Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Reddzik napisał(a):

Tam pisze "generator ramek" według tłumacza, ale nie ma informacji o tym, że bez.
Ok sprawdziłem stare screeny, jak nie ma FG to nie ma nic napisanego, a tu jest z FG, bo jest ten napis na tym tle, co oznacza, że na 100% było włączone FG.

Przykład tak wygląda bez FG, nie ma tego napisu
obraz.png.28d7ce8db893208fd68203648eb890ba.png

Niby potwierdzone że z generatorem 

Opublikowano

Ta wiem, teraz nie mam tyle kasy by wybulić ponad 2tyś na płytę, ramy i Ryzena 7700, bo raczej nie odpuszczę X3D, za drogi. Czy bym wziął RX czy tak jak RTX i tak musiałbym zmienić CPU.

Ta MH Wilds też ciśnie po CPU, są miejsca gdzie jest to widoczne, szczególnie w obozie, jest to samo co w Dragon's Dogma 2, gdzie w mieście spada fps.

Nie ma co dywagować nad benchmarkiem, niech AMD wypuści te karty graficzne, będzie o czym pisać:clap:

Opublikowano
2 godziny temu, VRman napisał(a):

176 czy 19x ROPsów w 5090 to skandal

A co by to zmieniło, gdyby było ich więcej? Generalnie cały ten post to taki płacz "na pohybel RT, tylko forward rendering i MSAA!".

• Upvote 1
Opublikowano

Teraz pojawił się wynik benchmarka z Monster Hunter Wilds, ale zapewne wynik ograniczony przez słabe cpu. Jeszcze z 10dni i powinno się wyjaśnić, w końcu z końcem lutego mają coś pokazać. Aktualnie ciężko powiedzieć.

Opublikowano (edytowane)

@Stjepan Popieram w pełnej rozciągłości :)  

1ZOH.gif 

Znowu się zrobiła jakaś szopka jak za czasów bumu na krypto i trzeba będzie miesiącami czekać, żeby sobie kupić kartę w jakiś nazwijmy to ludzkich i sensownych pieniądzach. No ale widać za dużo wymagam chcąc 5070Ti w sugerowanej cenie plus minus :P 

Edytowane przez lamparcicho
  • Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, X360 napisał(a):

Dokładnie. Żeby 5080 było 5-10% wydajniejsze od 4090,można by to z bólami rozważyć za te 7 000.

Ale z taką "wydajnością" jaką ma? To tak jakby komuś przypadkowemu dać 2-3 000 na ulicy.Za nic,ot tak

Nie jestem cebulakiem,ale też nie idiotą,żeby komuś za frajer dawać 2-3 tysiące

Tak się gotuje żabę. 7000zl za kartę mid-end już dziś można rozważyć jako korzystny zakup, a jeszcze kilka lat tamu za czasów 1080Ti, high-end kosztował 3500zl.

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Reddzik napisał(a):

Ta wiem, teraz nie mam tyle kasy by wybulić ponad 2tyś na płytę, ramy i Ryzena 7700, bo raczej nie odpuszczę X3D, za drogi.

7500F + B650 + 2x16GB DDR5 6000CL30 to 600+500+400zł=1500zł
To co masz czyli cpu+mobo+ram pewnie byś opędzlował za ok. 800zł więc dokładasz do interesu 700zł i masz świeżutką platformę na gwarancji z możliwością rozwoju.
Sam kupiłem 7500F z myślą o upgrade na 9800X3D ale na tyle ładnie mi działa, że nadal został. GPU w 1440p Ci wykarmi mówiąc w skrócie, a jak odczujesz potrzebę to zrobisz upgrade, a na 7500F niewiele stracisz tak szczerze.

Opublikowano
7 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Sam kupiłem 7500F z myślą o upgrade na 9800X3D ale na tyle ładnie mi działa, że nadal został. GPU w 1440p Ci wykarmi mówiąc w skrócie, a jak odczujesz potrzebę to zrobisz upgrade, a na 7500F niewiele stracisz tak szczerze.

Spokojnie, ja chcę już zostać na tym Ryzenie 7700, bo to zawsze te 8/16 niż 6/12, aktualnie upatrzyłem sobie ASRock B850M STEEL LEGEND WIFI AM5 to koszt ok 800zł na proline, ale coś tańszego jak b650 z Bluetooth też by podeszło. Będę kombinować.

Mam kasę przeszło 2000zł na koncie ale wyskoczę z całej kasy i mało co mi zostanie, stąd chcę poczekać te ok 2tygodnie, dojdzie kasa i jakoś potem przeżyję do "pierwszego" i tak miałem budżet na grafikę ok 3000 a kupiłem grafikę za 4000zł, więc nadwyrężyłem.
Co do sprzedaży, to ram i proc może coś uda się wziąć, ale płyta główna pewnie ok 100zł albo cholera wie ile, za uszkodzoną, bo ma wadliwe 4 porty usb 3.1, klawiatura ledwo świeci, myszka trochu lepiej, bo mniej pobiera, pendrive czy dysk zewn usb 3.0+ albo nie wykryje, albo jak w którymś porcie zaskoczy to nie zgram danych, bo za mało mocy.

Opublikowano

@Reddzik Ja przy zakupie się wahałem między 7500F, a 7700 (dopłata ok. 150-200zł). Naczytałem się, naoglądałem recek i porównań, zrozumiałem, że 7700 nic mi nie da do komputera "rozrywkowego" i wziąłem 7500F. Trochę żałuję, bo jednak iGPU i 2 jajka więcej. Tak to jest jak człowiek jest skąpy dla samego siebie :hihot: Ciągle się wstrzymuję z upgrade procka czekając na premiery GPU - jak coś ustrzelę to potem na spokojnie pomyślę o CPU.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Lameismyname Gdyby nie taka duża różnica między 7700 a 7800x3d, gdzie już blisko do 9800x3d, to bym wziął, ale jest to praktycznie kwota tyle ile zapłacę za proca, płytę i ram- oczywiście zależy od cen w danym dniu i płyty, np ten asrock, czy coś na b650 itd, i jeszcze nie mam pewności co z tym Fortisem czy wejdzie czy nie. Może trzeba będzie zmienić chłodzenie. Dostanę sprzęt to będę testować, sprawdzać.

Edytowane przez Reddzik
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Reddzik napisał(a):

nie mam pewności co z tym Fortisem czy wejdzie czy nie. Może trzeba będzie zmienić chłodzenie.

A czemu miałby nie wejść? Jest niekompatybilny z podstawką AM5? Również planuje zmienić platformę zostawiając przy tym chłodzenie i zaciekawiłeś mnie tym stwierdzeniem. 

Edytowane przez FerreroRoche
Opublikowano (edytowane)

https://videocardz.com/pixel/amd-denies-rumors-of-radeon-rx-9070-xt-with-32gb-memory

Czyli będzie zmiana nazwy pewnie.

6 godzin temu, tomcug napisał(a):

A co by to zmieniło, gdyby było ich więcej? Generalnie cały ten post to taki płacz "na pohybel RT, tylko forward rendering i MSAA!".

Napisałem po co. (post z 14:15)

Skoro nadal pytasz, to najwyraźniej nie są to rzeczy, które uznajesz za istotne. A ja tymczasem za najistotniejsze. 

Daj człowiekowi mieć własną opinię, nawet jak jest odmienna od opinii większości. Samo to nie koniecznie musi oznaczać, że opinia jest głupia lub wygłaszana z powodu braku wiedzy o temacie.

Peace.

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Stjepan napisał(a):

Mam nadzieje że pokażą kurteczce gdzie raki zimują, nie dość że zrobił papierową premierę to jeszcze ceny z :dupa:

Ja to jestem ciekaw tej karty z leaka co ma być później pod innym numerkiem niż 9xxx i 32 gb v ram :E coś o mocy 7900 XTX obstawiam.

Ponawiam pytanie, FSR 4 nadal tylko 3 gry na premierę obsługa? 8:E

Edytowane przez Brolly
Opublikowano
24 minuty temu, Brolly napisał(a):

FSR 4 nadal tylko 3 gry na premierę obsługa

Czemu 3 gry? FSR4 ma mieć możliwość łatwej podmiany z FSR 3.1 na FSR 4, coś jak teraz mamy z DLSS, bez ingerencji twórców gry- patcha. Tam gdzie FSR 3.1 to będzie FSR4, tak było podawane z przecieków i chyba z oficjalnych informacji, teraz już nie pamiętam źródła.

Jak to będzie zrobione to zobaczymy 28 lutego.

• Like 1
  • Upvote 1