Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, PaVLo napisał(a):

Polecam tego moda, a właściwie ścieżkę do zmiany DLLS na najnowsza, bo okazuje się, że w grze jest stara 3.7.0.0

https://www.nexusmods.com/stalker2heartofchornobyl/mods/13

Najnowsze biblioteki DLLS są tutaj (3.8.10.0)

https://www.techpowerup.com/download/nvidia-dlss-dll/

Zanim odpaliłem grę to już to zrobiłem, bo sam sprawdziłem jaka jest wersja dlss, a mam soft do podmiany, albo ręcznie to robię. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Spychcio napisał(a):

Idzie jakoś naprawić broń, która ma wytrzymałość na czerwono?

Czytałem ostatnio jak Dev mówił, że poniżej chyba 40% broni już nie naprawisz. Swoją drogą jak naprawiasz bronie?

Edytowane przez userKAMIL
Opublikowano (edytowane)

45 min. za mną.
Wprowadzenie do gry, bardzo lakoniczne. W zasadzie nie wiem gdzie jestem i co robię.
Grafika w pierwszym bunkrze... litości HL2! Płaskość i mizeria. Słabe potwornie są wnętrza.
Przynajmniej te sterylne.

Serio? Mamy 2024!
IMO żenada.

Screeny:

Spoiler

S.T.A.L.K.E.R.2HeartofChornobylScreenshot2024_11.20-21_55_18_28.thumb.png.82a4b8ef906c9ea7214d38b023397636.png

Spoiler

S.T.A.L.K.E.R.2HeartofChornobylScreenshot2024_11.20-21_53_37_47.thumb.png.e9f93529eea38b04576c7644b121dfb3.png

Za to audio bardzo fajne.

Edytowane przez JeRRyF3D
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Gret napisał(a):

Taa może jeszcze porównajmy do Fallouta 3 albo New Vegas? :E

Nie no, aż tak to nie, wiadomo, że z tym Stalkerem 1 na modach to też wyolbrzymienie, ale jest IMHO naprawdę słabo i płasko. Światło, wolumetryka, cienie... Jasne, że ładne otoczenie, modele, klimat - ale oceniając tylko poziom techniczny przy takich wymaganiach... gdzie ten UE5?

To bardziej przypomina Far Cry 4... CO NAJWYŻEJ. Bo na pewno nie FC6. 

Edytowane przez Zas
  • Like 2
Opublikowano
4 minuty temu, JeRRyF3D napisał(a):

45 min. za mną.
Wprowadzenie do gry, bardzo lakoniczne. W zasadzie nie wiem gdzie jestem i co robię.
Grafika w pierwszym bunkrze... litości HL2! Płaskość i mizeria. Słabe potwornie są wnętrza.
Przynajmniej te sterylne.

Za to audio bardzo fajne.

Jak wejdziesz w tableta na mape, przesuń w bok na Notatki i masz opisane kim jesteś i co robisz:))

Screenshot_20241120-221341_Gallery.jpg

• Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
8 minut temu, userKAMIL napisał(a):

Czytałem ostatnio jak Dev mówił, że poniżej chyba 40% broni już nie naprawisz. Swoją drogą jak naprawiasz bronie?

Dzięki za info, myślałem o naprawie bo w sklepie u handlarza nadal pokazywana jest wartość tej broni i to mnie zmyliło w takim razie. Czyli muszę tą broń upuścić...a szkoda bo zbieram na maske i kolimator:)) i robię teraz misje poboczne:))

Opublikowano

Stan techniczny wg mnie slaby. Oprawa graficzna słaba w stosunku do wymagań i fps tragiczna. Ja odinstalowuje. Sprawdziłem bo była na GP. Liczę że do roku załatają co trzeba albo moderzy poprawią. Nie mówię że nie da się grać ale wrócę z lepszym GPU i jak gra będzie poprawnie zrobione w miarę.

Opublikowano (edytowane)

Oświetlenie w pomieszczeniach praktycznie NIE ISTNIEJE. To nie jest nawet poziom FEAR... :E Tzn. jest - tych słabszych momentów, gdzie wypalone cienie/światła nie robiły roboty.

Ależ zawód biorąc pod uwagę bullshoty sprzed premiery w korzystnych warunkach (na zewnątrz, w słoneczne popołudnie), silnik i wymagania...

Edytowane przez Zas
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Ja mam to co wyżej na zdjęciu, ale po kilku metrach mam obrzyma + ak. xD

No i gra zjada z 20GB ramu, ok 6-7gb vramu, plus tylko ok 135-140W pobiera karta. Gram bez locka.

Edytowane przez Reddzik
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, caleb59 napisał(a):

Nawet mi nie sugerujcie, że startowo dostajemy makarova i dwururkę bo rzygnę na monitor zanim jeszcze grę odpalę 1 raz jutro.

Eee tam dwururka, ja znalazłem włśnie AR-15 :jupi: teraz będę go tuningował i zbierał na dodatki:))

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, skunRace napisał(a):

Jak Waszym zdaniem gra działa w porównaniu do Alan Wake 2, czy Senua 2, działa gorzej, czy podobnie ? Bo rozumiem, że daleko Stalkerowi graficznie do tych gier, ale wymagania podobne ?

Gorszy sciek ;) Przeciez alan i senua to jest top graficzny na swiecie, ten twor wyglada miejscami jak 10letnia gra a wymagania podobne i stan techniczny gry na kazdej plaszyznie lezy. Audio, grafika, AI, kolizje.

Gdyby nie bylo w nazwie stalker to gre by jutro sciagali ze steam po bojkocie i refundach. Nie bez powodu milczeli z materialami bezczelnie bo wiedzieli jak to wyglada. Rok czasu i sie wyklepie.

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 6
Opublikowano (edytowane)

Dobrze, że nie brakuje brutalności tego świata :cool:

0Duijl7.jpg

Nie ma to jak szczur na wieczór :E

C0h5LYN.jpg

Ale to mogli sobie darować, albo dać opcję aby wyłączyć żółte wspomagacze

zvs7dyL.jpg

Edytowane przez PaVLo
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, Spychcio napisał(a):

Przecież je widać a jak nie widzisz to masz sygnał dźwiękowy, który ostrzega. Wystarczy rzucić w nie śrubą i można przez nie wtedy przejść bo się wyłączają na moment :))

Na początku nie masz śrub, dopiero po prologu.

Możliwe, że chodzi o podświetlanie przedmiotów, bo coś takiego jest, ale nie sądziłem, że chodzi o to :woot:

Edytowane przez PaVLo
Opublikowano
2 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Gorszy sciek ;) Przeciez alan i senua to jest top graficzny na swiecie, ten twoj wyglada miejscami jak 10letnia gra a wymagania podobne i stan techniczny gry na kazdej plaszyznie lezy. Audio, grafika, AI, kolizje.

Wiem, właśnie jestem w trakcie przechodzenia Alan Wake 2 i mimo wcale nie mocarnej karty jestem zadowolony jak na top graficzny jak u mnie chodzi AW2, czy kiedyś Senua 2. Chciałem się zorientować jak na dzień dzisiejszy chodzi Stalker 2, czy chodzi gorzej niż taki AW2, bo widzę narzekania na optymalizację.

Opublikowano

Ok pany. Peak zatrzymał się na poziomie:

r7XGLXm.png

Dziś już nic raczej nic się nie poprawi - jest aktualnie wypłaszczenie i spadek. Jutro kolejna szansa. No i weekend. Ogólnie wynik całkiem przyzwoity jak na obecny stan gry.