Radki już więcej nie wejdę, bo wolę mieć ficzery pod ręką kiedy będę chciał ich użyć (nawet rzadko), niż ich nie mieć kiedy będą potrzebne - bo przykładowo nagle się okaże że bez włączenia takiego RT/PT, gra XYZ, po prostu wygląda kijowo. 

Ciągnąc ten wywód odnośnie nowej grafy, który jak już ktoś zauważył ciągnie się od 3 dni i moje dyrdymały mogą być już irytujące, pisząc pół żartem, wspomnę, ponownie miałem RX 570 8gb i nawet Xeon na s1155 czasem go ograniczał w grach gdzie potrzeba było mocnego wątku, Ryzen 3600 dał kopa na premierę-lipiec 2019 i wtedy RX ograniczał Ryzena xD, ale to czasy 2018/2019, wtedy kupiłem go, bo gtx 780Ti nie dawał rady w nowych grach dx12 itp, np Forza Horizon 3, w nowszych grach ten Radek przeganiał tego gtxa o kilka długości, byłem bardzo zadowolony, potem brakowało mi wydajności i kupiłem używkę gtx 1660ti na forum pclaba w cenie ok 1tyś i też był mega przeskok, a potem właśnie RTX. Radeon nadal działa w moim starym kompie u kuzyna, on mało się zna tak jak my tutaj, nigdy mi nie zgłaszał problemów z Radeonem, ale ostatnimi czasy mało gra(to ten co miał powódź, pisałem na pclabie).

Nie pamiętam co się działo z Radeonem, ale nie przypominam sobie większych czy mniejszych problemów, mam nawet zachowane screeny z ustawień panelu sterowania, bo potrafił resetować moje customowe ustawienia odnośnie wentylatorów i uv, to do dziś pamiętam, ale w grach, czy inne cyrki nic nie kojarzę. Nawet instalowałem sterowniki bez instalowania na czysto- zachowanie profilu ustawień, tylko jako nakładka, tak jak to robię teraz na nVidii, nie używam DDU. Odpukać zero problemów.

Rebirth będzie też wymagać więcej niż 8gb vram, zapewne będzie problem z odpaleniem tego w lepszych detalach, nie grałem w Remake Int na PC, bo ograne na PS5, nie chciałem ogrywać tego ponownie.

Co do ficzerów-spolszczenie, to nawet FSR jest mniejszej ilości niż DLSS w grach, ja używałem DLSS bo wiedziałem, że kupując kartę czy to RTX czy RX w tej cenie i tak muszę użyć by ratować FPS w 1440p, granie w natywnym praktycznie niemożliwe, chyba, że jakieś lekkie gierki, ale wszelkie nowe, czy nawet bardziej cisnące wymagają użycia DLSS nawet w trybie balans, ale DLSS balans wydaje się, ba jest na 100% lepszy niż FSR jakość, szczególnie, że wezmę pada i odjadę na fotelu kawałek od biurka i nie będę szukać lupą różnicy w obrazie, czasem po zrobieniu screena natywne vs dlss dopatrzę się, ale nie w każdej grze widać gołym okiem bez porównywania screenów obok siebie.

Na koniec biorąc Radeona to wiem, że już nigdy, nie zagram w Cyberpunka w PT, bo to będzie niemożliwe, chyba, że na prawdę poprawią to RT w nowych, ale kto wie, wtedy może w 30fps coś na wzór konsolowego grania xD Na pewno z nową grafą wróciłbym do starszych gierek, gdzie musiałem ciąć, limitować detale czy obraz- używanie DLSS, wtedy powinienem mieć natywne w wyższym FPS i mieć lepszą przyjemność z grania czy to na padzie czy na m+k. Niestety, nawet po 3 kieliszkach likierku, bo wróciłem od cioci, nie zmienię zdania i mój budżet jest nadal ten sam, nie wpadnie mi do głowy pomysł żebym miał przeciągać go w nieskończoność, by pozbyć się całej mojej mamony, po to by mieć "Super". 

Przepraszam za moje wywody, kolejna rozprawka, ale ta kto jest jak się jest samemu i jedynie kto mnie słucha to moja kicia :rudolf: właśnie siadła mi koło klawiatury bo chce kolację.  

• Upvote 1
Opublikowano

Sprzęt sprzętem. Ale tak naprawdę nie ma jakiś konkretnych pozycji na 2025 co można by było wykorzystać nowe technologię. 

GTA 6 raczej na PC nie będzie równo z konsolami, Wiedzmin 4 to raczej przy przemierzę RTX 6090. 

Na 100% Cp2007 dostanie nowe ficzery (buildy NV i dev już kilkanaście dni temu wyszły).

Indiana może dostać coś z ficzerów (było pytanie do twórców co z RR - to odpowiedzieli że nowy ficzer będzie soon). 

Opublikowano
27 minut temu, Slayer napisał(a):

Wait, what 0_o jakim cudem masz bottleneck na 5800X3D jak ludzie wieska ogrywali to na i5-4460 ? Ja gralem na jakims i5 6600k to mialem w cholere fps

Wiesiek z RT który dostał next-gen upgrade to kompletnie inne wymagania od strony CPU i GPU. Tam RT w 1440p poniżej 4080 nie ma co podchodzić :)

Opublikowano
Teraz, TheMr. napisał(a):

Wiesiek z RT który dostał next-gen upgrade to kompletnie inne wymagania od strony CPU i GPU. Tam RT w 1440p poniżej 4080 nie ma co podchodzić :)

A gdzie jeszcze mody oświetleniowe i hd tekstury reworked for next gen :D