Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem zresztą dlaczego w ogóle miałoby konkurować z 5080. Przecież to w ogóle kompletnie inna półka cenowa. Równie dobrze można porównywać B580 Intela z 5090 i co niby ma wynikać z tych porównań? 9070XT to karta, która ma konkurować głównie z 5070 i może 5070Ti. Wydajność ma podobną do 5070Ti, jest (w zamierzeniu) tańsza w zamian za gorsze RT i nieco gorszy i mniej popularny upscaler. Obecnie to 5080 jest droższe o 80-100%, więc to w ogóle bez sensu porównania.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Platun napisał(a):

To, że ktoś coś wycenił na jakąś kwotę nie znaczy, że są to różne półki cenowe... może po prostu jakąś firmę po....waliło i cena nie jest adekwatna 

Jesli ktos chce porownac karty pod wzgledem wydajnosci, nie ceny to niezlym wyznacznikiem jest wydajnosc do poboru pradu. Jak by prad byl kosmicznie drogi to byl by to jeden z najwaznieszych czynnikow w testach kart. No ale prad nie jest jeszcze taki drogi i nie ma wiekszego znaczenia w ocenach kart. Rozne grupy roznie podchodza do oceny kart jakosci karty i tak:

Ekolodzy-wydajnosc/pobor/slad CO2

Rodzice (karta dla dziecka)-cena

Komputerowi entuzjasci-wydajnosc/cena

Milionerzy-czysty raster/brudny raster :P

Edytowane przez Radziuwilk
Opublikowano
12 minut temu, Radziuwilk napisał(a):

Jesli ktos chce porownac karty pod wzgledem wydajnosci, nie ceny to niezlym wyznacznikiem jest wydajnosc do poboru pradu. Jak by prad byl kosmicznie drogi to byl by to jeden z najwaznieszych czynnikow w testach kart. No ale prad nie jest jeszcze taki drogi i nie ma wiekszego znaczenia w ocenach kart. Rozne grupy roznie podchodza do oceny kart jakosci karty i tak:

Ekolodzy-wydajnosc/pobor/slad CO2

Rodzice (karta dla dziecka)-cena

Komputerowi entuzjasci-wydajnosc/cena

Milionerzy-czysty raster/brudny raster :P

Wyższy pobór prądu = więcej ciepła do rozproszenia. Mi wszystko jedno, czy na rdzeniu jest 50, czy 80st C. Jednak cisza i ilość wyrzucanego ciepła z kompa to są moje głowne przesłanki zakupowe. Także nie zawsze człowiek zwracający uwagę na pobór prądu powinien byc szufladkowany jako zwichrowany ekolog. Zwyczajnie nie lubię czuć sauny pod biurkiem i słuchać wieczorami, czy grając w nocy silnika odrzutowego :)

Opublikowano
10 minut temu, tomcug napisał(a):

@xtn Ale to nie jest przepaść w poborze ;) RX 9070 żre nawet mniej od RTX 5070, a RX 9070 XT jakieś 60-70 W więcej od RTX 5070 Ti. Tragedii nie ma, żeby się akurat tym aspektem jakoś mocniej kierować.

Chodzi mi jednak o wybór 9070 zamiast 9070XT. Rzeczywisty pobór większy o ok. 120W, czyli 50%, a wydajność o 15-20%. Nie rozumiem tych zachwytów nad 9070XT. Zeby zyskać 15-20% wydajnośc w grze wystarczy dac kilka suwaków lekko w lewo i praktycznie bez straty jakości obrazu mamy ten sam poziom wydajności nie mając przy nogach, czy na biurku piekarnia. 

Opublikowano
Teraz, xtn napisał(a):

Nie rozumiem tych zachwytów nad 9070XT.

Bo to po prostu lepsze GPU, do tego patrząc na samo MSRP lepiej wycenione. Naprawdę nie jest problemem ściąć pobór do poziomu 9070, wystarczy ustawić PL na -30%, a nadal będziesz mieć lepszą wydajność ze względu na większą liczbę jednostek.

• Upvote 1
Opublikowano
Teraz, Karro napisał(a):

wrecz przeciwnie,kazdy wat powyzej 260 poczujesz bo nie zdąrzy sie rozproszyć w pomieszczeniu ,zakumuluje sie ,zwał ja zwał.

A czemu powyżej 260 a nie np. 275? :wariat:

Teraz, Radio Tirana napisał(a):

Tweakery biosu zostały skutecznie ubite wraz z premierą RDNA 3. 

Ta, BIOS-y są szyfrowane teraz.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, tomcug napisał(a):

Bo to po prostu lepsze GPU, do tego patrząc na samo MSRP lepiej wycenione. Naprawdę nie jest problemem ściąć pobór do poziomu 9070, wystarczy ustawić PL na -30%, a nadal będziesz mieć lepszą wydajność ze względu na większą liczbę jednostek.

Serio rekomendujesz kupowanie droższej karty i okaleczanie jej do poziomu tańszej? Różnica w wydajności między 9070 XT i 9070 nonXT jest na tyle mala, że  ustawianie w XT PL na "-" nie ma żadnego sensu. Już lepiej kupić nonXT i dać PL na +30%, wyjdzie na to samo a kilka stówek zostanie w kieszeni.

Edytowane przez loctor
Opublikowano
Godzinę temu, Doamdor napisał(a):

Testowałem The Last of Us Part I i na RTX 5070Ti mam więcej fps.

Na pewno zależy to od miejsca testowego. W moim więcej FPS jest na Radku :)

46 minut temu, loctor napisał(a):

Serio rekomendujesz kupowanie droższej karty i okaleczanie jej do poziomu tańszej? Różnica w wydajności między 9070 XT i 9070 nonXT jest na tyle mala, że  ustawianie w XT PL na "-" nie ma żadnego sensu. Już lepiej kupić nonXT i dać PL na +30%, wyjdzie na to samo a kilka stówek zostanie w kieszeni.

Wskaż mądralo, w którym fragmencie komukolwiek cokolwiek rekomenduję, powodzenia :lol2: Ja jedynie stwierdzam fakt, a jest on taki, że z RX 9070 XT przy tym samym poborze wyciśnie się więcej FPS niż z 9070, jeżeli dla kogoś efektywność jest kluczowa. Tak samo wygląda to dla RTX 5070 Ti oraz 5070. Co dla kogo jest ważne przy wyborze karty, to już każdy sam wie najlepiej i na tej podstawie podejmuje decyzję. Ja nikomu niczego nie polecam, a jedynie informuję o pewnych faktach.

• Upvote 2
Opublikowano
28 minut temu, tomcug napisał(a):

Na pewno zależy to od miejsca testowego. W moim więcej FPS jest na Radku :)

Wskaż mądralo, w którym fragmencie komukolwiek cokolwiek rekomenduję, powodzenia :lol2: Ja jedynie stwierdzam fakt, a jest on taki, że z RX 9070 XT przy tym samym poborze wyciśnie się więcej FPS niż z 9070, jeżeli dla kogoś efektywność jest kluczowa. Tak samo wygląda to dla RTX 5070 Ti oraz 5070. Co dla kogo jest ważne przy wyborze karty, to już każdy sam wie najlepiej i na tej podstawie podejmuje decyzję. Ja nikomu niczego nie polecam, a jedynie informuję o pewnych faktach.

Mógłbyś na PW wysłać mi lokalizację testową The Last of Us Part I?

Opublikowano
Godzinę temu, Jpepe napisał(a):

10 minut w FurMark, w tygodniu wymieniam tą kartę 

image.jpg

Jaki dokładnie model?

Nie, na pewno nie są wyżyłowane na maxa, teorie spiskowe. ;D Płonie ogniem piekielnym.

• Upvote 2