Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem czemu ale chodzi mi po głowie wymiana 4080s na 9070xt aby mieć całego kompa AMD. Wiem to nie ma najmniejszego sensu. Ale gdyby radek był dobrze wyceniony, dobrze sprzedać rtx i by jeszcze coś kasy zostało to mooooooże bym się skusił. 

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, Reddzik napisał(a):

71651dbf5513489adac6abc01429b5d00636f5e34e96157ef09cb812eee24850.thumb.png.df0d929270693e341018eb9d64e98f1a.png

Ciekawe na ile to legit że 7900 XTX = 9070XT :E

Nadal czekam na cenę w naszych pięknych sklepach.

Do tego wtf ten 3dmark  4070 ti super = 7900 xtx ? :E

Edytowane przez Brolly
Opublikowano
22 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Wiem, ze co innego i co z tego ?? Obie sluza do zwiekszania fps i tak je porownalem, a cale klu tej wypowiedzi to twoja hipokryzja, a nie to jak to jest wykonywane.

Fajnie narzekac na lepszy jakosciwowo rozmydlacz, a uzywac samemu czegos co daje gorsza jakosc :lol2: Taki lvl hipokryzji to tylko w dziale amd.

To nie jest hipokryzja , DLSS3 na moim RTX3060Ti to shit , nie używam. AMFM2 + natywne 120FPS działa bardzo fajnie, używam . 

Opublikowano
14 minut temu, creatinfreak napisał(a):

Fajnie bo chociaż coś się dzieje. Wyjdą radki i rtxy (do recenzji bo mało kto kupi) długo znowu będzie nuda.

Raczej będzie chwila spokoju od tony spamu i płaczu to akurat jest bardzo wskazane na tym forum, tzn w dziale nvidii myśle że dalej będą walczyć o coś (nie wiem o co :E) i udawać że jest jakiś temat aby zacząć rozmowę o 4 rano %-) ale przynajmniej w tematach amd zapanuje normalność.

Opublikowano

Tylko, że DLSS3 to upscaling, zaś AMFM2 to coś jak FG. Mając RTX 3060ti możemy używać FG od AMD albo użyć lossless scaling która bywa lepszy niż FG od AMD, nie raz to testowałem, ale teraz mając od kilku dni RTX 4080S to całe FG jakie ma nvidia to inna liga, nie ma takich artefaktów jakie mają konkurencyjne techniki o których wspomniałem.

Opublikowano

Ciekawe czy wyjdzie korzystniej kupić 7800XT 2 lata temu za 2700zł i teraz 9070XT za 4000zł, czy od razu 2 lata temu 7900XTX. Coś mi się wydaje że tak czy siak dopłata z 7800XT wyjdzie 2500zł czyli idealnie wszystko jedno którą się scieżkę obierze, hajs po stronie AMD się zgodzi. Tylko ramu mniej w nagrodę za cierpliwość :pajac:

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Tornado3 napisał(a):

obraz.png.2a59897846d793748a0e5c13209df828.png

Nie wydaje sie wam to dziwne??? Według wszelkiej logiki te wyniki są bez sensu... technologicznie niekonsekwetne... wręcz nieprawdopodobne żeby karta na ddr6 z przepustowościa 20gbps i transferem 640gb/s miała lepsze wyniki w 4k od karty 28gbps i 896Gb/s... guru od technologi wspominaja że 9070xt może kulec w 4k wzgledem nvidi przez te gddr6, a tu wyniki że gorsze parametry daja lepsze wyniki... mało prawdopodobny fikołek.

Edytowane przez marioking
Opublikowano (edytowane)

Przepustowość pamięci to nie wszystko, jest przecież cała masa innych parametrów. Spójrz chociażby tutaj na relację RTX 4080 do RX 7900 XTX: KLIK. Masz 16GB o przepustowości ok. 717GB/s oraz 24GB 960GB/s. Jakoś karty są porównywalne w całości testów.

Edytowane przez Pawelek6
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Przynajmniej radki szybko potanieja ;) bo by znaczyło ze wszelkie plotki o poprawie ray tracingu w radeonach to bujda... bo tu by wychodziło ze wydajność jest na poziomie 7900xtx... 9070xt nie ma szans z wycena powyżej 7900xtx... wrecz obecne łapanie 7900xtx za 3500-3700 wydaje sie strzałem w dziesiatke

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, marioking napisał(a):

bo by znaczyło ze wszelkie plotki o poprawie ray tracingu w radeonach to bujda

Zadna bujda bo poprawa jest kosmiczna ;)

3 minuty temu, marioking napisał(a):

bo tu by wychodziło ze wydajność jest na poziomie 7900xtx

Porownaj sobie ilosc CU tych kart, a pozniej cos pisz bo same glupoty piszesz bez pojecia. Ale naprowadze cie, porownaj sobie wydajnosc w RT karty o podobnej ilosci CU to moze zmienisz zdanie i jaki jest wzrost wydajnosci archtektury ;)  9700XT ma spory progres ale przez nizsza ilosc CU nie nadrobi wielu rzeczy.

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano (edytowane)

Top nastepca z najnowszej generacji kart mająca wyniki w RT jak poprzednia generacja... ciężko nazwać kosmiczna poprawa.... szczególnie jak bedzie mowa o karcie która bedzie kosztowała jak 7900xtx i miała o 8gb mniej pamieci :P nie wspominajac o wolniejszej pamieci, niższej przepustowości szyny. Jesli takie beda fakty to na prawde bedzie to równie gorzka premiera jak przy RTX50 :P

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, marioking napisał(a):

Top nastepna z najnowszej generacji kart mająca wyniki w RT jak poprzednia generacja... ciężko nazwać kosmiczna poprawa.

Ty to serio jestes ultra "inny" , 7900XTX ma 96 CU, 9700XT ma 64 Cu wiec policz sobie jaki jest wzrost wydajnosci architektury na CU.

szczególnie jak bedzie mowa o karcie która bedzie kosztowała jak 7900xtx

79000XTX kosztowal ponad 6k na premiere wiec kolejne twoje glupoty wychodza ;)

Top nastepna

Seria XX70 to nie zaden TOP.

Za dzisiejsze posty wreczam ci order bo tylko na tyle zaslugujesz:

images.webp.468e9b28d18267a8c05852479085d404.webp

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

79000XTX kosztowal ponad 6k na premiere wiec kolejne twoje glupoty wychodza ;)

Powiedz mi gdzie tu jest jakiś arguement potwierdzajacy głupote... niby NOWA karta która bedzie wydajna jak stara w tej samej cenie ma byc atutem bo stara na premiere była droższa :P Pomyśl jeszcze nad tym... liczy sie bardziej teraźniejszość :P

Opublikowano

Jako konsument zyjący aktualnie dla mnie liczy sie czas obecny... jeśli wyniki się potwiedza i dalej będzie mowa o 9070xt w cenie 4k a bedzie 7900xtx za 3500-3700 to trzeba być dzbanem by rozpatrywać sytuacje w kontekscie filozofi że xtx to kiedys był top za 6k a 70xt nie jest topem... jakie to ma znaczenie w dniu dzisjejszym i to że niby te same wyniki wykrecaja z 64cu zamiast 90cu... kosmiczna poprawa :P ze mozesz obecnie kupic bez czekania karte która bedzie miała takie same wyniki i prawdopobodnie taniej niż tą nowa karte uda sie kupic przez najblizszy kwartał... :) bo nie wiem gdzie tu ta kosmiczna poprawa :P