Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Cyberpunk z teksturami 4K i pozostałymi modami typu 'enhanced visuals' wciąga mi wszystko co mam czyli 24gb vramu :faja:

Tylko pytanie czy to rzeczywiste zapotrzebowanie czy tylko alokacja ;) 

Opublikowano

To że jest zapchane nie znaczy że tyle wymaga do poprawnego działania, ja w huncie na karcie 8gb miałem 7.5gb zużytej a po ugrade na 6950xt mam ponad 14gb z tymi saymi ustawieniami mimo to gra na 3060Ti działała bez żadnych anomalii 

Opublikowano

No to gratki :) 

HFW w 1440p 8GB Vram 3060ti na śrenich texturach z bardzo przyzwoitych 60fps spadki na 12-14-24 fps.  Nie interesuje mnie alokacja, tylko brak zapchanego Vram  :)

• Upvote 1
Opublikowano
6 godzin temu, Gret napisał(a):

Chyba teraz najlepiej opędzlować. Jak tylko pojawią się jakieś "testy" to cena będzie spadać, napaleńcy zaczną wyprzedawać za "grosze"

chris-pratt-rubbing-hands.gif

Co generację tak jest, zobaczymy co upoluje za około 4 koła bo tyle sobie założyłem jako górny limit na jakąś używkę z gwarancją ;) 

Opublikowano (edytowane)

Z tego co się zapowiada kończą i z produkcją niższych modeli Ady jak modeli 4070, nie chcą sobie sami z sobą robić zbyt dużej konkurencji :E

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, leven napisał(a):

Lampart ? Upolujesz generację 4xxx. 5xxx znowu coś wymyśli, która nie będzie dostępna dla starszych generacji.  Prawo zysku bogatych.

Biała myszka? :E 

cat-and-mouse-funny.gif

4080tkę to mogę już upolować z tego co pisał @ODIN85 za 4 kafle na jakiś promocjach ale nie będę kupował nowej karty (w sensie nówki ze sklepu) jak następna generacja jest prawie za rogiem ;) Zobaczymy testy i te nowości.

Oprócz generatora klateczek seria 4XXX ma jakieś dwie imho całkiem fajne "funkcje" w porównaniu do 3XXX, co przyspieszają renderowanie z RT, kojarzy ktoś nazwy i mógłby przypomnieć? Na pewno sporo w tym temacie pisał na pclabie z tego co pamiętam @SebastianFM, niestety nie mogę sobie przypomnieć tych nazw :( 

Edyta: ok, znalazłem: OMM i SER :) 

https://www.nvidia.com/en-us/geforce/ada-lovelace-architecture/

Poza wiadomym wzrostem wydajności w rasterze i promyczkach spodziewam się właśnie takich "bajerków" w serii 5XXX a do tego może jakiś nowy DLSS czy inny nowy feature oparty o AI :D 

Edytowane przez lamparcicho
Opublikowano
1 godzinę temu, galakty napisał(a):

Jak przy 5000 nie wymyślą czegoś tylko dla nich to poza 5090 nie będą zbytnio schodzić ;) Chyba że wycofają całkiem 4000 i nie będzie wyboru :E 

Ale tak zawsze było, kończyła się stara i wchodziła nowa. Tylko seria 3000 była przeszacowana z powodu krypto i bujali się z nią. 

Opublikowano

Jak nie teraz to niech za rok zrobią manewr jak z RTX4xxx Super, czyli 5080 Super 24GB za 5000-5500zł i wszyscy będą zadowoleni.

Szansa jest skoro Odin pokazywał dzisiaj promke z medieexpert rtx4080 za 4000zł.

Opublikowano

@SpychcioZ tym wszyscy, to ja nie byłbym tak hop do przodu. 5.5 klocka za nową 80tkę, która najprawdopodobniej będzie daaaaaleko od 90, to nie jest żadna okazja. Bez względu czy będzie miała 24GB vram czy nawet więcej. A że może być gorzej - to jeszcze inna sprawa. Tylko, że produkt, który będzie mniej dupiasty od komicznego teoretycznego kastrata - nie sprawia, że automatycznie robi się dobry.

Opublikowano

@Kelam wiem i zgadzam się z Tobą, że będzie sporo traciła do 5090, ale staram się patrzeć na nią jak na taką 4090 za ok 5500zł... a to byłby już jakiś progres (patrząc na obecne ceny) i sporo osób mogłoby nareszcie wejść w taki próg wydajności:))

Oczywiście im taniej tym lepiej, jednak obawiam się o cenę skoro AMD nie wyda niczego w tym przedziale wydajnościowym i NV może dyktować warunki.