Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

Możesz rozwinąć to, że zegary latały, w sensie co restart to co innego plus OC, które się nie trzymało?

Dokładnie tak, raz było po OC 3100 jak powinno być, raz 2700, raz bez OC nawet 2300. Zauważyłem prawidłowość że restart powodował obcięcie zegarów o ok 400 MHz. Potem kolejny restart i działało dobrze, a potem następny i już źle i znowu dobrze i znowu źle i tak w kółko.

Opublikowano
9 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

Dziwna sprawa, mamy niewiele kart na forum, jak na razie kazda osoba z ta karta od AiB twierdzi, ze miala ten problem a wspolny mianownik to PCiE 5. Przypadek? Nie sadze.

Chyba najprędzej to ten PCIe5 będzie winowajcą, do poprawki biosem z pewnością. Jakoś nie wierzę że to wina sterowników.

Opublikowano
39 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

No dobra ok, teraz pytanie. Czy jak zrobiłeś oc na offsecie, robiłeś restart kompa z nim?

Jeżeli chodzi o zaznaczenia automatycznego aplikowania OC w Afterburner, to nie. Natomiast robiłem restarty i przy ręcznej aplikacji offsetu nie było problemów po żadnym z nich.

Opublikowano
6 minut temu, bartez88 napisał(a):

Dokładnie tak, raz było po OC 3100 jak powinno być, raz 2700, raz bez OC nawet 2300. Zauważyłem prawidłowość że restart powodował obcięcie zegarów o ok 400 MHz. Potem kolejny restart i działało dobrze, a potem następny i już źle i znowu dobrze i znowu źle i tak w kółko.

No no to się właśnie dzieje, ja tutaj wrzuciłem screenshot z afterburnera gdzie różniły się tylko restartem a zegary były inne na tych samych ustawieniach 

6 minut temu, tomcug napisał(a):

Jeżeli chodzi o zaznaczenia automatycznego aplikowania OC w Afterburner, to nie. Natomiast robiłem restarty i przy ręcznej aplikacji offsetu nie było problemów po żadnym z nich.

A jakie pcie? To że to referent może coś znaczyc

Opublikowano
6 minut temu, tomcug napisał(a):

Dobra teraz przeczytałem jeszcze raz, ja jak nie zaznacze automatycznej aplikacji oc to jak manualnie ja odpalam to jest ok, o ile karta wstanie z takimi samymi ustawieniami jak wcześniej :

Opublikowano

Na Reddicie widze ze ludzie też zgłaszają takie problemy:

Tutaj jednemu gościowi faktycznie pomogło przełączenie na inny BIOS:

//Edit: worked after switching the vga bios switch to silent and back to performance. Thanks for the hint with the Nvidia App.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Umpero napisał(a):

Ktoś kupił 5080 do 4K i miał już okazję potestować?

Nie gram w 4k tylko 1440p ale na szybko wyniki z 3dmarka:

TS graphics 36k

TSE graphics 18k

Steel Nomad 9400

Speed Way prawie 10k

Wszystko po OC oczywiście 

Edytowane przez bartez88
Opublikowano
5 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Udana premiera. Ciekawe jakie jaja będą z 5090...

Powiedz mi który sprzęt z ostatnich lat miał premierę bez ŻADNYCH problemów? Dalej się nie nauczyliście że gry i sprzęt na premierę są skopane? 

I tak je kupicie, to po co mają być stabilne i dopracowane lol. Hajs się sam zgarnia ;) 

Opublikowano
8 minut temu, Benecol napisał(a):

Na Reddicie widze ze ludzie też zgłaszają takie problemy:

Tutaj jednemu gościowi faktycznie pomogło przełączenie na inny BIOS:

//Edit: worked after switching the vga bios switch to silent and back to performance. Thanks for the hint with the Nvidia App.

Próbowałem przełącznika i dalej było źle ale zobaczę dzisiaj jeszcze raz 

Opublikowano
Godzinę temu, Joloxx9 napisał(a):

@Kadajo

Przed premierą wrzucales tutaj chyba link do innych sterow, pierwszych z obsługą dlss 4, masz je jeszcze albo link do nich? Chciałbym je przetestować.

No dobra ok, teraz pytanie. Czy jak zrobiłeś oc na offsecie, robiłeś restart kompa z nim?

Nie mają wsparcia dla 5080/5090 ;) Możesz spróbować wbić ręcznie w infa może przejdzie.

Opublikowano
19 minut temu, bartez88 napisał(a):

Nie gram w 4k tylko 1440p ale na szybko wyniki z 3dmarka:

TS graphics 36k

TSE graphics 18k

Steel Nomad 9400

Speed Way prawie 10k

Wszystko po OC oczywiście 

Interesuje mnie tylko 4K.
Zastanawiam się czy nie pójść w 5080 na przeczekanie zanim 5090 będzie dostępna... :hmm:

Opublikowano

A po kilku dniach, po -5200 zaskórniakach mniej, okazuje się że najlepsze co 5080 oferuje to DLSS 4:) To robi na mnie największe wrażanie. Czyli coś co można mieć i na starszych kartach.

Opublikowano
4 minuty temu, tomcug napisał(a):

5.0, ale jakie to ma znaczenie dla zegara?

Teoretycznie, nie ma zadnego. A praktycznie, to sie przekonamy. Conajmniej kilka osob tutaj na forum ma identyczny problem z kartami roznych producentow, FE mial czasami jaja jesli chodzi PCiE 5. Na reddicie, coraz wiecej osob zglasza podobny problem, wrzcilem post na subreddit nvidii, moze bedzie jakis odzew. Cos jest ewidetnie nie tak, te problemy sa zbyt podobne a czasami wrecz identyczne. 

Opublikowano (edytowane)

Moze dlatego domyslne zegary na 5080 sa jakie sa. Wszyscy sie drapia po glowie dlaczego po wyjeciu z pudelka nie ma 3100MHz+, skoro tak wspaniale sie kreci. Może mamy odpowiedź.

Edytowane przez DżonyBi