Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, bajcikk81 napisał(a):

3 radeon z rzędu z piszczącymi cewkami, tym razem 9070xt Gaming OC, mam pecha 😟

Standardowego piszczenie. Mówię serio - mogłeś trafić gorzej. Zastanawiałbyś się wtedy czy to karta czy możne sąsiad używa szlifierki kadrowej. 

Opublikowano
Godzinę temu, SmogSmok napisał(a):

I co w związku z tym? GPU load 99% 370W, gdyby 4090 był na 5900X to pewnie zobaczylibyśmy jakieś ograniczenie ze strony CPU. 

Nikt takich testów porównawczych nie robi. Zawsze będzie jakaś różnica i niedopowiedzenia.

Takim testem to się można ośmieszyć, a nie coś udowodnić.

• Upvote 5
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, deathrabit napisał(a):

Od kiedy używam Seasonica nie zdarzyła mi się piszcząca cewka.

Do całkiem niedawna miałem ten model SeaSonica, tj. "Seasonic Focus Plus 650W 80 Plus Gold", PNY RTX 4070 Ti XLR8 kupiony jakoś na premierę był na nim absolutnie cichy, musiałem niemal przykładać ucho do karty aby cokolwiek usłyszeć, natomiast ten sam model karty graficznej ale kupiony już kilka miesięcy później piszczał na tej samej konfiguracji PC już dość słyszalnie..

Tak więc w dużej mierze słynne wycie cewek zależy od samej karty graficznej a nie zasilacza ;)

Spoiler

PS: Drugi egzemplarz PNY RTX 4070 Ti XLR8 ze słyszalną sekcją zasilania był już wypustem po cichych zmianach które przeprowadziła firma PNY, może nie tylko pogorszyli chłodzenie ale również zaoszczędzili na elektronice? Nie wiem, wiem za to że pierwszy 4070 TI XLR8 był ultra cichy a następny kupiony pół roku później był już zupełnie inną kartą, oszukaną względem pierwszych wypustów bo nie dość że minimalna prędkość wentów wzrosła z 1000 do 1450RPM to jeszcze dziwnym trafem cewki trafiły głośniejsze.. Przypadek?.. ;)

Tutaj w/s cichych zmian przez PNY uroniłem kilka łez :E

https://www.techpowerup.com/forums/threads/pny-rtx-4070-ti-xlr8-oc-new-worse-bios-version.313690/

Edytowane przez Reverse17
Opublikowano

Dla mnie piszczenie cewek to jest nowość ostatnich 5-7 lat. W laptopach nawet się zdarza np jak lapka della podłączam do stacji USBC WD19S to piszczy że się wysiedzieć przy nim nie da a jak podłącze oryginalny zasilacz to nagle cisza. 

Myślę że w następnej generacji mogą się pojawić modele z preselekcji "Silent Coils". Jest to nisza którą można spieniężyć :)

Ale serio myślę że to jest jakiś błąd w konstrukcji. Kiedyś tego nie było.

Opublikowano

Nie było bo przy 60Hz monitorze jednak większość cewek nie gra.

Potem przyszły wyższe odświeżania i się okazało ile cewki w gpu warte.

A to o czym piszesz już ma miejsce - MSI najwyższe modele reklamuje jako posiadające ciche cewki :E

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@HappyLittleGamer

Hah, na to samo liczyłem zaraz po premierze RTX 4000, również łudziłem się że powstaną jakieś wyselekcjonowane edycje typu "silent VRM" przy premierze RTX 5000/RX 9000..

Jak widać producenci mają to głęboko w :dupa:

3 minuty temu, michaelius33 napisał(a):

A to o czym piszesz już ma miejsce - MSI najwyższe modele reklamuje jako posiadające ciche cewki :E

Ooo, czyli jednak ktoś zrobił w tym kierunku pierwszy krok, miło słyszeć :)

Opublikowano
3 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Kazdego topowego radeona co mialem to piszczał i prawdopodobienstwo na trafienie piszczalki w radeonach jest sporo wieksze niz w kartach nvidia, rzeklbym 95% tych smokow po 300W piszczy

Kolego. Niekoniecznie :)

mialem w  ciagu roku:

7900 xtx Taichi - cicha, ale zwrocilem bo zrypany hotspot

7900 xtx Nitro+ - cichutka, wzor :)

7900 xtx Gaming OC - brak piszczacych cewek tez, domyslny profil wentyli zrabany jak to u Gigabyte

teraz w 

9070 XT Taichi z koleii cewki troche slychac, ale nic czego nie dalo by sie przezyc :)

Opublikowano
1 godzinę temu, michaelius33 napisał(a):

Nie było bo przy 60Hz monitorze jednak większość cewek nie gra.

Potem przyszły wyższe odświeżania i się okazało ile cewki w gpu warte.

Nie prawda od GTX2xx zaczęło się skwierczenie cewek wcześniej tego nie było mój 9070 w steel nomad skwierczy a ledwo tam przekracza 60 fps. Wcześniejszy karty jakie miałem nigdy nie miały tego problemu. GTX 1060 czy GTX 970 też robiły w starych grach ponad 100fps nic nie skwierczało 

Opublikowano

Każda karta będzie zachowywać się inaczej, Devil 9070xt w nomadzie nie wybija się z szumu wentylu, ale jesteśmy na poziomie ok 75FPS. Za to w time spy, gdzie tych klatek jest więcej zdecydowanie, już coś tam słychać, ale nic rozpraszającego, w normalnym użytkowaniu nie ma co sobie tym głowy zawracać.

Opublikowano
49 minut temu, zlotnik napisał(a):

Nie prawda od GTX2xx zaczęło się skwierczenie cewek wcześniej tego nie było mój 9070 w steel nomad skwierczy a ledwo tam przekracza 60 fps. Wcześniejszy karty jakie miałem nigdy nie miały tego problemu. GTX 1060 czy GTX 970 też robiły w starych grach ponad 100fps nic nie skwierczało 

Dużo wcześniej kiedy wleciało impulsowane zasilanie na kartach także w sumie od Geforce 2 ;)

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, SmogSmok napisał(a):

Proszę bardzo, 9070XT z 9800X3D, 4K MAX 45-60FPS. 

Do czego on był tam wcześniej porównywany? Do 4090? :D

Ogólnie rzecz biorąc śmieszy mnie porównywanie tego Radeona do 5080 itp. na siłę podbijając wydajność, żeby wmówić normikom zawyżoną cenę.

Opublikowano

Naprawdę kłócicie się o starocia sprzed dekady tylko dlatego że mu błyszczące kałuże dodali? Nie rozumiem też sensu wrzucania do tematu testu który ma chyba w dosyć złym świetle stawiać tą kartę, jaki jest sens?

Jak ktoś nie chce Radeona to kupi 5070 Ti, w sumie dopłata do co droższych jest naprawdę niewielka, bez problemu można kupić 5070 Ti Ventus czy Windforce za 3899 zł.

RT będzie tam nieco lepsze, raster nieco gorszy, i wszyscy będą zadowoleni.

• Upvote 2
Opublikowano
15 minut temu, SmogSmok napisał(a):

Proszę bardzo, 9070XT z 9800X3D, 4K MAX 45-60FPS. 

Nudny jestes z tymi filmami, kazdy dobrze wie, ze radeony sa slabsze w RT i nie trzeba enty raz wrzucac filmu, zeby na sile pokazywac jak jest ;)

Opublikowano (edytowane)

@Jedi88

Otóż to, przy aktualnych cenach w sklepach to jak wybór między kiłą a rzeżączką.. :boink:

Spoiler

Inaczej pisząc, skalperzy z NIP'em robią co mogą aby obrzydzić potencjalnemu klientowi zakup nowej karty graficznej.

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Reverse17 napisał(a):

Otóż to, przy aktualnych cenach w sklepach to jak wybór między kiłą a rzeżączką.. :boink:

Ukryj zawartość

Inaczej pisząc, skalperzy z NIP'em robią co mogą aby obrzydzić potencjalnemu klientowi zakup nowej karty graficznej.

Może 9070 XT hellhound za jedyne 5000 zł Pan zechce, a do tego w promocji mydełko?:smiech:

https://powidloimydlo.pl/Karta-graf-PowerColor-Hellhound-RX9070XT-16G-L-OC-p4814861

Edytowane przez Jedi88
  • Haha 2