Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 minut temu, Jedi88 napisał(a):

Ciekaw jestem czy są w stanie coś poprawić sterownikami, czy po prostu pamięć jest wykręcona na max.

Nie wiem co jest dokładną przyczyną, bo nie chodzi tu o chłodzenie - wysoka temperatura VRAM występuje zarówno w tanich modelach ze słabym chłodzeniem, jak i w tych drogich z dobrym.
Tutaj pewnie koledzy @tomcug czy @Phoenix. są w stanie powiedzieć coś więcej, bo sam nie zagłębiałem się o genezę.
Jeżeli mam się domyślać, to AMD przez to, że zostało na DDR6 chciało lepiej konkurować z blackwellami na DDR7 stąd wyśrubowane ustawienia powodujące wysokie temperatury ale mogę się kompletnie mylić.

Tak czy siak od samego początku nie podoba mi się rozrzut między: rdzeniem -> hot spotem -> vram'ami - często jest to grube 30+ stopni.

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Skoro rdzen ma 60st, a vram 90st tzn ze tak jest zaprojektowane chlodzenie i nie ma takiego odbioru, na nvidia vram jest obok rdzenia i duza plyta odbiera cieplo wiec temp rdzenia sie bliskie temp vram.

Chyba to nie to bo takie temperatury vram ma każdy model 9070XT, czy to jakiś podstawowy czy np. Red Devil.

Sterowniki nic nie poprawią bo to jest na max wykręcone.

Edytowane przez senac
Opublikowano
5 minut temu, senac napisał(a):

Chyba to nie to bo takie temperatury vram ma każdy model 9070XT, czy to jakiś podstawowy czy np. Red Devil.

Sterowniki nic nie poprawią bo to jest na max wykręcone.

Wyzsze modele tego nie wykluczjaa, wystarczy sobie porownac sciagniete chlodzenie ;) Zreszta co tu sie rozpisywac, wysoka temp to zle zaprojektowane chlodzenie z odbiorem ciepla na vram, tu nie ma zadnej filozofi i topowe modele tez maja zle zaprojektowane.

• Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Wyzsze modele tego nie wykluczjaa, wystarczy sobie porownac sciagniete chlodzenie ;) Zreszta co tu sie rozpisywac, wysoka temp to zle zaprojektowane chlodzenie z odbiorem ciepla na vram, tu nie ma zadnej filozofi i topowe modele tez maja zle zaprojektowane.

Raczej nie podejrzewał bym tych firm o zły projekt chłodzenia. Albo coś ze sterownikami, ale raczej wyżyłowane na maksa vramy i żadne termopady tego nie zamienią.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, Jedi88 napisał(a):

Raczej nie podejrzewał bym tych firm o zły projekt chłodzenia

To nie podejrzewaj, nie ma innego wytlumaczenia bo to jest proste jak konstrukcja cepa ;) Jak kupujesz karte z lipnym chlodzeniem to temp sa wyzsze, masz lepsze chlodzenie to sa nizsze, proste. Jak vram jest goracy tzn ze w miejscu odbioru jest lipne i tyle.

38 minut temu, Karro napisał(a):

Może żyłowane gddr6

Gdzie ty masz zylowane ?? To nawet kolo GDDR6X nie stalo, a tam jest zylowanie.

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 1
Opublikowano
53 minuty temu, leven napisał(a):

Zieloni też mają problemy.

Jakie masz problemy u siebie z RTX 5xxx?

39 minut temu, Karro napisał(a):

Może żyłowane gddr6 albo lipne termpodady. TPM to połowa sukcesu 

Podkręcałem pamięci, tylko +2C więcej.

Opublikowano

Jak zwykle AMD nie ma problemów i dobrze zaprojektowało, tylko hot spoty i VRAMy jakoś się grzeją same z siebie :E :E :E 

NV też miała wpadkę, takie RTX 3080 od EVGA się paliły, tylko tam.... nie dali padów :E 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Karro napisał(a):

Ta jasne ,rozbierać nowe a co do gddr6x redaktorki piszą ze 15 procent mniej pradu wiec nie mozna porównać 1 do 1

Nie ma znaczenia ile pradu bo w Ampere pracowaly przy 90st i nikt takiego szumu jak tu nie robil ;) 90st to 90st czy to na GDD6 czy GDDR6X.

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano
4 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Ja bym po odebraniu karty od razu ja rozebral i sprobowal zmienic termopady .

Właśnie pisałem o tym parę stron wcześniej że jestem ciekawy jakby podmienić pady czy czasem temp memek by nie spadła, mimo że dają ptm'y to termopady mogą być klasycznie wątpliwej jakości ;) 

Opublikowano
Teraz, Send1N napisał(a):

Właśnie pisałem o tym parę stron wcześniej że jestem ciekawy jakby podmienić pady czy czasem temp memek by nie spadła, mimo że dają ptm'y to termopady mogą być klasycznie wątpliwej jakości ;) 

PTM jest tylko na rdzeniu, na pamieciach masz jakies gubre termopady, przyklad Nitro. Chyba ze te ptmy sa takie grube ?

heatpipes.thumb.jpg.d8aabb320947e453a5f67f75ad0e21f4.jpg

3 minuty temu, Karro napisał(a):

tu jest 103 a nie 90

ja pisze ogolnie na wiekszosci kart masz 90st. A kolega wlaczyl froze i mial srednia temp 78st vram.

Opublikowano
9 minut temu, galakty napisał(a):

Jak zwykle AMD nie ma problemów i dobrze zaprojektowało, tylko hot spoty i VRAMy jakoś się grzeją same z siebie :E :E :E 

NV też miała wpadkę, takie RTX 3080 od EVGA się paliły, tylko tam.... nie dali padów :E 

Chyba zapomniałeś o cudownym foundersie 5090 gdzie vram ponad 90c chodzi i jakoś wszyscy udają że tego nie widzą, aaa bo to nvidia 😉

Opublikowano
Teraz, Puzoniusz napisał(a):

Chyba zapomniałeś o cudownym foundersie 5090 gdzie vram ponad 90c chodzi i jakoś wszyscy udają że tego nie widzą, aaa bo to nvidia 😉

90 to jednak nie ponad 100 :E Ale ja nigdzie nie ukrywam że 5000 to kiepścizna, tylko różnica taka że AMD ma to w tradycji :E 

Opublikowano
1 godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Skoro rdzen ma 60st, a vram 90st tzn ze tak jest zaprojektowane chlodzenie i nie ma takiego odbioru, na nvidia vram jest obok rdzenia i duza plyta odbiera cieplo wiec temp rdzenia sie bliskie temp vram.

Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

15 minut temu, Phoenix. napisał(a):

To nie podejrzewaj, nie ma innego wytlumaczenia bo to jest proste jak konstrukcja cepa ;)

Bzdury piszesz. Hellhound ma chodzenie rdzenia i vram na jednej płycie. Nawet wersja bez XT tak ma (wiem bo mam).

AMD w ramach oszczędności zastosowało wyżyłowane GDDR6 i tu jest clue problemu. Dlatego wszystkie modele mają wysokie temp vram, nawt potwory typu Nitro+ , RedDevil, Taichi i co tam ma XFX.

Inna sprawa, że dane kolegi wyglądają dziwnie - może AI sterujące robotami na produkcji zaczęła halucynować i chłodzenie źle przykręcila  albo termopady krzywo nałożyła.

Ja bym próbował wymienić na inną sztukę Hellhounda bo to imo dobre chłodzenie jest.

Zrzut ekranu 2025-03-15 191012.jpg

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

GDDR6 w standardzie ma przepustowość 16 Gbit/s a w serii Rx 90xx 20 Gbit/s co jest standardem GDDR6X. Wzięli 6 żeby było taniej i podkręcili do 6X.

Nie mam konkretnych źródeł po prostu patrze na specyfikacje.

Pewnie też dlatego samo Amd na pytania o wysokie temp vram odpowiada, że sa ok, norma, tak ma być.

Edytowane przez loctor
  • Upvote 1
Opublikowano
17 minut temu, Karro napisał(a):

tu jest na paznokieć od trotlingu bo 103,wiec nie to samo.

Ktoś piasał 108 ,nie wiem 

Wczesniej najczęsciej było 105 ale to zalezy co producent zaszył w biosie.

HS też bywalo 110,112

Trafiłeś kartę z którą jest coś nie tak to odsyłasz a tutaj jawnie widać ze coś nie tak

Jakby ci wysłali z uszkodzonym wentylatorem to co będziesz nim palcem kręcił?

Opublikowano
50 minut temu, Phoenix. napisał(a):

To nie podejrzewaj, nie ma innego wytlumaczenia bo to jest proste jak konstrukcja cepa ;) Jak kupujesz karte z lipnym chlodzeniem to temp sa wyzsze, masz lepsze chlodzenie to sa nizsze, proste. Jak vram jest goracy tzn ze w miejscu odbioru jest lipne i tyle.

Gdzie ty masz zylowane ?? To nawet kolo GDDR6X nie stalo, a tam jest zylowanie.

Znasz się na projektowaniu chłodzenia elektroniki, że tak piszesz? Bo ja tak.

Chłodzenia są jeszcze większe niż w 7900XTX, więc po eliminacji wszystkich innych opcji pozostają tylko wyżyłowane Vramy.

Daje im jeszcze szansę ze sterownikami, ale to raczej bajeczka.

• Upvote 2
Opublikowano
11 minut temu, Jedi88 napisał(a):

Znasz się na projektowaniu chłodzenia elektroniki, że tak piszesz? Bo ja tak.

Ja po prostu nie wierze, ze nie dalo sie tego lepiej schlodzic ;) Ale zapewne choby lepsze termopady to dodatkowe koszta a jak wiemy producenci lubia oszczedzac na najbardziej prostych sprawach.