Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Roman_PCMR napisał(a):

Czekaj na testy. Ja jestem nastawiony na nie. Nie  jestem fanem FG ani DLSS

Majac teraz 4090 w życiu bym tego nie rozważał. Nawet pracując na tym (a nie grając) bym poważnie się nad tym zastanowił, bo zysk przy takie zmianie nie jest zero-jedynkowy. Niby wydajniej, ale i drożej, więcej W i inne podatki, które trzeba zapłacić przy tej zmianie. No ale...

Opublikowano
7 minut temu, Kadajo napisał(a):

No ciekawy jestem jak w praktyce sprawdzi się ten caly RTX Neural Shader do kompresji tekstur.

Nie liczę, że uczyni to karty 12 GB wystarczającymi ale 16GB powinno elegancko wystarczyć do następnej generacji.

Opublikowano

Co to to MFG ? Motherf...rgenerator ? ;)

Zmieniłbym 4090 na 5090, ale 4090 będzie raczej niesprzedawalne w normalnych pieniądzach, bo wszystkie janusze na olx będą przekonani że 5070 za 3k jest wydajniejsze od 4090 ;)

Mogę dopłacić około 5k po sprzedaży swojej karty.

Generalnie 5090 to takie 4090 po mocnym oc + poprawiony RT, to TDP 575W trochę przeraża ...

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, Pavel87 napisał(a):

nie sądze żeby portale/redakcje/youtuberzy wyciągnęli z tego więcej 

Skąd wiesz, co oni tam podpisali i jak będą na rzęsach stawać, aby wyniki odpowiednio "podciągnąć" :E

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, CryptTM napisał(a):

Skąd wiesz, co oni tam podpisali i jak będą na rzęsach stawać, aby wyniki odpowiednio "podciągnąć" :E

Myślę, że w tych wszystkich nowych recenzjach główną rolę będą grały multifejkowe klatki i ultra ostry DLSS4 :) Kto to teraz gra w rasteryzacji? Na co to komu? :E 

Edytowane przez Pavel87
  • Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, cichy45 napisał(a):

Mnie najbardziej interesują benchmarki 600W 4090 vs 585 W 5090. To pokaże ile faktycznie zysku jest z nowej architektury. Wydaje się że będzie bardzo bardzo mało.

NO jak mało, spójrz na RT flops panie, 380 flops ...to jest 2x wiecej. Przy heavy RT ta karta zmiecie z powierzchni ziemi 4090. Farcry 6 to nie ma tam zadnego RT, karty 7900XT i 7900XTX radza sobie lepiej od 4080 i 4070Ti...

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Przy heavy RT ta karta zmiecie z powierzchni ziemi 4090.

Na filmiku CP2077 4K masz 20 vs 28 FPS (wcześniej w wątku). No zmiata fest :E 

Edytowane przez cichy45
  • Haha 3
Opublikowano

różnica pomiędzy 3080 a 3090 była nieduża, 2090/1090 w ogóle nie było, teraz 5080 nie dojeżdża nawet do 4090. 

Bez konkurencji można ograć wszystkich, a i tak wszyscy zadowoleni. Tyle, że dziś jak grasz w 4k nie masz nawet alternatywy, musisz wydać 2k$. 

Opublikowano
10 minut temu, GAZuOOT napisał(a):

Hmmm, jak by się udało dorwać w MSRP 5090, to dokładam po sprzedaży 4090 jakieś 2k, not bad deal :D

zobaczysz 8,5k za używaną 4090 jak świnia niebo :D może sprzedaż za 6,5k, a kupisz 5090 może za 10,5k

• Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, cichy45 napisał(a):

Na filmiku CP2077 4K masz 20 vs 28 FPS (wcześniej w wątku). No zmiata fest :E 

Gdzieś na slajdach nvidia miała te 20 fps w tym samym teście na 4090 bo jak to z innego źródła to takie trochę piernik do wiatraka porównanie?

Opublikowano
4 minuty temu, Tankietka napisał(a):

To lepiej brać 5080 czy 5070 Ti na przeczekanie i za rok coś nowego?

5070Ti, jak Ci sie trafi z dobra pamiecią :hahaha:Teoretycznie powinny sie krecic conajmniej do 32Gbps, aczkolwiek...jak 5080 ma rzeczywiscie lepsza pamieć tak jak 4080miała, to poleci na 35Gbps. W sumie nie wiem która lepsza. Jakby 5080 miała 24Gb to wiadomo, 5080, tak to ciezko powiedzieć bardziej co Ci portfel podpowiada