Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, Jaycob napisał(a):

Jakiegoś npca znalazłem co jęczał z bólu i chciał abym go wyleczył, zrobiłem to, a ten pierwsze co zrobił, to wstał i odpalił szluga. :E

Wąż go pewnie ugryzł;)

Opublikowano
20 minut temu, Jaycob napisał(a):

Jakiegoś npca znalazłem co jęczał z bólu i chciał abym go wyleczył, zrobiłem to, a ten pierwsze co zrobił, to wstał i odpalił szluga. :E

Miałem to samo.

Co do grania, to więcej czasu tracę na problemy techniczne, ustawienie gry niż samo granie, ciężko pchnąć fabułę do przodu jak co raz jakiś cyrk, jak nie crash, to drugi raz pojawił mi się problem z T-pose i 7fps na ekranie, a dopiero co odpaliłem grę, jeszcze nawet nie zdążyłem nic zrobić. Zmieniałem dla testu na 1080p + plus wszelkie dlss, ale nawet w 1080p nie da się grać przez te problemy techniczne, jak nie migotanie cieni - najgorsze jest to jak się wychodzi z budynku, wszystko jakby się ładowało przed nosem. Pierwszy raz mam taki cyrk, choć ostatnio praktycznie nie kupuję nowych gier, to tu się skusiłem i chyba źle zrobiłem, jestem mocno wku..rzony na to jak się gra, bywa ok, ale te babole są nie do naprawienia. Próbowałem wywalić shadery by od nowa zrobił, ale nie mogę się doszukać gdzie jest plik.
Dla mnie to ta gra lepiej żeby nie wyszła w takim stanie, niech spieprzają w podskokach. :wariat:
Sorka musiałem wylać swoje "żale" bo wczoraj straciłem tylko czas na próbie grania, bo ciężko się gra jak wszystko migocze dookoła. Kilka restartów gry z każdą zmianą ustawienia, czy to cieni czy co innego... masakra.

• Upvote 1
Opublikowano
52 minuty temu, JeanPepin napisał(a):

10 h i 0 crashy czy bugów jak powyżej na filmie..ale czar prysł wczoraj wieczorem. Bug przez który nie mogę zrobić questa pobocznego ( szczescie w nieszczesciu) ale też jednocześnie nie mogę wejść na teren "miasteczka" w rejonie zakłady chemiczne.Stoi strażnik przed bramą, z niebieską flagą czyli side quest, zaczyna sie dialog że nie może mnie wpuścic bla bla i nie mogę mu nic na to odpowiedzieć..nie ma żadnej opcji dialogowej żeby rozmowe zakonczyc i jedynym wyjściem z sytuacji jest altf4.  Widziałem na reddicie że sam nie jestem, dobrze że to side quest niby, no ale przydałaby mi się na mapie kolejna opcja szybkiej podróży, a bez wejścia na teren może być ciężar. Człowiek k***y dostaje przez coś takiego

Uroki grania na premierę. Za parę miesięcy ktoś usiądzie nad tą grą, poczyta Wasze posty i pomyśli "o czym oni gadają?"

Niedawno były podobne przykłady - Dragons Dogma 2, teraz nawet Outlaws zaczyna dostawać zmiany gameplayowe, poprawki i mody, kiedy wszyscy grający na premierę już dawno pokończyli.

Opublikowano

To jest tuż po uruchomieniu gry, nawet minuty nie przegrałem. To już drugi raz mnie spotyka:

A tu drugi filmik, problemy z cieniami, doszedłem do tego, że problem powoduje włączona opcja promieni słonecznych, żadne cienie, światło.

Spoiler

• Sad 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Yeah, padzisław mi w końcu działa :D 

Wyspałem się, siadłem na spokojnie i zacząłem po kolei wszystko sprawdzać i testować aby to rozkminić na weekend ;)   

Nie wiedzieć czemu w apce "Akcesoria Xbox" nie widzi mi oryginalnego pada do Xbox Series :E 

Tzn. widzi: dzieje się to samo, co w grze - zjawia się i znika, śliczny taki - Mister of America :P   Identycznie jak w grze - wypinam, podpinam, mignie na sekundę i go nie ma xD   

To wziąłem jakiś zamiennik od PDP co mam podpięty pod konsolę Series X i eureka kurła, appka go widzi, Stalker 2 również i nareszcie DZIAŁA <3 

Nie wiem, czy  to jest jakiś bug, szczęście, kwestia firmware'u czy może jakiś soft się gryzie ze sobą no ale wygląda na to, przynajmniej u mnie, że jak w apce akcesoria xbox się pojawia to w grze również.

@DżonyBi dzięki za nakierowanie w tę stronę <3 

S-T-A-L-K-E-R-2-Heart-of-Chornobyl-23-11

• Like 2
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano

@Element Wojny Nigdy nie grałem w KCD, i nie wiem co było na premierze, widocznie to norma i tak ma być, dlatego jak się skuszę na premierę to staram się wybierać grę, ale tu trafiłem jak nasi "kopacze do bramki", więc mam przechlapane, jedynym plusem klimat a reszta to poziom góra 2/10 bym obstawił, szczególnie, że chyba tylko ja tak jadę po grze w tym wątku, bo nie będę się patyczkował i za co trzeba ganić to ganię, aktualnie jestem na "skraju załamania nerwowego" przez tę grę :P 

Opublikowano
11 godzin temu, Joloxx9 napisał(a):

Oj kłamczuszki, a na reddicie zaczynają coraz większą imbe o to kręcić.

RDT_20241122_2212581865154759603245855.thumb.jpg.05cf62bc02f7e74e8ebbd6bcf95a17e7.jpg

56 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

To nie jest bug, tak dzialaja spawnpointy w tej grze. Ktoś tam w jakiejś recenzji napisał, że takie wymagania co do procks bo przecież symulacja całego świata w tle leci aka A-Life 2.0 :E

Mam wrażenie że cały ten szumnie zapowiadany system A-Life 2.0 wypada gorzej od tego co było w poprzednich odsłonach wliczając w to AI 🤭

Coś musiało tam pójść bardzo nie tak i mamy to co mamy

Przecież to aż śmiesznie wygląda jak 15 letnia gra robi to lepiej :lol2:

Ja rozumiem że graficznie tytuł zaliczył downgrade i większość z nas nie gra dla grafiki tylko klimatu i immersji no ale coś takiego to jednak bije po oczach bardziej niż brak RT/PT.

• Like 1
Opublikowano
Teraz, Tornado3 napisał(a):

bez przesady przecież fraps nie kłamie a tam ładne 80-90fps :lol2:

Taa... tylko co po tym jak mikro ścinki są co parę kroków :lol2:? Przy takiej ilości klatek to powinno być masełko :E

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Reddzik napisał(a):

@Element Wojny Nigdy nie grałem w KCD, i nie wiem co było na premierze, widocznie to norma i tak ma być, dlatego jak się skuszę na premierę to staram się wybierać grę, ale tu trafiłem jak nasi "kopacze do bramki", więc mam przechlapane, jedynym plusem klimat a reszta to poziom góra 2/10 bym obstawił, szczególnie, że chyba tylko ja tak jadę po grze w tym wątku, bo nie będę się patyczkował i za co trzeba ganić to ganię, aktualnie jestem na "skraju załamania nerwowego" przez tę grę :P 

A ktoś inny zagra w to za 6 miesięcy i będzie się bardzo dobrze bawił. Dlatego z zasady omijam premiery, bo to dla mnie zbyt wiele - gry mają bawić i odprężać a nie stresować i doprowadzać do "skraju załamania nerwowego". Warto budować sobie listę do gier do ogrania i się jej trzymać, tak żeby nowe gry trafiały na biurko kiedy są już w pełni grywalne. BG3 i KCD najlepszy przykład - BG3 totalnie mi się zabugował po premierze, KCD w zasadzie nie działało w ogóle. Obie ograłem rok później i bawiłem się doskonale. 

Edytowane przez Element Wojny
Opublikowano (edytowane)

@lamparcicho to nic nie zmienia, u mnie od początku apka akcesoria xbox "widziała pada" i mimo wszystko w grze zero reakcji, jedyne co się zmienia to jak nacisnę guzik "A" na padzie i tylko ten jeden wtedy układ sterowania w grze zmienia się i widzę w rogu ekranu ikonkę "A" z Xboxowego pada zamiast klawiaturowego "F" i to tyle.

Pad podpięty oryginalnym przewodem od Microsoftu dedykowanym do padów Xbox.

Edytowane przez caleb59
  • Sad 1
Opublikowano
3 minuty temu, DITMD napisał(a):

Tych ścinek nie nazwałbym mikro :lol2: Coś ten gość ma u siebie nie tak skoro ma takie przycięcia.

U mnie też jest ten sam problem zresztą masa ludzi to ma, wystarczy poczytać na innych forach gdzie szukają rozwiązania na własną rękę 

Opublikowano
1 minutę temu, Amp napisał(a):

Problem z padem to na PC? Jak tak to u mnie xboxowy bez problemu wykryty i działa ale grać wolę na klawiszach a tu z przypisaniem jest lipa.

U mnie pad też działa bez problemu i wykrywa go od strzała tylko wibracje mi wcięło tak jak pisałem wcześniej 

1 minutę temu, caleb59 napisał(a):

Żaden problem z padem, w innych grach wszystko ok. Poza tym MASA ludzi w necie narzeka, że coś jest nie tak ze wsparciem padów Xbox na PC.

Dokładnie 

Opublikowano
3 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

A ktoś inny zagra w to za 6 miesięcy i będzie się bardzo dobrze bawił. Dlatego z zasady omijam premiery, bo to dla mnie zbyt wiele - gry mają bawić i odprężać a nie stresować i doprowadzać do "skraju załamania nerwowego". Warto budować sobie listę do gier do ogrania i się jej trzymać, tak żeby nowe gry trafiały na biurko kiedy są już w pełni grywalne. BG3 i KCD najlepszy przykład - BG3 totalnie mi się zabugował po premierze, KCD w zasadzie nie działało w ogóle. Obie ograłem rok później i bawiłem się doskonale. 

Akurat co to BG3, grałem na premierę, przeszedłem w miesiąc po, bo miałem problem w 3 akcie, i grałem na raty i tak się ciągnęło, ale technicznie jedynie 3 akt miasto w mieście powodował dropy fps, co do glitchy, bugów, trafiłem chyba na jeden z questem Shadowheart?Posępnej, gdzie nie dostałem dla niej broni, ale chyba po patchu znalazło się w ekwipunku- nie pamiętam detali. Ale BG3 a Stalker 2 to niebo a ziemia pod względem stanu na premierę. Nawet Dragons Dogma 2 nie sprawiło mi takich problemów co ta gra, wprawdzie DG2 nadal to kupsztad, ale była w lepszym stanie :D To co tu się dzieje, to mało powiedziane. Powinni zaorać grę do tego stopnia, że wywalić ze steama i wrócić gdy zostanie połatana.

Opublikowano (edytowane)

U mnie jak narazie zero crashy, tylko stutter ale to chyba u kazdego.

Za to widac braki szlifu, te cyrki z npc tez mecza, jak uciekalem z bazy wojskowej jak idiota stalem i zabijalem wrogow falami, dopiero po jakims czasie sie szczailem ze oni sie spawnuja :E

Gram na najwyzszym poziomie I walka z mutantami jest meczaca, zabijaja mnie 1-2 drapnieciami a sami wciagaja kilkadziesiat naboi z beknieciem. Dopiero lepszy shotgun ulatwil mi sprawe, 6-8 strzalow na mordke i po nim.

Do tego ekonomia i balans psucia itemow jest chory, na naprawe mojego poczatkowego kalacha z luneta i ulepszeniami potrzebuje 9k, a kombinezon 18k, srogo bo mnie nie stac. I poprostu uzywam ciagle znalezione inne badziewia, jedynie lunetke przekladam, bo uzywanie swoich odpicowanych broni jest nieoplacalne, a te szroty tak samo szybko zabijaja ludzi.

Ktos wie czy ceny napraw sa tez powiazane z poziomem trudnosci?

Jest mega atmosfera ale rozwazam przerwe bo za 2 dni mi GP wygasa, tylko ciekawe ile czasu im bedzie trzeba zanim gre naprawia i zbalansuja.

PS. Gram na padzie od Xa i zadnych problemow z nim nie mam, poza tym co jest wszedzie ze dead zone nie ma i pad na najmniejsze dotkniecie reaguje. 

Edytowane przez Sheenek
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, ODIN85 napisał(a):

No dobra a tym co nie wywala i chodzi dobrze to gracie na Steam czy na GP? Bo były już przypadki że wersja Microsoftu była gorsza.

Ja gram na Steam, skończyłem małą Zone, moge iść dalej do tej pory jeden bug ten na samym początku gry z zablokowanym bieganiem, zero byków z AI, respawnami przy oczach, zero crashy, z wydajności zadowolony nigdzie nie spada, nie zapycha się najdłuższa sesja 4h.

Jednak kolega który gra przez sharing z mojego konta, miał już 4 crashe bez zadnego raportu o blędzie, nic. 

Poza tym na nic nie narzeka chodzi u niego pięknie grafika zachwyca.

Sam widze jak gram miejscami S.T.A.L.K.E.R.2 potrafi w takie foto wejść że zatyka z wrażenia.

Edytowane przez Frog67
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Reddzik napisał(a):

Powinni zaorać grę do tego stopnia, że wywalić ze steama i wrócić gdy zostanie połatana.

Skoro Sony miało jaja wywalić Cyberpunka ze sklepu "ze względu na stan techniczny", nie widzę powodu by tutaj nie miało być podobnie. Tak na szybko przeleciałem fora w temacie tej gry, jakieś 95% graczy mierzy się z całkiem dużymi problemami. 

Ta gra nie powinna wyjść w takim stanie technicznym, ona realnie potrzebuje jeszcze z 5-6 miesięcy na dopracowanie. 

Edytowane przez Element Wojny
  • Upvote 1
Opublikowano

Przypisanie klawiszy szwankuje pewnie dlatego że sporo jest przypisana z marszu do odpowiednich i tu dla przykładupodam latarkę. Pewnie jest pod L ale jest możliwość jej przypisania i daję ją na na strzałkę w górę, a i owszem działa pod tym klawiszem ale jak wejdę w koło broni. Drugi przykład pod klawiszem numeryka 5 mam cofanie się ale jakimś cudem (nie ma alternatywnego przypisania na inny klawisz) potrafi mi zacząć patrzeć w górę :salut: Czyli taki port z konsoli gdzie jak zauważyłem jeden przycisk pada może za dwie funkcje odpowiadać lecz na pc nie ma możliwości jego zmiany. Ktoś pisał o drabinie, w normalnej grze bym przyciskiem naprzód wchodził i wstecz schodził ale nie tu , tu trzeba użyć W i S. To samo z szybkim dostępem. Właśnie na to sterowanie jak na razie gra wydaje mi się nie grywalna przynajmniej dla mnie. O ile sobie przypominam w Cyberpunku było podobnie zanim coś tam naprawili i tam edytowałem jakiś plik ustawień ręcznie aby przypisania zmienić, może tu się też tak da.

Opublikowano
9 minut temu, Sheenek napisał(a):

Gram na padzie od Xa i zadnych problemow z nim nie mam, poza tym co jest wszedzie ze dead zone nie ma i pad na najmniejsze dotkniecie reaguje. 

To się ciesz do momentu aż nagle przestanie bo u mnie też było wszystko O.K i nawet chwaliłem jak dobrze zrobili wibracje na padzie od XSX.

Problemy niestety są 

https://www.gamepressure.com/newsroom/controllers-are-not-working-in-stalker-2-stick-drift-is-at-fault/za7595