Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Jedi88 napisał(a):

Oryginalnie 2800 zł o ile się nie mylę w Europie. 

Nie bedzie juz w tej cenie ;)

Wiec 3400 to nie jest zla cena bo co najwyzej moze 100zl spadnie pozniej.

5 godzin temu, lukadd napisał(a):

Udało ci się z tą kartą :E

Zobacz co pisze na ten temat Gibbo z OC UK sklepu:

"The Steel Legend was never an MSRP card. Asrock don't offer a base card, as such they offered us support to sell 10 at MSRP at a big cost to them, we sold those 10 earlier today.
End of today they had permission to do 10 more, those were sold tonight.

I spoke to them this evening, they cannot authorise any additional support, the Steel Legend cost a lot more than a Pulse/Reaper as its a higher-end card with more expensive cooler, hence its correct price is £659 which gives OcUK 8% margin, the lucky ones who got one at £569 are very lucky as that card will never be that cheap again.

As such if you are unhappy with yours, you are welcome to cancel your order for a full refund, but we have no more funds to be able to offer any more at a loss."

Przy okazji w tym poście podał jakie mają marże, 8%.

W innym poście napisał, że najniższa półka u Asrocka to Challenger, ale dla 9070 XT asrock nie przygotował premierowo tej wersji.

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano
10 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Z tego o pisal @lukadd to ona juz tansza nie bedzie bo wgl nie bedzie sprzedawna w cenie mrsp i to jest drozszy model.

No cytowałem nawet Gibbo pracownika OC UK, który bezpośrednio tam zajmuję się sprzedażą i kontaktem z producentami.

Opublikowano

No pisac to sobie mozesz co chcesz, ale ja zaufam gosciowi co sprzedaje te karty w jednym z najwiekszych sklepow w UK i ma bezposredni kontakt z producentem oraz jest tak zyczliwy, ze wszystko pisze prosto z mostu ;)

Opublikowano (edytowane)

jak komus przyjdzie juz 9070 steel legend to niech wrzuci foto, chce zobaczyc jak to w realu wyglada.
do kompletu z plyta SL w budzie hyte moze by to fajnie wygladalo ;P 
za 3,5 do wyrwania jest jak ktos chetny ;d

w sumie jest na yt juz ;d
youtube.com/shorts/1LyZRblsKAw

Edytowane przez Ali
Opublikowano (edytowane)

Wygląda na to, ze FSR4 jest niewiele gorszy od DLSS4 i ma podobną wydajność. Będzie bardzo fajnie JEŚLI faktycznie będzie dostępny w grach, a to spore "jeśli". 

Edytowane przez kociol21
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Phoenix. napisał(a):

No pisac to sobie mozesz co chcesz, ale ja zaufam gosciowi co sprzedaje te karty w jednym z najwiekszych sklepow w UK i ma bezposredni kontakt z producentem oraz jest tak zyczliwy, ze wszystko pisze prosto z mostu ;)

Ok, a ja twierdzę, że jak karty będą leżeć w magazynach to stanieją. Nie neguję faktu, że nowa partia przyjdzie droższa. Twierdzę, że te karty nie muszą się aż tak sprzedawać.

Przecież nawet Nvidia zrzuci ceny modeli podobnych w związku z premierą AMD. Można mówić, że olali rynek konsumencki, ale dalej chcą zarobić i utrzymać pozycję.

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano
3 minuty temu, Jedi88 napisał(a):

Ok, a ja twierdzę, że jak karty będą leżeć w magazynach to stanieją.

Nic odkrywczego nie napisales tylko nie piszemy ogolnikowo, tylko odnosimy do sie modelu na ktory odpisywales i napsialem jasno, ze ten model nie mial byc nigdy w cenie mrsp i jest to drozszy model wiec nawet jak wroci dostepnosc to nie bedzie sprzedawany za 2999zl bo to nie jego cena mrsp. A to, ze kiedys tam spadnie to bedzie kiedys w odleglej przyszlosci do tej ceny.

Opublikowano

Ale co do ceny otoczka była taka, że szykują się w miejsce 7900 GRE, bo go wycofali z rynku tworząc niszę i pułap 2800 złociszy byłby w sam raz. Czyli kasa za jaką szczęśliwcy nabyli kartę w UK. Abstrahując od tego - nawet po planowanej przez OCUK podwyżce na 629 GBP za takiego Pulsa, to nadal będzie wychodzić taniej o jakieś 500 zł, niż nasze wczorajsze krajowe ceny...

Opublikowano
2 minuty temu, Ali napisał(a):

jak komus przyjdzie juz 9070 steel legend to niech wrzuci foto, chce zobaczyc jak to w realu wyglada.
do kompletu z plyta SL w budzie hyte moze by to fajnie wygladalo ;P 
za 3,5 do wyrwania jest jak ktos chetny ;d

asrock-radeon-rx-9070-xt-steel-legend-in

asrock-radeon-rx-9070-xt-steel-legend-ba

asrock-radeon-rx-9070-xt-steel-legend-po

asrock-radeon-rx-9070-xt-steel-legend-an

asrock-radeon-rx-9070-xt-steel-legend-po

asrock-radeon-rx-9070-xt-steel-legend-an

asrock-radeon-rx-9070-xt-steel-legend-fi

• Like 3
  • Upvote 1
Opublikowano
9 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Nic odkrywczego nie napisales tylko nie piszemy ogolnikowo, tylko odnosimy do sie modelu na ktory odpisywales i napsialem jasno, ze ten model nie mial byc nigdy w cenie mrsp i jest to drozszy model wiec nawet jak wroci dostepnosc to nie bedzie sprzedawany za 2999zl bo to nie jego cena mrsp. A to, ze kiedys tam spadnie to bedzie kiedys w odleglej przyszlosci do tej ceny

Gość pytał się czy ceny spadną za około 2 miesiące i ja odpisałem, że tak. Do czego ty się odnosisz, to nie wiem.

Opublikowano
13 minut temu, kociol21 napisał(a):

Wygląda na to, ze FSR4 jest niewiele gorszy od DLSS4 i ma podobną wydajność. Będzie bardzo fajnie JEŚLI faktycznie będzie dostępny w grach, a to spore "jeśli". 

Z tym niewiele to tak nie do końca. Jest w okolicy DLSS 3 CNN, w zasadzie nawet trochę lepiej sobie radzi co jest znacznym postępem jak na AMD, ale dalej jeśli chodzi o najnowszy Transformer jest znaczna różnica w ilości widocznych detali pomiędzy FSR4, CNN a najnowszym Transformer.

Od ~8:30 widać doskonale na porównaniu różnicę w ilości drobnych detali.

• Upvote 2
Opublikowano

W sumie o to chodziło. Ja nie jestem bardzo wybredny wizualnie. DLSS3 był dla mnie w zasadzie bez wad. 

Wiem, że na testach i jak się wgapiac to jakieś tam babole wyszło, ale nigdy przy graniu nie zauważyłem, a włączałem to wszędzie jak leci. 

Tak, że big W dla AMD za to. Ale to nie będzie miało znaczenia, jak gry nie będą tego obsługiwać.