Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
38 minut temu, cichy45 napisał(a):

To zamiast montować pompę ciepła która wtłacza kilkanaście kW ciepła do domu, wystarczy w każdym pomieszczeniu dać GPU 300 W i macie ogrzany dom za 1/100 ceny pompy ciepła :E 

Nie mów tego zielonym lewakom, bo cię za tego lifehacka odstrzelą. 

Opublikowano
59 minut temu, wrobel_krk napisał(a):

@cichy45 Chyba w zimie, bo w wiosna/lato/jesień to jest dodatkowe 500w, które dogrzewa pokój. Jakieś problemy, te "urojenia" chyba masz sam bo większość odczuwa inaczej. Ja w zimie mam ustawione w gabinecie 19 stopni. Pogram trochę dobija do 21, jak jest ciepło to okno otwieram a na wiosnę kilmę zakładam bo w lecie nawet wieczór późno się nie da grać.

Mi 500w kompletnie żadnej różnicy nie robi. Zima, wiosna i jesienią mam wszędzie ustawione na 23 stopnie, jak pogram trochę to robi się 23,5-24 stopnie więc mega komfortowa temperatura dla mnie. Przy 21 to musiałbym w kurtce siedzieć a przy 19 zamarzlbym. Tak więc każdy odczuwa inaczej

Opublikowano

No ironia xD Skojarzyło mi się tak z zielonymi lewakami, bo oni tak wpadają w skrajności bez popychania. My tu o tym, że jak GPU ci podniesie te 3 stopnie temperature w pomieszczeniu to wypadasz z komfortu termicznego a ten nam tu o zamienniku pompy ciepła :E

• Haha 1
Opublikowano

Tak, w lecie wszędzie ustawione na 26 stopni i jest elegancko. Ulubiona letnia temperatura u mnie. Zresztą w lecie i tak prawie wcale nie gram

Opublikowano (edytowane)

@wrobel_krkZ jednej strony tak ale z drugiej sam pisałeś że ogrzewa ci pokój zima z 19 do 21 i musisz okno otwierać. Ja nie muszę bo jak ogrzeje mi pokój zima/wiosna/jesienią to nic się nie dzieje i mogę wytrzymać bez problemu.

Edytowane przez razeks
Opublikowano
56 minut temu, cichy45 napisał(a):

To zamiast montować pompę ciepła która wtłacza kilkanaście kW ciepła do domu, wystarczy w każdym pomieszczeniu dać GPU 300 W i macie ogrzany dom za 1/100 ceny pompy ciepła :E 

@cichy45napisałeś że wtłacza i kupisz gpu za 1/100 ceny gdzie pompa 60000zł nakup GPU, które wytworzą 12kw to musisz kupić 40 GPU z 300w. Licząc nawet gpu po 1000zł, 40000zł.

Koszt prądu 4x wyższy - nic nie wspomniałeś:)

Może bez sensu to rozważam ale może ktoś przeczyta:)

5 minut temu, razeks napisał(a):

Z jednej strony tak ale z drugiej sam pisałeś że ogrzewa ci pokój zima z 19 do 21 i musisz okno otwierać

Żeby nie wzrosło do 25:)

Opublikowano

Fiu fiu "said to match the RTX 4080 and RTX 4080 SUPER"

Niech się zdecydują na jedną z nich, bo chyba nie mają tej samej wydajności xD 

Jakoś nie wierzę w wydajność 4080S przy poborze 270W w wydaniu AMD. 

Opublikowano

Uwierzę jak zobaczę. Do tego niusu to nawet w ogólę nie miało być 8800XT. Dodatkowo cena ah cena ile AMD krzyknie za wydajność 4080? 500$? biorę od ręki. Niby chcą zwiększyć udział w rynku ale jakoś nie widzę AMD jako fundacji charytatywnej a firmę która gdy nie ma konkurencji to zedrze z ludzi ostatnią koszule. Nie mniej dał bóg chętnie przytuliłbym coś za 2-2.5 koła o wydajności 7900XTX z lepszym RT i mniejszym poborem prądu.  

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, galakty napisał(a):

Fiu fiu "said to match the RTX 4080 and RTX 4080 SUPER"

Niech się zdecydują na jedną z nich, bo chyba nie mają tej samej wydajności xD 

Dobrze napisali przecież, różnica między tymi kartami to tylko nazwa ;) Mogliby jeszcze zostawić 2x8pin i więcej mi nie trzeba :P 

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Art385 napisał(a):

Uwierzę jak zobaczę. Do tego niusu to nawet w ogólę nie miało być 8800XT. Dodatkowo cena ah cena ile AMD krzyknie za wydajność 4080? 500$? biorę od ręki. Niby chcą zwiększyć udział w rynku ale jakoś nie widzę AMD jako fundacji charytatywnej a firmę która gdy nie ma konkurencji to zedrze z ludzi ostatnią koszule. Nie mniej dał bóg chętnie przytuliłbym coś za 2-2.5 koła o wydajności 7900XTX z lepszym RT i mniejszym poborem prądu.  

Z jednej strony tak, z drugiej NV tak odjeżdża cenowo i w specyfikacji że to dobry moment dla AMD by wskoczyć. 

Jakby dali wydajność 4080, 270W i cenę do 3500 zł to bym rozważył. 

Edytowane przez galakty
Opublikowano
3 minuty temu, galakty napisał(a):

Z jednej strony tak, z drugiej NV tak odjeżdża cenowo i w specyfikacji że to dobry moment dla AMD by wskoczyć. 

Jakby dali wydajność 4080, 270W i cenę do 3500 zł to bym rozważył. 

Pewnie, że byś rozważył ale model biznesowy AMD to cena Nvidii -10% a nie rewolucja. Niby jeszcze nie znamy cenówki NV ale ogólnie u nich to wygląda tak, że za daną wydajność musisz zapłacić konkretne widełki. Jak np.  wydajność ~3080 w opakowaniu 4070 kosztowała na premierę +/- tyle co MSRP 3080. Nie wierzę, że NV coś zmieni, bo nie wierzę, że AMD ma asa w rękawie z RDNA4. RT z RDNA4 w PS5 pokazało tylko tyle, że wydajność dalej ssie pento. Nie wierzę też zbytnio, że nawet udało im się dobić w tym genie do wydajności ADY w RT. Oczywiście chce się mylić i jakby AMD rzuciło takie GPU na rynek to by namieszało srogo wszak wydajność 7900XTX to obecnie takie minimum dla dobrych detali i rozdziałki w grach UE5  

Opublikowano
9 minut temu, kalderon napisał(a):

Prawdopodobnie dlatego że CP jest sponsorowany przez nVidię, a więc zastosowane technologie przetwarzania obrazu są zoptymalizowane pod karty zielonych.

Kupując kartę nie patrzę kto sponsoruje gry:) Interesują mnie różne i wyniki w różnych a nie te tylko gdzie AMD jest dobre;)

Opublikowano
54 minuty temu, kalderon napisał(a):

Prawdopodobnie dlatego że CP jest sponsorowany przez nVidię, a więc zastosowane technologie przetwarzania obrazu są zoptymalizowane pod karty zielonych.

To sobie odpal UE4.2x GI z dwoma odbiciami zabije bardziej niż CP2077 i nie muszę pisać co się dzieje tam z kartami AMD ;)

Jeżeli będzie gra w której będą większe wzrosty to AMD nie omieszka to wrzucić na wykresy.

• Upvote 1