Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, Reddzik napisał(a):

Tak jak pisze konsola ma freezy na 6 sec.

Gra jest wczesną wersją beta, czy alpha zwał jak zwał, ja to odinstalowałem, żeby się nie męczyć, zainstaluję jak zdobędę nową grafę, a czy wtedy będzie grywalne, ciężko mi powiedzieć, gra wymaga wiele miesięcy, czy nawet lat poprawek żeby wyjść na prostą i być drugim Cyberpunkiem czy No Mans Sky. Sam klimat niezasłania mi poglądu na ogólny stan gry. Nigdy nie grałem w Chernobylite, więc może to też dobra okazja do sprawdzenia i spróbowania, tam nie powinno być problemu z działaniem, gra jest w lepszym stanie gameplayowo wizualnym i technicznym.

No ograj ograj. Klimacik fajny i fabuła lepsza od Stalkera.

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, userKAMIL napisał(a):

Jak widać w dzisiejszym świecie ''muszą'' i nic z tym nie zrobisz. Trochę to bagatelizuje teraz ale sam gdybym miał takie dylematy to zostałbym przy konsoli. Na szczęście nie mam.

Widzisz, Ty nie masz dylematów no i fajnie ale oceniając jakiś problem czy sytuację warto czasem spojrzeć nieco szerzej a nie tylko przez pryzmat własnej komfortowej sytuacji ;) 

Wyobraźmy sobie, że tylko ludzie posiadający 4090tki ocenialiby stan techniczny gry czyli ile procent graczy, jeden? Dwa? To czy można tutaj mówić o jakiejś obiektywnej ocenie? Chyba nie bardzo :) 

Nie zakrzywiajmy więc rzeczywistości jeśli chodzi o Stalkera 2 czy wielu innych niedopracowanych na premierę bubli. Jeżeli protezy w postaci skalowania czy generowania klatek stały się standardem i zastępują optymalizację to coś moim zdaniem poszło nie tak.

Masz rację, nic z tym nie zrobię i raczej to się nie zmieni prędko o ile kiedykolwiek. Nie popadajmy jednak w skrajności, że dobrze działające gry to tylko dla elity a reszta po konsolę marsz i godzić się na to co jest biedaki :E 

To brzmi mniej więcej tak jakbym słyszał polityka mówiącego o tym, że przecież bułkę to można zjeść bez masła :P 

No można ale dlaczego coraz więcej ludzi ma się godzić na obniżenie standardów przy rosnących kosztach? 

PS: ano tak, zapomniałem... planeta płonie xD     

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, lamparcicho napisał(a):

Wyobraźmy sobie, że tylko ludzie posiadający 4090tki ocenialiby stan techniczny gry czyli ile procent graczy, jeden? Dwa? To czy można tutaj mówić o jakiejś obiektywnej ocenie? Chyba nie bardzo :) 

Zdaję sobie sprawę, że powinno to chodzić lepiej na słabszych konfiguracjach ale jest jak jest. Taka sytuacja jest od lat i sam od lat nie mam takich problemów. Odkąd pamiętam wszystko zawsze latało mi na full w 60FPS i mam nadzieje, że tak będzie dalej. To o czym piszę to jest moja perspektywa czyli osoby, która nie pamięta już co to problemy z wydajnością. Czy jakieś wywalanie do pulpitu i inne cuda...

Inna kwestia, że dziś ludzie ''muszą'' mieć wszystkie suwaki w prawo nawet na ziemniakach. 

Grę oceniam po tym jak u mnie lata a nie jakie problemy mają z nią inni.

Edytowane przez userKAMIL
Opublikowano

Ta gra jest tak zwalona od strony CPU, że nawet na topowym procku czyli Ryzen 7 9800x3d potrafi ograniczać 4090 w miejscach bardziej procesorowych.

A i sama wydajność od strony GPU jest słabiutko zoptymalizowana. Dopiero posiłkowanie się DLSS-Q pozwala utrzymać powyżej 60fps. Wiele pracy jeszcze przed twórcami, do tego DLSS jest do poprawki dalej bo zbyt mocno smuży w ruchu. itd, itd. Jak na razie ogarnęli tylko problemy w menu związane z DLSS ostatnim patchem :E

SXFWRkW.png

• Upvote 1
Opublikowano

A na bugi, błędy graficzne i wszelkie inne nie dopracowania tym bardziej. Cała optymalizacja gry jest do poprawy, ale to zajmie miesiące, a tak jak powinno być nigdy nie będzie.
No, ale niech chociaż trochę ogarną to co najważniejsze i może na lato, albo jesień w końcu będzie można spróbować zagrać :E

• Upvote 1
Opublikowano

Cóż, by grać jako tako komfortowo w daną grę to trzeba mieć topowy sprzęt, to takie trochę naciągane stwierdzenie, ale jak się tak uważa, to spoko, każdy niech se myśli jak chce.

Sam nie mam topowe sprzętu, ale jakoś wszystko, co do czasu rozpoczęcia Stalkera 2 ogrywałem, chodziło jak chciałem, a jedynie ta gra wymaga jakiś modowań by się dało grać, to nic tej gry nie broni.

Po prostu gra jest niedorobiona i tyle, co by nie napisać , nie da się temu zaprzeczyć.

Mnie do komfortowego grania, potrzeba była tysiąca poprawek patchami i moda na optymalizację, więc jedynym kartoflem, jest tu ta gra. :smiech:

U mnie CPU jest w obciążeniu 30-60%, skacze to obciążenie jak szalone i rozgrzewa procka do nawet 65 stopni momentami, czyli jak wiadomo i każdy pisze, optymalizacja tej gry leży w każdym aspekcie.

Człowiek na starość głupieje i jadąc na sentymencie do starych Stalkerów, dalej w to ciśnie. xD

• Like 3
  • Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Crew 900 napisał(a):

Jak na moje to wydajność już nie jest do naprawy.

Coś tam poprawią, ale to zajmie miesiące. Po ostatnim patchu chociaż trochę jest stabilniejszy frametime :E

Opublikowano (edytowane)

Tam gdzie gra mocniej wykorzystuję CPU. Np. ta pierwsza wioska w grze.

Ogólnie gra jest bardzo wymagająca od strony CPU. Albo raczej słabo zoptymalizowana :E

Edytowane przez lukadd
Opublikowano

Jest wymagająca bo jadą na śmierdzielu w postaci starego UE 5.1, żeby zrobili migrację na nowszy to i CPU byłby odciążony. Dodatkowo te ich a-life już za czasów trylogii było liczone przez CPU co też nie dodaje optymizmu na przyszłość.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

@caleb59 Mnie tam się wydaje, że jakiego silnika graficznego czy jakiej jego wersji by nie wzięli, to i tak byśmy mieli do czynienia z kartoflem optymalizacyjnym. Gra po prostu wyszła za szybko,w stanie jaki widzimy i nic temu nie zaprzeczy.

O A-life wcale nie wspominaj, po ostatniej aktualizacji to raczej przypomina A-crazy niż A-life. :smiech:

Edit: A-shit chyba najlepiej pasuje. :lol2:

Edytowane przez Kakarotto
  • Haha 1
Opublikowano

Bo to jest dev build testowy. Wmawianie nam, że to wersja premierowa gry to po prostu kłamstwo.

Żeby nie było - u mnie gra działa dobrze - nie mam problemów z crashami czy płynnością, miałem jeden odpał z shaderami po aktualizacji 1.1.2 ostatnio tak jak większość i to tyle z moich negatywnych przygód ale mimo wszystko grę odinstalowałem bo nie zgadzam się na pobieranie placebo gigabajtów danych, które nic nie naprawiają lub dodają nowe problemy. Jest tego za dużo i zbyt często by to tolerować i nie - nie chodzi o to, że czepiam się a oni przecież tylko grę naprawiają - i dobrze, niech naprawiają ale też niech szanują czas i zdanie graczy, którzy to muszą pobierać. Jeśli w ich mniemaniu jesteśmy testerami, a dopiero później graczami to ja poproszę o zwrot połowy kosztów za grę i przeniesienie jej do Steam Early Access gdzie jej miejsce. Aktualizacje się testuje a nie wypuszcza na pałę do kanału public. Rozumiem złożoność i otwarty świat gry ale do cholery skoro gra siada przy tak prostackiej czynności jak ładowanie shaderów a oni próbują to łatać 2x i dalej nic to ja nie mam pytań. Nie liczę poważniejszych problemów jak np. u @Reddzik co już w ogóle jest ponad ludzkie pojęcie i wiem na 100%, że to nie wina jego PC czy systemu.

• Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

Odpaliłem dziś to cudo znow. 

Steam controller działa lol

Ja gram z wszystkim na epic, tylko DLAA i FG. Gry mi nie wywaliło ani razu w te 3h dzisiaj, shader też przeszło ok. W otwartej przestrzeni mam 100 fps (lock mam na 100) ale w instytucie spadło do 65 i bujało się tak max jakoś do 75. Po instytucie znow 100. Co do leakow pamięci to każda śmierć i save to około 800mb w vram idzie xD. Zacząłem hwinfo64 pokazywało koło 9gb. Po kilku zgonach było już 14 xD... 

Fabuła dalej dno i running simulator. Ale nie mam w co grać obecnie a zapłaciłem za to coś więc już dobiegnę do końca i wio z dysku hyhyhy

Edytowane przez aureumchaos
Opublikowano

Ja to zainstaluje tylko dlatego bo przedłużam abo w GP na kolejny miesiąc bo chce skończyć Indiane i tam parę innych gierek a teraz nie grałem cały tydzień po po 12 w robocie, zainstaluje przejdę się w 15 fps po lesie i uninstall :E

Opublikowano
2 godziny temu, Kakarotto napisał(a):

Cóż, by grać jako tako komfortowo w daną grę to trzeba mieć topowy sprzęt, to takie trochę naciągane stwierdzenie

Wręcz przeciwnie jak chcesz Ultra/4K to tylko TOPka. Też bym wolał wydać 1000zl na kartę a nie 10K ale czy to komuś się podoba czy nie. Tak właśnie dziś wygląda ta branża. 

Opublikowano
27 minut temu, userKAMIL napisał(a):

Wręcz przeciwnie jak chcesz Ultra/4K to tylko TOPka. Też bym wolał wydać 1000zl na kartę a nie 10K ale czy to komuś się podoba czy nie. Tak właśnie dziś wygląda ta branża. 

Oczywista oczywistość. Chcesz suwaki maksymalnie w prawo w najwyższych rozdzielczościach, to wiadomo, sprzęt musi być topowy, ale i też gra powinna topowo wyglądać. Przynajmniej kiedyś tak było.

Nie chce mi się rozpisywać jak to wygląda w branży obecnie w tej kwestii, ale podsumuję to jednym zdaniem - topowe sprzęty, ultra/4k, a gry wyglądają i chodzą różnie.

W tym konkretnym przypadku jest podobnie, gierka lata tobie w wysokich fpsach (czy wygląda jak powinna, to już inna dyskusja) i nie narzekasz, spoko, twoja racja (choć widziałem, że nie każdy uwierzył), ale spójrzmy szerzej. Kto ma sprzęt średniej klasy, chce pograć średnio albo chociaż jako tako, a nie może, ponieważ ten kartofel z Zony nie daje się okiełzać.

Tak więc trzeba to dobrze podkreślić, top dla topu, średnie dla średnich, a niskie dla niskich. Oczywiście w przypadku niezoptymalizowanych kasztanów to wyliczenie można se rozbić o kant wiadomo czego. :lol2:

• Upvote 1