Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja uważam, że każdy kupuje co chce i za ile chce...oczywiście że "zdaliśmy" jako ogół test psychologiczny zrobiony przez korporacje od czasów covida, bo kupimy wszystko bez względu na cenę. Teraz już nic nie poradzimy, trza płakać i płacić :E

Osobiście jestem w o tyle dobrej sytuacji, że nie ciśnie mnie na zmianę karty bo stary dziadek daje jeszcze jako tako radę, stąd sobie założyłem, że albo ustrzelę za 3k albo nie kupuję wcale.

Opublikowano

Spokój, albo zaraz ja uspokoję dyskusję, i będziecie dalej prowadzić ją w myślach przez następny tydzień.

Każdy kupuje co chce i za ile chce, tutaj rozmawiamy o kartach a nie portfelach.

• Like 1
Opublikowano

Fajnie fajnie AMD, miło widzieć że pamiętaliście o swoich klientach z RX 6000/7000 i tak jak Ngreedia udostępniliście nowy upscaller do starszych kart :)

A nie, czekaj.. :E

Spoiler

Chyba że faktycznie sprzętowo nie dają rady starsze serie..

• Haha 2
  • Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

Kupiłeś już ultra5 245k? Coś mi się kojarzy, że jakoś w marcu miałeś brać :E 

Czułem, że uderzysz :lol2:  Nie, nie kupiłem, bo to crap pomimo zapewnień. Już nie wierze w garbate aniołki.  A co do kart, to jak zwykle zostaliśmy wydymani. Oba obozy pokazały, że przyrostu wydajności prawie brak (oprócz 5090) za to pompowanie cen jest na jak najwyższym poziomie. Polskie sklepy maja teraz tłusty czwartek i niech ich szlag trafi.

• Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Reverse17 napisał(a):

Fajnie fajnie AMD, miło widzieć że pamiętaliście o swoich klientach z RX 6000/7000 i tak jak Ngreedia udostępniliście nowy upscaller do starszych kart :)

A nie, czekaj.. :E

Pokaż ukrytą zawartość

Chyba że faktycznie sprzętowo nie dają rady starsze serie..

Bardzo dobrze że działa tylko na nowych kartach i prezentuje przez to oczekiwaną i lepszą jakość niż można się było tego spodziewać. Próba uszczęśliwienia każdego poprzednim FSR wiemy jak się skończyła jakościowo.

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 3
Opublikowano
3 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Bardzo dobrze że działa tylko na nowych kartach i prezentuje przez to oczekiwaną i lepszą jakość niż można się było tego spodziewać. Próba uszczęśliwienia każdego poprzednim FSR wiemy jak się skończyła jakościowo.

Zobacz, jak to się odwróciło. Zawsze softy od AMD były dla ludu, teraz DLSS4 jest dla kart wstecznie ;)

Opublikowano

Może i tak, niemniej, użytkownicy starszych RX mają zapewne mały niesmak z tym :Crash:

Opublikowano
2 godziny temu, kociol21 napisał(a):

Jak masz nieograniczony budżet to sobie pykniesz Astrala z piszczącymi cewkami za 18 tysięcy. 

Jak masz kase bez dna to idziesz do Kurtki i mówisz żeby ci zaprojektował kartę,tylko dla ciebie i masz kartę do RT/PT z tyloma vram ile chcesz.Czemu nikt jeszcze tak nie zrobił.

Opublikowano
1 minutę temu, Reverse17 napisał(a):

Może i tak, niemniej, użytkownicy starszych RX mają zapewne mały niesmak z tym :Crash:

Pewien niesmak jest, ale rozumiem gdy rozwiązanie jedzie już na hardware a nie software to inaczej tego się nie przeskoczy.

A sytuacja i tak jest inna niż z DLSS bo jest opcja software'owa dla tych co nie mają w chipie upscalera, a nie że albo masz karte i opcje albo nie masz wcale.

Reszta musi się zadowolić FSR 3.1 

• Mar_s zablokował(a) ten temat
Opublikowano

Po raz ostatni ostrzegam, każdy post nie mający bezpośredniego związku z tematem będzie skutkował natychmiastowym banem na tydzień, bez ostrzeżeń i zabawy w punkciki.

Koniec już tego syfu.

• Upvote 1
  • Mar_s odblokował(a) ten temat
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, leven napisał(a):

Zobacz, jak to się odwróciło. Zawsze softy od AMD były dla ludu, teraz DLSS4 jest dla kart wstecznie ;)

Co z tego jak poza Ada na niższych genach to działa słabo? 

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 2
Opublikowano
Teraz, Mar_s napisał(a):

Po raz ostatni ostrzegam, każdy post nie mający bezpośredniego związku z tematem będzie skutkował natychmiastowym banem na tydzień, bez ostrzeżeń i zabawy w punkciki.

Koniec już tego syfu.

Ok, ale cena kart to też jest temat bezpośrednio związany z nimi.

Opublikowano
9 minut temu, Mar_s napisał(a):

Ale część ficzerów mogliby pewnie dać też serii 7000 przynajmniej, bo ona sprzętowo w zasadzie się nie różni.

Mógłby ale liczenie na macierzach naprzemiennie spowodowałoby słabą wydajność gdzie i tak na osobnych macierzach już spada dość znacząco. Nie ma co płakać, trzeba iść do przodu ;) 

Opublikowano

@Jedi88 Nie cytuj mnie więcej i nie próbuj wchodzić w dyskusje bo marnie to się skończy, wiadomo o co chodzi i w jakim kontekście podnosiłeś temat cen. Pomijam już skandaliczną formę.

@Phoenix. Możliwe, ale to do użytkownika powinno należeć czy woli lepszą jakość kosztem wydajności czy też nie, a oni po prostu odcięli wszystkich. To NVidia niestety ale zachowała się wzorowo, dostały wszystkie RTX.  :) 

• Like 1
Opublikowano

Co z tego jak poza Ada na niższych genach to działa słabo? 

Jak słabo ? DLSS4 na serii 3xxx działa znakomicie. Jestem zaskoczony decyzją AMD o nie wspieraniu FSR4 dla kart serii 8xxx,  7xxx i 6xxx :o Patrząc na filmik nieco wyżej, FSR4 wygląda całkiem przyzwoicie. Jest poprawa względem FSR3.1 i bardzo blisko jakości DLSS4.

Opublikowano (edytowane)

I podnosił będę. Chyba, że jest to zabronione to poproszę bana i kończymy to farsę skoro tylko naganianie jest dozwolone. Nie moja wina, że moimi dwoma wpisami wywołałem taką frustrację, że każdy mój wpis kończy się atakiem.:D

Dalej twierdzę, że dostępność i cena za kilka tygodni będą znacznie bardziej korzystne.

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano

moim zdaniem jesli taki stan wprowadzenia FSR skutkuje tym, ze dziala lepiej.

to niech wlasaciciele 6000 i 7000 obejda sie smakiem.

czasami postep wymaga drastycznych srodkow.

ale jesli starsze karty pozniej dostana tez FSR4 to super :)

• Upvote 2
Opublikowano

Zainstalowane w kompie. Balem się, że będzie dupa i okaże się, że ten 7900XTX, który kupiłem wcale nie był walnięty i to wszystko wina plyty głównej, ale nie. Na 9070XT nie ma żadnych artefaktów, ani zwiech całego systemu raz na parę minut. Przynajmniej na razie. Trzymam kciuki.

Adrenalin nie widzi w ogóle tej karty - wyświetla tylko iGPU, a zaktualizowany do najnowszej wersji. 

Ale GPU-Z widzi kartę, odpaliłem Control na ultra i wszystko było płynnie. 

Odpaliłem 3dmarka na szybko i chyba wszystko ok - nie wiem, bo nie bawię się benchmarkami na co dzień.  

3dmark.png

gpuz.png

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, Zachy napisał(a):

moim zdaniem jesli taki stan wprowadzenia FSR skutkuje tym, ze dziala lepiej.

to niech wlasaciciele 6000 i 7000 obejda sie smakiem.

czasami postep wymaga drastycznych srodkow.

ale jesli starsze karty pozniej dostana tez FSR4 to super :)

ad.1 przykre - wiem, o czym mowa, bo mam starą 3060ti i nie mogę odpalić FG, a przydałby się (i tak by zatkało Vram)

ad.2 niestety - jak wyżej

ad.3 nadzieja - oby odblokowali FSR4 dla starszych serii, bo mając DLSS4 na 3060ti jestem mile zaskoczony

Elastyczny Zachy 8:E 

Opublikowano
4 minuty temu, kociol21 napisał(a):

Adrenalin nie widzi w ogóle tej karty - wyświetla tylko iGPU, a zaktualizowany do najnowszej wersji. 

A zrobiłeś restart? Niestety akurat stery AMD warto instalować z opcją przywracanie ustawień fabrycznych, pomagało na problemy z dźwiękiem na przykład.  :)