Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
35 minut temu, srekal34 napisał(a):

No wlasnie nie - na oledzie obraz nawet w 120Hz "szarpie" przez bardzo szybki czas reakcji - przy MFG obraz bedzie bardzo plynny, efekt jak na CRT, bo zniknie wada sample-and-hold.

Na LCD moesz podobny efekt uzyskac przez strobing podswietlenia (ULMB), na OLED moze byc BFI - ale obie metody nie sa kompatybilne z VRR i przyciemniaja drastycznie obraz. MFG nie ma zadnej z tych wad.

Nie chodzi o płynność tylko o artefakty interpolacji klatek.

Opublikowano (edytowane)

Ta laska co trzyma niby wielgachną kartę jest po prostu wygenerowana.

I szykujcie się, że za pół roku zobaczycie drugi CES. Teraz z corocznego będą robić dwa,  ten letni będzie wygenerowany na podsawie poprzednich CESów + AI.

edit:

https://www.techpowerup.com/331233/nvidia-geforce-rtx-50-series-blackwell-features-similar-l1-l2-cache-architecture-to-rtx-40-series

W sumie to samo. Technicznie to może i jest nowa generacja, ale praktycznie to poza AI/RT różnic zero. 

Edytowane przez VRman
Opublikowano
2 godziny temu, Radio Tirana napisał(a):

Nie będzie, chodziło mi o analogię. Im więcej generowanych klatek tym gorsza jakość obrazu. 

Tylko weź ogarnij nowe gry bez generowanych klatek. Na końcu wychodzi że bez rtx 4090 / 5090 nie ma co grać w wymagające tytuły xD Z serii XX60 / XX70 NV zrobiła totalnie jajca. Trzeba co najmniej wydać okolice 4k na XX70 ti.

Opublikowano

Filmik o tym, że Nvidia dobrze robi... od gościa z głosem sugerującym, że 3x krócej żyje niż ludzie tutaj grają w gry...

To się nawet logicznie układa w całość. Za 10 lat młodzi głupcy będą przekonywać, że olanie local gaming na rzecz cloud gaming to świetny pomysł i nie ma co narzekać.

• Upvote 1
Opublikowano
7 minut temu, VRman napisał(a):

Filmik o tym, że Nvidia dobrze robi... od gościa z głosem sugerującym, że 3x krócej żyje niż ludzie tutaj grają w gry...

To się nawet logicznie układa w całość. Za 10 lat młodzi głupcy będą przekonywać, że olanie local gaming na rzecz cloud gaming to świetny pomysł i nie ma co narzekać.

Czekam na opinie mądrzejszych po premierze ile większy chip mogą zrobić i ile za niego krzyczeć... Wchodzi z wątków o CPU smutne 10% przy których i tak ich w sklepach brak? Czas by programiści jeszcze bardziej cudowali.

Opublikowano

Amazonowi chyba się oczko odkleiło :hihot:

2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

I znowu to samo. Za wrzucanie odklejonych cen z dupy powinno być dostępne minusowanie. 

Ale skąd ta pewność ze to ceny odklejone z dupy :E

Dla mnie wyglądają całkiem legitnie :hihot:

Opublikowano (edytowane)

Panowie już raz pytałem ale bez odzewu... RTX4080 (bez SUPER) używany na gwarancji za. ok.3400zł czy warto iść w takie coś przeddzień Serii5000? Ogólnie myślałem o 5070Ti, ale kurde widzę że 4k które miałem przygotowane +/-300zł może okazać się niewystarczające. Luźne zapytanie...

Edytowane przez Grexons
Opublikowano
1 minutę temu, Grexons napisał(a):

Panowie już raz pytałem ale bez odzewu... RTX4080 (bez SUPER) używany na gwarancji za. ok.3400zł 

Jak ma te 2 lata gwarancji jeszcze to można pomyśleć, w innym przypadku ja bym zaczekał na coś nowego.