Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zatrzymałem się w rozwoju PC już lata temu, ale czasem z ciekawości zaglądnę co się dzieje w rozwoju nowych GPU. No i patrzę na cenę 5090. Ponad 10k złotych.

Gdzie te czasy początku lat 2000., gdzie high-end kosztował maksymalnie 2000 złotych.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, ernorator napisał(a):

A Ty myślisz, że EVGA sobie poszło bo wszystko było przejrzystej i współpraca była łatwa....8:E

Gdyby tylko o trudną współpracę chodziło i mały zarobek to by poszli do AMD a nie całkiem się wypisali. Inni jakoś potrafią wyżyć i robią dla obu obozów, lub trzech jak Asrock Acer.

Biostar na trzy baty leci https://www.biostar.com.tw/app/en/vga/index.php

Zotac i ich karty rtx 5000 https://www.zotac.com/us/product/graphics_card/all?field_filter_g_series_tid[]=2975&field_filter_g_series_tid[]=2971&field_filter_g_series_tid[]=2972

Gigabyte https://www.gigabyte.com/Graphics-Card/All-Series?fid=3118

Edytowane przez Pentium D
Opublikowano
19 minut temu, Winter napisał(a):

Zatrzymałem się w rozwoju PC już lata temu, ale czasem z ciekawości zaglądnę co się dzieje w rozwoju nowych GPU. No i patrzę na cenę 5090. Ponad 10k złotych.

Gdzie te czasy początku lat 2000., gdzie high-end kosztował maksymalnie 2000 złotych.

A ile wtedy zarabiałeś?

Opublikowano
3 minuty temu, ODIN85 napisał(a):

A ile wtedy zarabiałeś?

Chodziłem jeszcze do szkoły, ale dorywczo z tysiaka.

Opublikowano

Nie no teraz mnie stać, ale szkoda mi tyle hajsu na same GPU.

Przecież gdyby kobieta się dowiedziała to miałbym torby wystawione przed domem.

Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, Pentium D napisał(a):

Gdyby tylko o trudną współpracę chodziło i mały zarobek to by poszli do AMD a nie całkiem się wypisali. Inni jakoś potrafią wyżyć i robią dla obu obozów, lub trzech jak Asrock.

ASRock nie siedzi jeszcze w GeForce jak dobrze kojarzę. Evga nawet nie licząc ich kongpin nie miała widocznie czego szukać u AMD. Zamknęli więcej niż tylko dział kart graficznych... 

Edytowane przez areczek1987
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Upadek evga to nie wina nvidia, tam cała firma źle prosperowała po prostu od dawna. Ale łatwo zrzucić na nvidia ;)

bo wygodnie a tam każdy ich dział leżał. 

Można upaść jeszcze niżej, wyciekł Switch2 w całej okazałośći a Nintendo jeszcze nie zrobiło prezentacji:lol2: 

Nvidia nie zrobiła takiej wtopy i 3mała chociaż wszystko w tajemnicy.

Edytowane przez Spychcio
  • Haha 1
Opublikowano
34 minuty temu, areczek1987 napisał(a):

ASRock nie siedzi jeszcze w GeForce jak dobrze kojarzę.

Faktycznie, pomyliłem z Acerem. Choć oni też z nvidii mieli chyba tylko RTX 3060/Ti do swoich kompów-składaków a nie do osobnej sprzedaży.

Opublikowano
1 godzinę temu, Winter napisał(a):

Chodziłem jeszcze do szkoły, ale dorywczo z tysiaka.

To nieźle bo ja chodziłem do pracy i zarabiałem 700 :hahaha: 

Godzinę temu, Winter napisał(a):

Moja mi kupiła 4070 ti super pod choinke 2x24gb 8000cl40 na rocznice slubu.A wczorej syn poskarzył sie ze HDV nie ma rgb, za godzine w Alzaboxie beadzie X870E hero .Chyba coś robisz źle :D

Opublikowano
8 minut temu, Dziarson napisał(a):

To nieźle bo ja chodziłem do pracy i zarabiałem 700 :hahaha: 

Moja mi kupiła 4070 ti super pod choinke 2x24gb 8000cl40 na rocznice slubu.A wczorej syn poskarzył sie ze HDV nie ma rgb, za godzine w Alzaboxie beadzie X870E hero .Chyba coś robisz źle :D

Czasem miałem więcej, gdy sąsiad zadzwonił, żeby wgrać nowe kody do szarika (szare karty Cyfry+), bo jego żona chciała Trwam oglądać. 50 złotych jednorazowo, a zdarzało się, że 3 razy w tygodniu zmieniali kody. Piękne czasy :E

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Winter napisał(a):

Nie trzeba się cofać do początku lat 2000. W 2008 r. latem krótko po premierze kupiłem GTX 260 za 300$, GTX 470 potrafił u nas latać za ~800zł. Wtedy moim zdaniem zabawa w PC miała jakikolwiek sens a nie teraz gdzie cena samego topowego/prawie topowego GPU to cena kilku konsol :lol2:

Edytowane przez Kris194
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Winter napisał(a):

Masz bardzo „specyficzną” relacje z żoną skoro będąc dorosłym człowiekiem musisz się tłumaczyć z zakupu. W normalnym związku idziesz do sklepu i kupujesz. Działa to w obie strony. 

Edytowane przez zoomehsak
Opublikowano
1 minutę temu, zoomehsak napisał(a):

Masz bardzo „specyficzną” relacje z żoną skoro będąc dorosłym człowiekiem musisz się tłumaczyć z zakupu. W normalnym związku idziesz do sklepu i kupujesz. Działa to w obie strony. 

Bo to drogie hobby. To nie sklejanie modeli samolotów, a kupowanie sprzętu za spore sumy, które możnaby przeznaczyć na ważniejsze kwestie.

Z PC wyleczyłem się gdzieś około 2008 roku. Kupiłem PS3 i zaczęło mi to wystarczać. Choć mnie stać na kupno mocnego PC to jednak uważam, że bardziej kalkuluje się wykupienie GeForce Now w najwyżej opcji

Opublikowano
Teraz, Lameismyname napisał(a):

Pytanie za 2zł bo nie doczytałem. Tych fajkowych klatek w MFG jest więcej jak prawdziwych? 😱

Dużo więcej - generalnie wzrosty są imponujące na papierze, ale bardzo czekam na testy praktyczne, bo tutaj już może być różnie. Zarówno jeśli chodzi o artefakty, jak i opóźnienia. 

Opublikowano
2 minuty temu, Gasparo napisał(a):

Dużo więcej - generalnie wzrosty są imponujące na papierze, ale bardzo czekam na testy praktyczne, bo tutaj już może być różnie. Zarówno jeśli chodzi o artefakty, jak i opóźnienia. 

Jeżeli chodzi o opóźnienia to według digital foundry nie ma większej różnicy pomiędzy jedną a kolejnymi dodatkowymi klatkami. Trzeba czekać na recenzje