Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Kadajo napisał(a):

AMD nie robi kart do AI to czego ty sie spodziewales ?

Bez trolingu - serio serio chciałbym chociaż raz spróbować przesiąść się na AMD zobaczyć, zasmakować... I tak próbuje na AMD wskoczyć od kilku lat ale przecież nie zmienię karty na gorszą. 

Do RT - lipa
Do PT - lipa
Do AI (tutaj miałem epizod i dużo się tym bawiłem) - lipa
Wsparcie FSR 4.0 - za 2-3 lata może kilka gier dojdzie, na start lipa 

Opublikowano

Dla mnie to co robisz to trolowanie.

Samo AMD porzucilo bitwe o HE, siedzisz na RTX 4090 i ocekujesz takich kart od AMD ???

Chyba cos ci sie pomyslilo. Wracaj do tematu Nvidii i nie siej tutaj fermentu daj sie cieszyc tym co widza sens tych kart.

• Like 2
  • Upvote 4
Opublikowano
13 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Wykluczyles juz Ventusa, bo spokojnie mozna go dostac za 4k od nieszczesliwych skalperow. Na allegro i olx tego pelno. Ale znalazlem tez windforca za 4150 na olx, wiec misja niemozliwa nie jest taka niemozliwa.

Zakończmy ten temat na olx i skalperach bo straszne fikołki zaczynasz robić :E 

Zaraz ci wrzucę ogłoszenie na OLX 4090 za 4k i będziesz się rozpisywał, że 4090 już za 4k można przecież dostać :E

Dostępność w sklepach i ceny kart nvidii są tragiczne i koniec kropka. Takie są fakty.

• Like 1
  • Upvote 5
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, lukadd napisał(a):

Zakończmy ten temat na olx i skalperach bo straszne fikołki zaczynasz robić :E 

Zaraz ci wrzucę ogłoszenie na OLX 4090 za 4k i będziesz się rozpisywał, że 4090 już za 4k można przecież dostać :E

Dostępność w sklepach i ceny kart nvidii są tragiczne i koniec kropka. Takie są fakty.

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/karty-graficzne/karta-graficzna-gigabyte-geforce-rtx-5070-ti-windforce-oc-sff-16gb-dlss-4

Za 4449 dostepna od reki. 

Jezeli 9070XT bedzie za ~3.5k to nie ma sensu brac karty AMD. Widze tylko sens tej karty ponizej 3k.

Co do "skalperow". Caly czas sa wrzutki Ventusa i Windforca za 3899, glownie Ventusa, dlatego ludzie to kupuja i probuja zarobic nawet 100-200pln. Pelno legitnych ofert od Januszy.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

Dla mnie to co robisz to trolowanie.

Samo AMD porzucilo bitwe o HE, siedzisz na RTX 4090 i ocekujesz takich kart od AMD ???

Chyba cos ci sie pomyslilo. Wracaj do tematu Nvidii i nie siej tutaj fermentu daj sie cieszyc tym co widza sens tych kart.

mnie bardziej zastanawia dlaczego ten typ jeszcze jest bez bana... jawne trolowanie aż sie czytać tego nie chce ,raczej każdy wie czego oczekiwać od Nv a czego od amd i trzeba wybrać coś odpowiedniego dla siebie ,mi osobiście koło śmigła lata  RT i jesli ceny będą dobre to biore radeona mimo że ostatnie X lat byłem u zielonych. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, RTX4090 napisał(a):

20 fps spadku wydajności jak się odpala FSR 4.0 

Jakoś ciut do góry, ale spadek wydajności dosyć spory... 

Skalowanie AI ma określony czas liczenia, przy wysokim FPS  bardziej daje się we znaki.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano
13 minut temu, Kadajo napisał(a):

AMD nie robi kart do AI to czego ty sie spodziewales ?

Te karty maja byc spoko w grach i takie sa. RT tez nikogo tutaj nie interesuje.

Niech jedzie w Bieszczady, to mu dobrze zrobi. :) 

• Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, RTX4090 napisał(a):

Bez trolingu - serio serio chciałbym chociaż raz spróbować przesiąść się na AMD zobaczyć, zasmakować... I tak próbuje na AMD wskoczyć od kilku lat ale przecież nie zmienię karty na gorszą. 

Do RT - lipa
Do PT - lipa
Do AI (tutaj miałem epizod i dużo się tym bawiłem) - lipa
Wsparcie FSR 4.0 - za 2-3 lata może kilka gier dojdzie, na start lipa 

to co tutaj robisz? 

19222929bae5240Zapraszam_wypierdala.jpg

• Like 13
  • Thanks 1
  • Haha 1
  • Upvote 4
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Dalej to jest ~600pln ponad MSRP za najniższy model gigusia.

Nawet jak 9070XT będą się zaczynały od ~3.5k co się jutro okaże to dalej masz ~1000pln dopłaty. ~30% więcej. 

Więc dla kogoś kto celuję w średni segment i ma ograniczone środki to nie będzie bez znaczenia.

Edytowane przez lukadd
  • Like 3
  • Upvote 5
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, lukadd napisał(a):

Nawet jak 9070 będą się zaczynały od ~3.5k co się jutro okaże to dalej masz ~1000pln dopłaty. ~30% więcej

Odnoszac do tej konkretnej oferty od reki, a juz udowodnilem, ze cena MSRP za 5070Ti to nie jest fantasyland. Dostajesz tez MFG, ktory wielu na forum chwali, wiec taki ciemny Kowalki, ktorego tak tu przywolujesz tymbardziej pochwali i da mu zauwazalnego kopa.

Pelny RT to przewaga 100% na korzysc 5070Ti. Kibicuje AMD, ale w cenie 3.5k+ ta karta nie ma racji bytu.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)

Jak karty będą w cenie 2500zł to nie ma co patrzeć w stronę nvidii.

nvidia woli olać starą generację, wrzucić kilka nowych kart na rynek i niech się klienci biją i przepłacają.
szkoda, że ma ten monopol na AI.

Intel już skończył swoje zabawy. Czas na nV.

rtx 5070 to 4070super tylko ze zmienioną nazwą.

na pure jest test

Edytowane przez Dimazz
Opublikowano
19 minut temu, sideband napisał(a):

Sytuacja by się zmieniło gdyby karty od AMD oferowało lepszą wydajność w RT/PT. 

Także to jest takie pitolenie dla pitolenia ;)

To by wtedy było pisanie ze jest za wolno niż "tutaj wpisz dowolnego RTX'a który jest szybszy od AMD w RT".

@RTX4090 Słuchaj, spoko wyraziłeś swoją opinie. Proszę cie tylko żebyś co chwile nie pisał jakie te karty są lipne bo ... . OK ?

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Pokazywanie dostepnosci na najtanszych przeplaconych modelach :boink:

Jak to fajnie narracje wyprowadzic pod siebie. Byla mowa o niemozliwej misji zakupu 5070Ti w cenie MSRP, a jak ktos napisal, w tym ja, ze sa oferty i 2 dni temu tez byly w sklepie MSI i to dosc dlugo w cenie MSRP to sie nie liczy, bo Ventus. Nawet taki przeplacony windforce 5070Ti z ME ma wiecej sensu niz 9070XT, ktory prawdopodobnie bedzie startowal z okolicy 3.5k.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano

Przecież MSRP 5070Ti to i tak pewnie spokojnie 800 zł ponad MSRP 9070XT, to o czym w ogóle ta cała rozmowa? 

Zdecydowanie bardziej by się opłacało kupić 5070 Ti niż 9070XT za tę samą cenę. Jak dla kogoś 800-1000 zł to jest kompletnie nieistotna kwota, to pewnie, że jest sens dołożyć. 

Zaraz ktoś powie, że w ogóle to najlepiej dołożyć 5080, bo 3 koła więcej raz na kilka lat to bzdet nie pieniądze. 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Byla mowa o niemozliwej misji zakupu 5070Ti w cenie MSRP,

Fakty sa takie ze jakbym chcial kupic teraz po cenie mrsp to nie ma, a na polowanie nie kazdy ma czas i ochote odswiezac 100x dziennie strony. Nie ma tu zadnej mojej narracji bo fakty sa takie jak opisywal lukad,a ty na sile sie starasz cos udowodnic. Tak samo nie ma na dzis 5070 w mrsp wiec daruj sobie te twoje bajeczki.

Edytowane przez Phoenix.
  • Like 1
  • Haha 1
  • Upvote 5
Opublikowano

Jak wspominałem, lepiej iść na nadgodziny i sobie dorobić, kupić coś lepszego. 

Ale ceny jakie są aktualnie u nvidii, są sporo przesadzone. Nie dam tyle, za słabe karty na kasę za jaką wiszą. 

• Like 1
Opublikowano

imho  do 1440p   rx 9070Xt jak  znalazł  jeszcze jak  cena będzie fajna to nie ma co stękać  .

A co do kart zielonych to 5xxx do zapomnienia  jednym słowem bubel i żadne MFG i inne cuda IA   nie zmienią mego zdania .

Dostepność kart zerowa , cena z tyłka , produkt wybrakowany . Płacisz +6k za 5070TI zeby w domu przekonać się ze faktycznie to masz 4070   bo gdzieś się ROP zgubiło w transporcie ...

• Like 1
Opublikowano

3.1k za jakieś basic wersje i wezme jak nie to pierdziule to, poczekam trochę a tak o 1,5k czy nawet tysiaka dołożyć mnie się nie uśmiecha do nvidii, posiedzę na 6800 XT jeszcze trochę %-)