Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Necronom napisał(a):

Dylematy czy z 4090 się przesiadać. A mi z 3080 niespecjalnie się chce 😅 A jeszcze dostanę ficzery nowe. Ale ja ogrywam dwie gry w roku to faktycznie mało ma to sensu. 

Siedzisz tyle czasu na forum i masz jeszcze czas na aż dwie gry rocznie?

Ja od dwóch tygodni w nic nie zagrałem - wszystko co najciekawsze dzieje się tutaj.

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, tgolik napisał(a):

A tak na poważnie, mam nadzieję, że karty będą normalnie w sprzedaży. I będę mógł jak człowiek zdecydować, czy kupuję kartę (i wtedy ja kupić), czy odpuszczam generację.

Oczywiscie ze beda. Siedze wlasnie w pracy, w dziale IT, a wokol mnie jakies 50-60 osob, prawie wszyscy to gracze. Zgadnij, ilu z nich zainteresowala ta premiera? Totalnie nikogo. A bo juz maja karty i im starcza, B bo z kasa roznie. Nie wiem skad to przekonanie na forum, ze ludzie rzuca sie na te karty jak za czasow Covida. 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

W sumie nadrobiłem temat i patrząc na te wykresy to pięknie wyglądają te klatki x2, ale przecież to jest 1+3 fejkowe zamiast 1+1 fejkowa.

Jestem bardzo ciekaw testów bez włączonego DLSS.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Pawelec7 napisał(a):

Przeanalizowałem sobie specyfikację i wydajność 5090 względem 4090 i szału nie ma. Oprócz mocnego wzrostu w podsystemie pamięci ( 32GB 512bit GDDR7 ) reszta zmian jest kosmetyczna ( ok30-35% ). Chodzi o czysty raster bez DLSS 4 i fejkowych klatek.

jak dodamy do tego 27% wyższe TDP to mamy zerowy wzrost

Edytowane przez Gret
Opublikowano (edytowane)

Prawda jest taka, że karty, które mamy obecnie są stosunkowo wydajne. No i prawie wszystkie wydajniejsze od konsol. Co innego w 2020 roku - startowała nowa generacja konsol i miała wydajność wyższą niż większość GPU na kompach graczy.

Martwi natomiast bardzo wzrost TDP nowych kart.

600 W - to już ociera się o absurd.

Edytowane przez tgolik
  • Haha 2
  • Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
59 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

No ale wygląda przepięknie, do tego pady fabrycznie.

O kurde, ale mamy rozjechane zdania nt. atrakcyjności. Mi już wygląd kart zahaczają o materiały budowlane, cegły i pustaki.  

Opublikowano
1 minutę temu, tgolik napisał(a):

Prawda jest taka, że karty, które mamy obecnie są stosunkowo wydajne. No i prawie wszystkie wydajniejsze od konsol. Co innego w 2020 roku - startowała nowa generacja konsol i miała wydajność wyższą niż większość GPU na kompach graczy.

Martwi natomiast bardzo wzrost TDP nowych kart.

600 W - to już ociera się o absurd.

w 2020 wyszedł 3080, karta trzy razy mocniejsza od konsolowych GPU :P

Opublikowano
Teraz, tgolik napisał(a):

Dokladnie, zapytalem sie juz co najmniej 10 osob w moim dziale o 50XX. Totalnie nikt, kazdy siedzi na czyms z serii 40/30XX i im starcza, mowia ze i tak nie ma fajnych gier wiec po co inwestowac. To my tutaj na forum jestesmy dosc specyficznym towarzystwem, ktore jaraja takie rzeczy jak DLSS4, wykresy, Kurteczka itd., normalnych ludzi to nie obchodzi, dla nich ma dzialac i tyle. 

• Upvote 3
Opublikowano
4 minuty temu, Reddzik napisał(a):

Nie chcę kupować co rok, czy nawet 2 nowy sprzęt, to kosztuje, tak jak z obecną gdyby miała te 12/16 pewnie bym przesiedział na spokojnie rok, może więcej, może by wyszły superki, i wtedy zmienił, mnie sama wydajność tak nie martwi, i tak na moje potrzeby to jest bardzo dużo, ale brakuje vram, bo żeby poratować się FG potrzeba vramu, żeby dać tekstury, jakieś w miarę detale itd. Tak samo czekam na FF7 Rebirth i tam krzyczą o 12gb vram na karcie... więc może się okazać, że będę mieć podobnie jak PS5, bo będę musiał ratować się dlss performance by jakoś to ruszyło o ile pomoże.

No to ci mówię doinwestuj, bo skończysz z ręką w nocniku. Co do tego ile będzie potrzebował FF7R nie wiem ale mogę ci powiedzieć, że FFXVI wciąga 16 z FSR co prawda to inny silnik ale dobrze nie wróże dobrze dla FF7 bo Prosiak ma winycj pamięci niż zwykły a nie życzę ci abyś miał doświadczenie jak ja w FF7remake na PS4 gdzie momentami miałeś grafę jak na PS2 :E

Opublikowano
3 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

(...)Zgadnij, ilu z nich zainteresowala ta premiera? Totalnie nikogo.(...)

Przed premierą w sklepach RTX 4080 w pracy miałem cały czas telefon w łapie, żeby go kupić. A teraz? A teraz siedzę od roku na 1080TI z monitorem 1080p i jakoś nie czuję, że potrzebuję czegoś nowego. Komentarz typu true life:
Nvidia: The RTX 5070 has 4090 performance for 549$
Me: Finally, the 40 Series will get cheaper so I can get an RTX 3060 for a good deal

• Upvote 2
Opublikowano
15 minut temu, cichy45 napisał(a):

Ja myślę że używki 4090 spokojnie można wystawiać od 7000 na start i potem obniżać cenę, szczególnie jak ktoś ma świeższy model niż z premiery więc i jeszcze z zapasem gwarancji.

Może jeszcze frytki do tego :D

Jak mam brać starego kapcia za tyle to serio wolę już tego 5080. 4090 będzie przy dobrych wiatrach wart tyle co nowy 5080.

Opublikowano
4 godziny temu, Radio Tirana napisał(a):

Przeklejam polskie ceny dla tych, co dopiero wstali, nie musicie przekopywać tematu 

RTX 5090 - Od 10 299 złotych
RTX 5080 - Od 5199 złotych
RTX 5070 Ti - od 3899 złotych
RTX 5070 - od 2849 złotych

Mistrzu mój dzięki ci, a coś było/jest o wydajności? :wariat:

Opublikowano
1 minutę temu, galakty napisał(a):

3080 to już dzisiaj słabeusz, do tego gorący. Weźmiesz 5070Ti to wyrwie z kapci xD 

Na moje potrzeby jeszcze wystarczy. Poza tym musiałbym wymienić wszystko, bo reszta bebechów ma swoje lata też i już mi się się odechciewa :E

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Brolly napisał(a):

Mistrzu mój dzięki ci, a coś było/jest o wydajności? :wariat:

zamiast jednej fejkowej klatki dostaniesz 3. to tyle jeśli idzie o wydajność

Edytowane przez Gret
  • Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano
1 minutę temu, JDM napisał(a):

Przed premierą w sklepach RTX 4080 w pracy miałem cały czas telefon w łapie, żeby go kupić. A teraz? A teraz siedzę od roku na 1080TI z monitorem 1080p i jakoś nie czuję, że potrzebuję czegoś nowego. Komentarz typu true life:

Komentarz true-life: jak juz oglosilem dzis kolegom z dzialu ze ide po 5070Ti, to 2 mi sie zapytalo co robie z moim obecnym 4070 i za ile bym go sprzedal jako uzywke. I prawdopodobnie za £350 pojdzie do kolegi co siedzi dwa biurka ode mnie. 

• Like 1