Skocz do zawartości

RX 8xxx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, galakty napisał(a):

A pisałem wielokrotnie, to mnie wyzywali :E Niestabilne OC na AMD powoduje restart jak problem z CPU/zasilaczem. Dlatego te karty są niewdzięczne, przekręcisz lekko i restart, a w NV po prostu wywali sterownik i bawisz się dalej :E 

To tylko w przypadku przekręconego vramu, w przypadku rdzenia nie ma restartu ;) w dodatku jak wywali restart przez przekręcone pamięci to w dzienniku zdarzeń jest whea ;) 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

Czyli dostaniemy badziew który nawet nie ma wydajności 7900 xt? :E 

edit: ja nie na bieżąco z nowymi amd i nie wiem jakie to miało mieć dokładnie wydajności i ceny ale chyba miało być zbliżone do najmocniejszych kart obecnie? 

Edytowane przez Brolly
  • Confused 1
Opublikowano

Obstawiam wydajność między 7900GRE a XT, jak sobie telefonem przetłumaczysz te znaczki:

649$  mówisz poważnie?

na pasku "zbyt drogie niż oczekiwano"

A pod spodem, "są rozsądne" - chodzi o 449$ i 399$

Opublikowano

No zobaczymy, czy te 649$ to np jakieś wypasione wersje a referent będzie poniżej 500$, jeśli karta ma nie pokonać 7900XT to może być trochu mało. Zobaczę, jak widziałem recenzje i fpsy w grach na 7900XT to jest kosmos jak na moje wymagania, nawet w RT bywa szybsza od mojego RTX, jak 9070XT będzie blisko 7900XT poprawi to i owo, to chyba się zaopatrzę, ale nie wiem czy referent czy poczekać na "droższe" zabawki

Opublikowano
11 minut temu, STALKER napisał(a):

zostaje na 7800xt brak sensu zmiany.

Uważam, że masz porządną grafikę, gdybym miał, to też bym sobie nie zawracał głowy, możesz spokojnie siedzieć na niej i poczekać na rozwój wydarzeń, może jakieś Superki z serii rtx 5xxx jak potrzeba wydajności. Przyszłe karty RX 9070Xt/bez XT to raczej nie prześcigną RX 7900XTX, będzie za mała różnica, chyba, że FSR 4 i poprawa w RT coś da, ale to może być wymiana dla samej wymiany, Zresztą zobaczymy.

Opublikowano (edytowane)

Na tym 7800xt jade w 4K i jest ok wiec pomine tą generacje kart. Siedze na am4 poczekam spokojnie na am6 i się zobaczy bo przesiadka na am5 jest nie opłacalna. Jakies tam fsr 4 na serie 7000 dadzą zapewne.

Edytowane przez STALKER
  • Upvote 2
Opublikowano

Czyli jest mocne GPU jak na swoje możliwości, ja chcę zmienić bo uważam, ze rtx 3060ti to za mało, więc zmienię GPU, ale na coś mocniejszego niż 7800xt, dopłacę. Proc powinien sobie poradzić, szczególnie, że jak widziałem to przy Radeonach jest mniejszy narzut niż właśnie na RTX.

Żadnych ciekawych przecieków i nie ma o czym dyskutować, pewnie trzeba poczekać do 6 stycznia. Nikt nie ma żadnych ploteczek.

Opublikowano (edytowane)

Ograłem indiane jonesa na tym radku w 4k to tv jest i giera latała w 60 kl natywnie ale to pewnie zasługa dobrej optymalizacji. Proc to r 5600 nie krecony choc na 1.2V jak dobrze pamietam może niżej stabilny na 4.9 ghz. Zapas mocy procka jest.

Edytowane przez STALKER
Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, STALKER napisał(a):

Na tym 7800xt jade w 4K i jest ok wiec pomine tą generacje kart. Siedze na am4 poczekam spokojnie na am6 i się zobaczy bo przesiadka na am5 jest nie opłacalna. Jakies tam fsr 4 na serie 7000 dadzą zapewne.

Do 4k to karta złom wiec naturalne jest, ze nie ma sensu zmiana na am5 oraz nawet na am6 do tego gpu wiec nigdy to nie bedzie oplacalne ;)

14 minut temu, STALKER napisał(a):

Tak po zakupie sprawdzałem ile wycisnie po oc i 4.9 na 5.0 nie chciał więc nie szaląłem z napięciem.

To tam piekny piekarnik jest.

49 minut temu, Reddzik napisał(a):

szczególnie, że jak widziałem to przy Radeonach jest mniejszy narzut niż właśnie na RTX.

Zen3 to juz zlom do nowych gpu i sterowniki nic tu ie poprawia wiec sie nie ludz ;) 

Skoro w spider-manie z RT jakieś ~55 FPS osiaga 5700X3D, gdzie Ryzen 7600 robi ponad 80 to o czym tu mowimy ;)

Edytowane przez Phoenix.
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Zen3 to juz zlom do nowych gpu i sterowniki nic tu ie poprawia wiec sie nie ludz ;) 

Skoro w spider-manie z RT jakieś ~55 FPS osiaga 5700X3D, gdzie Ryzen 7600 robi ponad 80 to o czym tu mowimy ;)

Tak jest złom, dlatego mam nadzieję, że ten proc jeszcze jakoś podoła wraz z nową grafiką, nie wymienię procka, bo nie będzie to możliwe jak zmienię GPU, a to jest ważniejsze. Proc poczeka na swoją kolej.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Indiana jak na nową gierkę ma dość małe wymagania nawet do 4k. Taka perełka wśród wszelakich nie zoptymalizowanych gniotów. 

Chyba, że odpaliłbyś z PT :E No, ale na radku nawet tego się nie da odpalić, a nawet jakby się dało to zabiło by na wejściu wydajność tego GPU.

W takim Stalkerze 2 nawet 30fps byłoby problemem w 4k na 7800XT.

• Upvote 1
Opublikowano
8 godzin temu, Radio Tirana napisał(a):

FSR4 ograniczone do nowych kart będzie pięknym pstryczkiem w nos dżentelmenów, którzy chwalili AMD, że pozwalają korzystać ze swojej technologii upscalingu wszystkim, niekoniecznie swoim klientom. 

No i co to zmienia w kwestii FSR do wersji 3.1 która jest dostępna dla wszystkich? Nic. Poza tym mogą rozwijać dwie wersje, dla RDNA 4+ i poniżej bo trochę głupio by było porzucać nadal świeże radki 7000. Nadal dużo tego w magazynach.

Gdyby się nie rozwijali to nadal byłyby narzekania, że FSR nadal w tyle za DLSS.