Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie głupie pytanie ale chcę się upewnić. Zainstalowałem nowe sterowniki i Nvidia App i póki co gram tylko w Cyberpunka. W tej grze nie trzeba nic przez aplikację nadpisywać jeśli chodzi o DLSS4, bo tam już sama w sobie gra ma to prawda?

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Boost zawsze był i jest x2, bo masz jedną klatkę fejkowa a druga prawdziwą to ze ci karta nie dawała rady tego utrzymać to już inna sprawa ;)

Chyba nie sadzisz ze ten FG i DLSS to działają za darmo :E

@SebastianFM jak będzie chciał to może ci wytłumaczyć.

Ogólnie karta nie będzie w stanie utrzymać FR x2 jeśli zabierzesz jej headroom w mocy.

Ale to nie FG i DLSS działa gorzej czy lepiej, to po prostu karta ogólnie działa wolniej niż działała bez tych wspomagaczy.

Pewnie tez nie do końca dobrze to tłumacze, bo tam więcej technikali jest.

50% dawało. tu masz video mozesz sobie porownac. To jest oczywiste że nigdy nie był boost 2x ...zawsze 1.5x ...wiekszy boost byl przy niskim uzyciu GPU tjk 60-70% to bylo gdzies w sterowniku wpisane wolne zasoby sterownik dorzucał do FG..

4k natvie 62FPS
222222.png.0a2ad7a9e42ef1a686e6452a206fb35e.png

4k native FG on

1111aaa.png.95391cd5ee69b1ef6a185c1d69a7ada4.png

62x 1.5 =93

Edytowane przez maxmaster027
  • Like 1
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, Dimazz napisał(a):

widać duży przeskok wydajnościowy względem rtxa 4090

I tak i nie, ale za to slabo jest z poborem W i halasem, bo jest 1650 rpm i 600W.

BTW: wersje niereferencyjne 4090 sa srednio 3-4% szybsze od wersji 4090 FE.

Black-Myth-Wukong-RT-3-2048x1152.thumb.png.05832b2a3972b02163cc0b2e9db5e66e.pngCyberpunk-2077-RT-4-2048x1152.thumb.png.b125a0c94945120f1328088e712aca35.png

image-868.png

Edytowane przez DżonyBi
  • Like 1
Opublikowano
14 minut temu, Kadajo napisał(a):

:smiech:

@maxmaster027 Ty nie kumasz.

Z włączonym FG nie masz już natywnych 62 FPS tylko 47 ;) dlatego FG daje ci 93 FPS a nie 124 :)

Liczy się to, że doszliście do tych samych wyników i wszystko się zgadza, nie ważne jaka była metodologia liczenia  8:E

• Haha 3
Opublikowano (edytowane)

@maxmaster027

Juz teraz wiem jak Ci wyszlo z wyliczen, ze 5080 bedzie szybsza niz 4090. 

Oczywistym jest ze FG jest napedzany sprzetowo i po wlaczeniu zabiera kilka bazowych fps, a dopiero potem je podwaja. Wraz z dlss 4 otrzymalismy usprawniony FG.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, DżonyBi napisał(a):

zabiera kilka bazowych fps, a dopiero potem je podwaja. 

Socjalizm graficzny tylko w drugą stronę xDDDD żeby dać 500+ trzeba zabrać z podatków 800 8:E

Cytując klasyk blizzarda

Edytowane przez Brolly
  • Haha 2
Opublikowano
31 minut temu, Kadajo napisał(a):

:smiech:

@maxmaster027 Ty nie kumasz.

Z włączonym FG nie masz już natywnych 62 FPS tylko 47 ;) dlatego FG daje ci 93 FPS a nie 124 :)

Może być z tym, że aż sam sprawdzilem jak to teraz wyglada. i W alanwakeu masz 41FPS na 77. W cyberpunku masz 55.5 na 94.5. Zatem teraz masz przynajmniej w cyberpunku przelicznik nie 1.5x a 1.7x. Różnica bardzo duża. W AW2 jest jeszcze wieksza cos jak 1.85x

To że "bazowe" renderowanie spada na rzecz FG to jest oczywiste, podobnie jest u AMD. Chyba niepomyslales że o tym nie wiem? U AMD to nawet smieszniej wygladalo bo 10% zwykle FG potem AFMF 10% zabierało i dosc mocno FPS dropił ten "bazowy" albo jak Ty to ujmujesz natywny

cybernofg.thumb.png.e74a8c8ad39c09120d42429e4becbb23.png

cyberFG.thumb.png.2b07af38a362c37e9d05a5bb53ba0eae.png

Opublikowano
2 godziny temu, Element Wojny napisał(a):

Załatwione.

4070FE sprzedany, 4070 Ti Super i nowy QD-OLED w drodze :)

Zmieściłem się w budżecie, bo ludzie rzucili się na mojego 4070FE jak Reksio na szynkę. Miałem 5 ofert w ciągu 20 minut, przy cenie zbliżonej do tej, za ile go kupiłem.

I jeszcze Stalker 2 wpada za darmo :D :D 

A to już 5080 nie bierzesz? Kolega z pracy miał wziąć 4070 😁

Opublikowano
5 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Może być z tym, że aż sam sprawdzilem jak to teraz wyglada. i W alanwakeu masz 41FPS na 77. W cyberpunku masz 55.5 na 94.5. Zatem teraz masz przynajmniej w cyberpunku przelicznik nie 1.5x a 1.7x. Różnica bardzo duża. W AW2 jest jeszcze wieksza cos jak 1.85x

Odpal 4320p to zobaczysz ile Ci zostanie z tego twojego magicznego przelicznika ;)

Opublikowano
39 minut temu, sideband napisał(a):

Co ma zapisane w sterowniku? :lol2:

Im wyższa rozdzielczość tym liczenie fejkowej klatki zajmuje dłużej ;)

To swoja droga. Jest gdzies wideo. Taki youtuber D.Owen. On kiedys sprawdzal jakies Ryzena slabszego z GF 4090. I procesor nie dawał rady. Skapnał sie że jak GPU miało duże zasoby zwyczajnie z 60fps zrobiło sie 120 ku jego zaskoczeniu. No ale wierz sobie w co tam chesz :) 

Opublikowano (edytowane)

Nvidia reklamuje usprawniony FG dla serii 40x0 tak:

Screenshot_20250201_004254_Chrome.jpg.3ca777a1e43ea8da318ab3e312d85e00.jpg

W testach w rozdzielczości 4K zaktualizowana technologia podniosła wydajność z 124 FPS do 137 FPS, co stanowi wzrost o 10,4%. Zmniejszyła również wykorzystanie pamięci wideo z 9 GB do 8,6 GB, co stanowi spadek o 4,4%.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
10 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

To że "bazowe" renderowanie spada na rzecz FG to jest oczywiste, podobnie jest u AMD. Chyba niepomyslales że o tym nie wiem? U AMD to nawet smieszniej wygladalo bo 10% zwykle FG potem AFMF 10% zabierało i dosc mocno FPS dropił ten "bazowy" albo jak Ty to ujmujesz natywny

Ale czemu ty cały czas bierzesz z dupy jakiś przelicznik.
Przecież FG nie liczy ci nagle pół klatki albo 1,7 klatki. ON LICZY CAŁY CZAS TAK SAMO. 1 klatka prawdziwa 1 klatka wygenerowana. To, że ci się nie przekłada x2 wynika z twojego błędnego myślenia ze bazowy FPS jest taki sam jak bez FG co jest nieprawda.

Na dodatek kompletnie ignorujesz możliwość przyspieszenia renderowania przez nowszy sterownik czy nawet samą grę.

Sprawdź przedewszykim najpierw czy wynik bez FG ci się zmienił względem wcześniejszych sterowników.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, dawidoxx napisał(a):

A to już 5080 nie bierzesz? Kolega z pracy miał wziąć 4070 😁

Z kolegą z pracy byłem umówiony na jakieś 60% oryginalnej ceny karty, dziś dostałem ofertę nie do odrzucenia na poziomie 90% ceny sprzed prawie 2 lat. Ta karta w życiu nie jest tyle warta więc mogłem albo teraz ją sprzedać i dołożyć stosunkowo niedużo za 35% extra w rasterze i 40% w RT, albo powiedzieć nie, czekać na kiedyś tam aż 5070Ti będzie dostępna/stanieje (bo wiadomo że za 3 tygodnie będzie powtórka z wczoraj), ale wtedy za tą moją 4070FE to dostałbym niewiele ponad połowę tego, co zaoferowano mi dziś.

Może nie jest królem biznesów, ale widziałem na ebay'u Superki 4070 raptem 300zł drożej, za cholerę nie wiem czemu koleś kupił moją kartę xD

Edytowane przez Element Wojny
  • Like 2
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Z kolegą z pracy byłem umówiony na jakieś 60% oryginalnej ceny karty, dziś dostałem ofertę nie do odrzucenia na poziomie 90% ceny sprzed prawie 2 lat. Ta karta w życiu nie jest tyle warta więc mogłem albo teraz ją sprzedać i dołożyć stosunkowo niedużo za 35% extra w rasterze i 40% w RT, albo powiedzieć nie, czekać na kiedyś tam aż 5070Ti będzie dostępna/stanieje (bo wiadomo że za 3 tygodnie będzie powtórka z wczoraj), ale wtedy za tą moją 4070FE to dostałbym niewiele ponad połowę tego, co zaoferowano mi dziś.

Może nie jest królem biznesów, ale widziałem na ebay'u Superki 4070 raptem 300zł drożej, za cholerę nie wiem czemu koleś kupił moją kartę xD

Moim zdaniem bardzo dobrze zrobiłeś :)

• Upvote 2
Opublikowano
9 minut temu, sideband napisał(a):

Wraz ze wzrostem rozdzielczości generowanie fejkowej klatki zajmuje więcej czasu stąd coraz mniejszy boost.

A Ty piszesz o scenariuszu z wąskim gardłem ze strony CPU także to są zupełnie inne przypadki.

Tak zajmuje. Podobnie jak sam DLSS tyle nie daje np w 8k co w 4k. Kiedys robił Linus testy chyba jako pierwszy i pokazal ze wraz ze wzrostem rozdzielczosci rosnie trudnosc dla FG i DLSS. 8k sprawdzic nie moge. Ale moge w 720p bez DLSS

CPU.thumb.png.c2184133c148423c9c90d5709c723678.png

FGCPU.thumb.png.57357d7dff42e72b830053bd098957a1.png

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Kadajo napisał(a):

Moim zdaniem bardzo dobrze zrobiłeś :)

Jeśli już nawet moja pani powiedziała że - sprzedać drogo starą kartą, kupić stosunkowo nową z niewielką dopłatą, i jeszcze załapać się na świetny monitor OLED - zamiast po prostu kupić najnowszą i zawyżoną cenowo aż do granic absurdu kartę z serii 50X0 - to dobry deal - to znaczy, że to był udany dzień. 

Edytowane przez Element Wojny
  • Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 3
Opublikowano
5 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

Czy komukolwiek kto ma kartę udało się podnieść power level ponad 100? U mnie się nie da i z tego co widzę wszyscy tak mają?

To zależy od modelu jak zwykle ;) Nie ma żadnych dziwnych ograniczeń jak widać na techpowerup. Jeżeli masz limit mocy 400W i max limit to 400W to nie ustawisz powyżej 100%. Jedyny fizyczny ogranicznik to na kablu zasilania 300W-450W-600W ;)

3 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Tak zajmuje. Podobnie jak sam DLSS tyle nie daje np w 8k co w 4k. Kiedys robił Linus testy chyba jako pierwszy i pokazal ze wraz ze wzrostem rozdzielczosci rosnie trudnosc dla FG i DLSS. 8k sprawdzic nie moge. Ale moge w 720p bez DLS

Wszystko możesz tylko trzeba umieć - odpalisz nawet 16k niezależnie od monitora ;)

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, sideband napisał(a):

To zależy od modelu jak zwykle ;) Nie ma żadnych dziwnych ograniczeń jak widać na techpowerup. Jeżeli masz limit mocy 400W i max limit to 400W to nie ustawisz powyżej 100%. Jedyny fizyczny ogranicznik to na kablu zasilania 300W-450W-600W ;)

Wszystko możesz tylko trzeba umieć - odpalisz nawet 16k niezależnie od monitora ;)

Ume ume, w sterowniku mozna zwielokrotnic render, ale to nie to samo jednak co TVk 8k

Edytowane przez maxmaster027