Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jo ta sie nie znom. Jeżeli seria 5 będzie jeszcze plynniejsza przy rt dlls a obraz jeszcze lepszy to czego chcieć więcej. Wiem że skok nie jest na tyle duży żeby zmienić z serii 4, nie trzeba zmieniać co generacje

Opublikowano
2 minuty temu, raul_ole napisał(a):

Jo ta sie nie znom. Jeżeli seria 5 będzie jeszcze plynniejsza przy rt dlls a obraz jeszcze lepszy to czego chcieć więcej. Wiem że skok nie jest na tyle duży żeby zmienić z serii 4, nie trzeba zmieniać co generacje

TLOU i ogólnie żadna gra naughty dog nie korzysta z RT tylko czystej rasteryzacji. Już to ci powinno dać do myślenia ;)

Opublikowano
16 minut temu, raul_ole napisał(a):

Jo ta sie nie znom.

No i tutaj jest właśnie problem jak łatwo jest tobie wmówić ze to co ci pokazują jest lepsze ;)

Gdy ja wchodziłem w komputery tez na niczym się nie znałem. Wszystkiego uczyłem się praktycznie sam. Pierwszą kartę, jaka sam kupiłem to był biedny GF6200 gdy się zarejestrowałem w 2006 roku na PClabie.

Wiedza to potęga, bez niej jesteśmy jak ten ciemny lud, który wierzy we wszytko co zobaczy na ekranie.

Opublikowano
11 minut temu, Kadajo napisał(a):

No i tutaj jest właśnie problem jak łatwo jest tobie wmówić ze to co ci pokazują jest lepsze ;)

Gdy ja wchodziłem w komputery tez na niczym się nie znałem. Wszystkiego uczyłem się praktycznie sam. Pierwsza kartę, jaka sam kupiłem to był biedny GF6200 gdy się zarejestrowałem w 2006 roku n PClabie.

Wiedza to potęga, bez tego jesteśmy jak ten ciemny lud, który wierzy we wszytko co zobaczy na ekranie.

Więc skip generacji u ciebie? Ktoś jeszcze co nie oddaje co generację sprzętu przy braku nowego na premierę też bojkotuje?

Opublikowano

No ciężko inwestować w coś co nie spełnia twoich wymagań.

Aktualnie w generacji 5xxx tylko RTX 5090 łapie się w klamry "warto wymieniać".

Ale tyle kasy na GPU do gierek, które za 2-3 lata będzie już w cenie średniego GPU które znowu będzie miało nowe ficzraki, duperelki, kraniki, dywaniki...

Pany to nie OLED czy dobrej klasy amplituner, w który można włożyć kupę siana, bo ci może posłużyć nawet i 10-15 lat jak wiesz co robisz.

Opublikowano (edytowane)

Znam się na podzespołach składam komputery od 25 lat. Nie o to mi chodziło. Może nie znam się na rekonstrukcji obrazu. Wiem na czym polega raster vs dlss fg itd. chodziło mi o to że nie obchodzi mnie to jak to robią ma być efekt i tyle. Kupuję serię 5080 włączam 2k wszystko na Max i jest plynnie i pięknie. Więcej mnie nie obchodzi. Zaraz będziesz mi tłumaczył że więcej ramu to lepiej:D nie o to mi chodziło 

Edytowane przez raul_ole
  • Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Podawajcie ksywy. Łatwiej będzie mi 1 lutego zrobić listę hipokrytów :)

Ja nie mówię że nie kupię :E 

Póki co nie nastawiam się, lepiej bym wyszedł na wymianie AM5, ale... zobaczymy jakie ceny będą i w ogóle. 

Opublikowano
4 minuty temu, raul_ole napisał(a):

Znam się na podzespołach składam komputery od 25 lat. Nie o to mi chodziło. Może nie znam się na rekonstrukcji obrazu. Wiem na czym polega dlss fg itd. chodziło mi o to że nie obchodzi mnie to jak to robią ma być efekt i tyle. Kupuję serię 5080 włączam 2k wszystko na Max i jest plynnie i pięknie. Więcej mnie nie obchodzi. Zaraz będziesz mi tłumaczył że więcej ramu to lepiej:D nie o to mi chodziło 

No to nie znasz się ze tak powiem na "jakości obrazu" albo może nie tyle się nie znasz, co może nie ma to dla ciebie takiego znaczenia.

Trochę paradoks, bo inwestujesz jak nie patrzeć w drogi sprzęt właśnie po to, żeby mieć dobra jakość obrazu :E

Opublikowano (edytowane)

Jestem zadowolony z tego co prezentuje 4070 tis w wyżej wymienionych grach. To jak działają i wyglądają przy maks detalach. Nie potrzebuje więcej. Potrzebuje więcej gier od utalentowanych developerów którzy potrafią zrobić maksa z tych kart co mamy. Da to wiekszy efekt niż kolejna generacja kart. Jeśli szło by to w tym kierunku to nie napędzało rynku NVIDIA. Dlatego powstają nowe karty. Stare są ograniczone sterownikiem i biznes się kreci. Hardware pozostaje nie wykorzystany bo trzeba kupić nowy 

Edytowane przez raul_ole
  • Thanks 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, raul_ole napisał(a):

Znam się na podzespołach składam komputery od 25 lat. Nie o to mi chodziło. Może nie znam się na rekonstrukcji obrazu. Wiem na czym polega raster vs dlss fg itd. chodziło mi o to że nie obchodzi mnie to jak to robią ma być efekt i tyle. Kupuję serię 5080 włączam 2k wszystko na Max i jest plynnie i pięknie. Więcej mnie nie obchodzi. Zaraz będziesz mi tłumaczył że więcej ramu to lepiej:D nie o to mi chodziło 

No nie da się ukryć że wielu graczom w tym mnie to wystarcza. Dla mnie nie ma znaczenia czy gram z DLSS czy nie jeżeli rozgrywka jest płynna i nie ma artefaktów.

Natomiast uważam też że postęp musi być i moc rastrowa też powinna być podnoszona w nowych seriach kart 

@raul_ole 

Moim zdaniem trafia w sedno. Zobaczcie na Cyberpunka, na AW2 i parę innych tytułów. Naprawdę da się zrobić piękne gry które będą działać na słabych kartach i sensownie wyglądać.

Edytowane przez misieq
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, raul_ole napisał(a):

Jestem zadowolony z tego co prezentuje 4070 tis w wyżej wymienionych grach. To jak działają i wyglądają przy maks detalach. Nie potrzebuje więcej. Potrzebuje więcej gier od utalentowanych developerów którzy potrafią zrobić maksa z tych kart co mamy. Da to wiekszy efekt niż kolejna generacja kart

Bardzo dobrze napisane. :)

bravo-applause.gif

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, raul_ole napisał(a):

Jestem zadowolony z tego co prezentuje 4070 tis w wyżej wymienionych grach. To jak działają i wyglądają przy maks detalach. Nie potrzebuje więcej. Potrzebuje więcej gier od utalentowanych developerów którzy potrafią zrobić maksa z tych kart co mamy. Da to wiekszy efekt niż kolejna generacja kart

To są drogie rzeczy :E

Te remastery system sellerów nie zarobiły na siebie na sprzęcie gdzie było to odpowiednio doinwestowane z kasy z sprzedaży innych gier. Powodzenia w czekaniu na coś specjalnie pod pc. Zawsze będzie można sobie więcej klatek wygenerować :E

Opublikowano

Widzę, że Koledzy zdążyli się już podzielić przewidywaniami - to i ja sobie pozwolę. Wydaje mi się, że seria 5000 to będzie takie 2000 bis. Pierwsze karty z AI (tak, jak 2000 było pierwszymi z Ray Tracingiem), które po prostu otworzą nam drzwi do tego, żeby seria 6000 miała naprawdę imponujący przeskok generacyjny (chociaż tak, jak 2080Ti -> 3080). Za to trzymam kciuki, a swojej 4090 nie zamierzam wymieniać. Spędzę z nią kolejne dwa lata.

• Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, galakty napisał(a):

Mnie ciekawi ile zyskają RTXy 4000. Bo coś czuję że wykresy były robione -> 4000 stare stery, 5000 nowe stery :E 

Żeby się nie okazało że wydajność będzie identyczna przy tym samym TDP :E 

Największa beka to będzie jak się okaże ze te updaty DLSS i FG faktycznie będą ubijać cała wcześniejszą generację RTX :hihot:

Jak słusznie kilka chyba razy przypomniał @SebastianFM Transformer vs CNN wymaga 4-krotnie więcej obliczeń ? Dobrze pisze ?

Chyba jestem ciekawszy tego aspektu w tej premierze niż wydajności najnowszych kart.

5 minut temu, raul_ole napisał(a):

Coś mnie ominęło? Seria 4 coś dostanie?

Wszystko oprócz MFG :)

Tak samo RTX 3 i 2 (one oczywiście nadal nie będą też miały klasycznego FG)

image.thumb.png.71c8801cc9866e9609c28b074f90eb79.png

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Dlatego właśnie wymiana 4090 na 5090 nie ma sensu. Przyrost mocy niewielki, wszystkie ulepszacze oprócz MFG 4090 i tak dostanie, a samego MFG i tak prawie nikt nie chce używać. Tu się wręcz automatycznie nasuwa "nie wymieniaj mnie, nie ma po co". 

Przecież kadajo pisze że przejście na nowy model wymaga 4x większej przerobowości to już się możesz pożegnać z tym wyśmienitym opóźnieniem przy tym dlss kosztem lepszego obrazu. Oczywiście nowa seria mniej dostanie po uszach... Dlss bez multi frame gen dostają wszystkie karty z ai. Ja wam mówię spójrzcie na AMD ;)

75 gier po update pewnie będzie pozwalało na wybór starszej wersji a pytanie co z nowszymi.

Opublikowano

Właśnie skończyłem czytać 300 stron 😁

Zdecydowałem że wymienię swojego RTX 3070Ti Gaming OC od Gigabite na 5070Ti na jaki przyrost fps mogę liczyć? Procek intela i5 12600k? Co do 5070Ti chciałbym kupić jakiegoś lepszego niereferenta na co polować? 

Przy okazji pozwolę sobie zapytać czy muszę wymienić swojego Straight Power 11 650W Platinum ?