Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, TheMr. napisał(a):

W czasach 4090 najbardziej popularna karta była 3060. GTX1660 to odległe czasy 2xxx. 

Na premierę 40xx, czyli w listopadzie 2022 na Steam najpopularniejsze GPU czyli GTX 1060 zastąpiło GTX 1650.

Opublikowano
16 minut temu, Kadajo napisał(a):

Wielkie te karty.

Jak Nvidii udało się zrobić takie małe te FE to ja nie wiem.

Coś czuje ze cicho nie będzie :E

Mnie najbardziej zastanawia że 5080 FE i 5090 FE mają mieć te same wymiary. Jeśli chodzi o 5080 to jakiś większych obaw nie mam, ale 5090 FE i 575W przy tych rozmiarach... Kurde no może być ciekawie jeśli jakiejś magii w tym nie ma

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Do rastryzacji 5090, jak fejkowe klatki to 5080 styka w zupelnosci;)

Ludzie chcą dobrej rasteryzacji ale kupują NV by grać w RT, gdzie rasteryzacja się totalnie nudzi. 

@skypan

Tak samo marudzą na wielkie i ciężkie karty ale dobrej kultury chcą. 

Ludzie sami nie wiedzą czego chcą. Czasem mam wrażenie, że jednak kurteczka wie lepiej.

Edytowane przez Totek
Opublikowano (edytowane)

Coraz bardziej pydziaste robią się te karty. Niedługo będą mocować jakieś mega turbiny z ciągiem jak w odrzutowcu by to wszystko schłodzić. A w obudowach będziemy mieli beton jak w pralkach by to nam nie odleciało.

To był proroczy film :E

Edytowane przez skypan
  • Haha 3
Opublikowano
6 minut temu, bartez88 napisał(a):

Mnie najbardziej zastanawia że 5080 FE i 5090 FE mają mieć te same wymiary. Jeśli chodzi o 5080 to jakiś większych obaw nie mam, ale 5090 FE i 575W przy tych rozmiarach... Kurde no może być ciekawie jeśli jakiejś magii w tym nie ma

Ta magia to jakiś nowy model komory parowej a 5080 pewnie używa zwykłejNVIDIA-CEO-Jensen-Huang-Keynote-at-CES-2

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, maxmaster027 napisał(a):

No ale po co 5090 do rasteryzacji? Przecież to karta, która ma mnostwo różnych ficzerów. RT, FG (2,3,4) path tracing i neural rendering itp wiec raczej do wyboru do koloru

Choćby po to, że RTX 4090 dalej jest za słaby żeby udźwignąć wymaksowane, 6 letnie RDRII w natywnym 4K przy 120 FPS i 5090 też będzie dalej zbyt słaby.

Edytowane przez Kris194
Opublikowano
31 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Boże, jaki ten Asus Kosmonautyk jest wielki na filmie @Kadajo :D :D :D Przecież tym juz serio zabić można. Chce go w uj !!!!!! Ale pewnie cena szybko sprowadzi na ziemie :sciana:

Fakt, najładniejsza krowa z całej serii 5000 :cool: gdybym nie musiał jakiś czas temu na cito składać PC to bym czekał i brał ją jak zły. Ale ja raczej zostanę ze swoją 4090 Masterką do u..anej śmierci :D

Opublikowano
28 minut temu, Kadajo napisał(a):

Wielkie te karty.

Jak Nvidii udało się zrobić takie małe te FE to ja nie wiem.

Coś czuje ze cicho nie będzie :E

Coś czuję, że FE od nvidii będą skierowane bardziej do amatorów AI czy jakiegoś renderowania, ogólnie pracy. Karciochy i tak zejdą, a nvidia zaoszczędzi na mniejszym chłodzeniu. Nie będzie się musiała użerać z zwrotami bo cewki piszczą itd. :E

Do grania bardziej modele niereferencyjne. Chyba, że tak jak @ODIN85 zaleca gdy komuś za głośno przy 2k rpm grać w słuchawkach :E

tEPbjBh.jpeg

• Haha 3
  • Upvote 1
Opublikowano
42 minuty temu, Umpero napisał(a):

Dumam i dumam i koniec końców mam rozterkę czy 5080 czy 5090.
Gdyby nie to prądożerstwo 5090 to bym pewnie nie miał takiego dylematu.
Są gdzieś dostępne jakieś kalkulatory opłat przy użytkowaniu danych podzespołów?

Druga kwestia jaka mnie zastanawia to w ramach ewentualnie, której karty będę mniej stratny przy odsprzedaży?
Dajmy na to, że kupię na premierę, a na dwa miechy przed premierą wersji refresh lub kolejnej generacji odsprzedam obecną.

Mniej stratny będziesz przy kartach klasy xx60 może xx70.

top z reguły zawsze traci najbardziej. 
Pamiętam jak kupiłem 2060S za ~300 euro w październiku 2020 roku odrazu zapisałem się do programu step up na 3060ti. Przez zawirowania z krypto dostałem ją w lutym 2022 za 275 euro dopłaty. Co zabawne sprzedałem ją w listopadzie za 265 euro. Teraz będę odsyłał swoją 4070S i zamówię sobie 5070 i pewnie za 2- 3 lata bede się jej pozbywał. High end traci najwięcej na wartości. A dobrych gier nie ma za wiele.

Opublikowano

GPU to była inwestycja tylko w czasach krypto. Generalnie GPU to zabawka, ktora szybko sie starzeje. Decydujac sie na top karte trzeba liczyc sie z tym, ze przy odsprzedazy straci sie najwiecej. Jak ktos ma z tym bol zadka to niech pomysli o tym jeszcze przed zakupem.

Coraz mniej bawi mnie ten obrazek.

Screenshot_20250108_110441_Instagram.jpg

Opublikowano

I tak przed testami nie kupi. Ja ogólnie na 99% nie zmieniam. A na pewno nie na premierę.

Mnie fejkowe klatki nie jarają, mega rzadko z tego korzystam, a ogólnie do tego co gram dalej mi w zupełności styka moc 4090tki i tak też zapowiada się na 2025 rok.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Kłaczkov tylko, że do grania w 4K to nic poniżej 5080 nie wchodzi w grę.
Mam budżet max 15k na GPU. Jednak zakładałem, że ten 5090 to będzie coś super, hiper co mi pozwoli w czystym rasterze na uber hiper alles ustawieniach grać w tych 60 - 100 fps.
A tutaj co? 28 fps w CP. No kijem go trącał. Do tego ciągnie te 600W. Co raz mniej mi się zaczyna podobać ta karta.
Jestem w stanie wydać te 15k PLN, ale nie na jakiegoś cudaka, pajaca, co to został mianowany topem.
Gdyby ten 5080 miał chociaż te 20GB ramu to bym kupcola stawiał na 5090 i poczekał sobie do kolejnej serii na topkę, a resztę hajsu zainwestował w jakieś sprzęty np do simracingu.

Pewnie i tak na premierę spróbuję kupić 5080 i 5090 i będę podejmował decyzję, którą zostawię mając obydwie.

Edytowane przez Umpero
Opublikowano (edytowane)

Ja czekam na testy w normalnym resterze i dlss .. Nie chodzi mnie zbytnio ten generator klatek, bo na obecnej karcie w ogóle z niego nie korzystałem przez odczuwalne opóźnienia 

Co mi z tego że będę mieć zamiast 120 fps 245 z wyższym opóźnieniem :E

Edytowane przez dawidoxx