Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
52 minuty temu, Rico650 napisał(a):

Jest ktoś kto napewno zmienia z 4080 na 5080?

tu mało kto się przyzna ale spójż na olx, są tacy co kupili 4080 super 2 miesiące w tył i sprzedają za 3400zł aby się przesiąść na nową generację

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Brolly napisał(a):

Obecnie  procesy technologiczne są chyba nie do przeskoczenia niby seria 6xxx ma mieć większą wydajność w rasterze ale jak to będzie się okaże, jeśli jestem w błędzie niech ktoś mnie poprawi :E 

Niestety ale 3nm u tsmc jest na razie okupowane przez appla i intela i dla graczy został starszy 4nm(amd ma podobny problem z zen5 bo on też planowo nie miał być w 4nm), a jak sie w drugiej polowie roku zwolnią miejsca to nvidia wpierw oczywiscie nowe kalkulatory do ai wypuszcza 😉

Edytowane przez Puzoniusz
  • Upvote 2
Opublikowano
2 minuty temu, ptys napisał(a):

tu mało kto się przyzna ale spójż na olx, są tacy co kupili 4080 super 2 miesiące w tył i sprzedają za 3400zł aby się przesiąść na nową generację

Przesiadka z 4080s na 5080 raczej nie będzie miała sensu

• Confused 1
Opublikowano
12 minut temu, Element Wojny napisał(a):

No cóż, zobaczymy czy na 5070Ti uda się uzyskać 144fps'y w 1440p bez DLSS4 i FG w FFVII Rebirth. Nie wiem czy DLSS3 da sobie sam tutaj radę. 

Rebirth ma być na UE4 ? Final Fantasy XVI działał chyba na jakimś ich silniku specjalnie tworzonym do tej gry. To co oferował graficznie to nic specjalnego, a w 1440p natywnie RTX 4090 miał 85-85 klatek natywnie. Więc na UE4 natywnie może być różnie.

Opublikowano
7 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Reflex 2 będzie na starszych genach

"debut first on GeForce RTX 50 Series GPUs, with support added for other GeForce RTX GPUs in a future update."

A kiedy będzie? To już tajemnica poliszynela. 

Opublikowano
Godzinę temu, Rico650 napisał(a):

Jest ktoś kto napewno zmienia z 4080 na 5080?

Ja się zastanawiam nad zmianą, ale nie zdecydowałem jeszcze na 100% no i zmiana niekoniecznie na 5080, opcja z 4090 może być bardziej korzystna, zobaczymy.

Opublikowano
3 minuty temu, dawidoxx napisał(a):

Zależy za ile się sprzeda. Przy sprzedaży za ok. 3800 dokladasz ok 25-30% i dostajesz podobnej wielkości wzrost czystej wydajności, plus mfg i nową kartę z gwarancją. Można też kupić za taką samą kwotę 5070ti i mieć mniej więcej to samo plus nowe funkcje i nowa kartę. Za dwa lata łatwiej sprzeda się 5070ti niż 4080s.

Ciekawe jeszcze czy nie będzie tak że np transformer będzie działał lepiej na 5070ti niż na 4080s.

Opublikowano
3 godziny temu, P.Wiśnia napisał(a):

Czemu nie suprime?

Vanguard to po prostu następca serii Gaming która obecnie spadła w hierarchii, wiec nie będzie sporej ceny. 

A warto rozważać tego Vanguard ? Bo szczerze powiedziawszy wizualnie mi się podoba a 30 nie chce za bardzo tracić czasu na przemyślenia jaka karta tylko kilknąć dodaj do koszyka i sru zamówienie z odbiorem w sklepie.

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Godlike napisał(a):

A warto rozważać tego Vanguard ? Bo szczerze powiedziawszy wizualnie mi się podoba a 30 nie chce za bardzo tracić czasu na przemyślenia jaka karta tylko kilknąć dodaj do koszyka i sru zamówienie z odbiorem w sklepie.

Vanguard też jest spoko bo jest na poziomie starych wersji gaming, nowy gaming wypada znacznie gorzej.

Edytowane przez P.Wiśnia
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Brolly napisał(a):

Może tak było bo na x-kom 4080 i superki wyczyszczone do zera :E

Ktoś tutaj wrzucał grafikę z Google która pokazywała 4080 z taką cena, ale po wejściu była to bodajże 4070

Edytowane przez dawidoxx
Opublikowano
Teraz, Phoenix. napisał(a):

Ktos wgl zmienia Ade na ten nowy szrot z fejkowymi klatkami pozbywajac sie Ady za pol darmo ?

Ja się zastanawiam, ale jeśli w czystej wydajności jest tylko kilka % to odpada, fejkowr klatki mnie nie obchodzą bo praktycznie na aktualnej generacji ani razu tego dziadostwa nie włączyłem 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, dawidoxx napisał(a):

Myslisz? Powiedzmy w 4k max settings z RT bez dlss w jakiejs grze masz na 4080 35FPS, włączasz DLSS quality i FG FPS wzlatuje na 70-80(35*1.4 *15-1.7=~75fps). Na 5080 w tej samej grze na tych ustawieniach bedziesz mial 46fps, włączasz DLSSq i FG wzlatuje na 250fps (240,~260fps). Także różnica raczej zauwazalna. Grać w gre na maksymalnych ustawieniach graficznych w 70-80 fps powiedzmy ze bedzie oscylowało w takich granicach, co oczywiscie jest bardzo grywalne, a grac w 240-260fps to gigantyczna róznica. 

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
2 minuty temu, Godlike napisał(a):

To chyba bo Custom Loopa jest przygotowane.

YOP - gotowiec. Ogólnie gotowce z blokami są ciężko dostępne.  4090 była chyba dopiero po 2 czy 3 miesiącach od premiery dostępna z blokami.

Opublikowano

Trochę dziwię się niektórym, że pytają o upgrade 4080 do 5080. Jest sporo sygnałów, że wydajność w rasterze będzie tylko symbolicznie wyższa.

Tymczasem łysy z Braz.. znaczy z DF mówi

coś ciekawego:  wydajność nie będzie już poprawiana, za to będzie ulepszana poprzez AI.
Czyżby on wiedział coś więcej dzięki swoim dobrym kontaktom z Nvidia? Cały filmik jaki dodali, wygląda jak marketing na poziomie prezentacja garnków albo Telezakupów Mango. Ludzi głębiej wchodzących raczej Nvidia na świecie nie znalazła, więc może gość coś wie.

Opublikowano
Teraz, maxmaster027 napisał(a):

Na 5080 w tej samej grze na tych ustawieniach bedziesz mial 40fps, włączasz DLSSq i FG wzlatuje na 220fps (200,~240fps).

Kolejny naiwniak :lol2: Zeby to mialo rece  i nogi to bazowy fps min 60fps nie podchodz.

• Upvote 2