Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 minut temu, Puzoniusz napisał(a):

Ja mam lepsze temperatury niż w 7900xtx co mi bezproblemowo półtorej roku chodził...w sumie to nawet dwóch xtxach 😁

To dobrze i oby Ci chodził jak najdłużej.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, tomcug napisał(a):

Pod recenzję to nie wiem, nie pytałem się. Natomiast pod testy sprzętowe nie mam czasu obecnie, do końca miesiąca praktycznie mam grafik zawalony pilną robotą.

Ale na czat na głównej forum (gdzie figurujesz na wierzchu akurat), czas się zawsze znajdzie :hihot:

P.S. Ciekawe co się wykluje na portalu z tej pilnej roboty ;D

Edytowane przez Pawelek6
Opublikowano
27 minut temu, Pawelek6 napisał(a):

Ale na czat na głównej forum (gdzie figurujesz na wierzchu akurat), czas się zawsze znajdzie :hihot:

Napisanie na czacie to kilka(naście) sekund :wariat:

28 minut temu, Pawelek6 napisał(a):

P.S. Ciekawe co się wykluje na portalu z tej pilnej roboty ;D

Kilka testów w działach płyt głównych, pamięci RAM i kart graficznych.

• Upvote 1
Opublikowano
9 minut temu, Puzoniusz napisał(a):

Kumpel mi specjalnie furmarka do 7800xt szafirka nitro zrobił:

Jak widzisz 90c to norma na vramie tutaj 

IMG-20250318-WA0015.jpg

Dziękuję ci za odpowiedź i za to że mnie uspokoiłeś, powiedz mi tylko co z tymi piskami całych mam zrobić, tam jest filmik jak to słychać i nie wiem co zrobić, wymieniłbym ale nigdzie nie ma w sklepie, zostawić czekać aż się unormuje to co myślisz. Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź

Opublikowano
6 minut temu, Mario_be napisał(a):

Dziękuję ci za odpowiedź i za to że mnie uspokoiłeś, powiedz mi tylko co z tymi piskami całych mam zrobić, tam jest filmik jak to słychać i nie wiem co zrobić, wymieniłbym ale nigdzie nie ma w sklepie, zostawić czekać aż się unormuje to co myślisz. Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź

Problem polega na tym, że na twoim filmie niczego nie słychać...

Opublikowano
17 minut temu, wkamil73 napisał(a):

Problem polega na tym, że na twoim filmie niczego nie słychać...

No właśnie tak myślałem bo ja żeby to usłyszeć to muszę telefon do ucha przyłożyć i wtedy rzeczywiście to słychać, mam jeszcze nagranie jak bezpośrednio telefon przykładem do karty graficznej ale wtedy to słuchać tak głośno że nie odzwierciedla realnego dźwięku, po prostu mikrofon w Samsungu s25 plus jest tak dobry że podbija ten dźwięk dziesięciokrotnie, po prostu jest takie bzyczenie i nazwałbym tego na piszczenie cewek ale raczej takie bzyczenie które latasz się wentylatory i lekko może się wyróżnia. Jest to do przeżycia bo nie jest to głośno ale wiesz sama świadomość że to jest już mnie rozpierdala no taką mam głowę 😃😃

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Mario_be napisał(a):

No właśnie tak myślałem bo ja żeby to usłyszeć to muszę telefon do ucha przyłożyć i wtedy rzeczywiście to słychać, mam jeszcze nagranie jak bezpośrednio telefon przykładem do karty graficznej ale wtedy to słuchać tak głośno że nie odzwierciedla realnego dźwięku, po prostu mikrofon w Samsungu s25 plus jest tak dobry że podbija ten dźwięk dziesięciokrotnie, po prostu jest takie bzyczenie i nazwałbym tego na piszczenie cewek ale raczej takie bzyczenie które latasz się wentylatory i lekko może się wyróżnia. Jest to do przeżycia bo nie jest to głośno ale wiesz sama świadomość że to jest już mnie rozpierdala no taką mam głowę 😃😃

W każdej coś takiego bardziej lub mniej słychać. Jeżeli sam dźwięk Ci nie przeszkadza to kartą się nie przejmuj.

Edytowane przez senac
Opublikowano
35 minut temu, senac napisał(a):

W każdej coś takiego bardziej lub mniej słychać. Jeżeli sam dźwięk Ci nie przeszkadza to kartą się nie przejmuj.

Powiem ci że masz rację... To tylko słychać jak gram bo wtedy podwyższa się poziom pobierania mocy a wtedy jestem w słuchawkach, jak oglądam netflixa czy YouTube zupełnie tego nie ma, więc pozostanę przy twojej odpowiedzi i bardzo ci dziękuję. Trzymaj się i pozdrawiam

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Szkoda tylko, że to nie dane a twierdzenia. Kluczowe jest słowo "claims".

It claims to have sold over 200,000 units of both GPUs and all of those were sold around the launch. We don't have the exact timeframe for this data, but hardlytwo weeks have passed. It's likely that the data corresponds to the first week or just the first batch.

Opublikowano (edytowane)

Czy to będzie 199 tysięcy, czy 202 to nie ma znaczenia. Pokazali rząd wielkości i skalę premiery. Karty mimo zawyżonych cen sprzedają się jak ciepłe bułeczki i są dostępne w taki, czy inny sposób na rynku. Widać to choćby na allegro po liczbach sprzedanych egzemplarzy. Miejmy nadzieję, że łańcuch dostaw będzie funkcjonował w sposób niezakłócony, to ceny i u nas się unormują... na odrobinę niższym poziomie ;)

Zrzutekranu_19-3-2025_72549_allegro_pl.jpeg.3d5dc6ccf7865a3093e44a6738acd6b9.jpeg

Edytowane przez bokiel
Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, Jedi88 napisał(a):

Szkoda tylko, że to nie dane a twierdzenia. Kluczowe jest słowo "claims".

It claims to have sold over 200,000 units of both GPUs and all of those were sold around the launch. We don't have the exact timeframe for this data, but hardlytwo weeks have passed. It's likely that the data corresponds to the first week or just the first batch.

Tak wiemy wszędzie spisek, proponuje się leczyć na nogi bo na głowę już za późno. Trzeba Cię dodać do ignora bo tego twojego scamu to już się czytać nie da. EOT

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Tak wiemy wszędzie spisek, proponuje się leczyć na nogi bo na głowę już za późno.

Jaki spisek? Gdzie są dane?

No ale co się dziwić skoro większość normików sterowana jest z telewizora, smartfona. Szklanego boga w różnych wymiarach. Poza tym, to dalej nie wyklucza faktu sterowania ilością, w celu maksymalizacji zysku. 200000 to nie jest kosmiczna liczba i dajej nie wiadomo ile jest produkowanych, sprzedawanych w różnych okresach i regionach.

W dodatku należy dodać, że karty sprzedawały się, bo w większości dużych rynków były w dosyć dobrej cenie. Dopiero później nastąpiło podwyższenie ceny.

Niestety nie jestem w stanie zaproponować terapii, bo na głupotę leku brak.

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano

Ja dodałem Pana Jedi88 do ignora od razu jak na dzień dobry zaczął się ciskać i wysuwać wszystkich od frajerów. 

Potem - z własnej głupoty - pomyślałem, że a co tam, może ma chłopina coś ciekawego do napisania. 

O słodka naiwności, dzięki niemu mogłem się poczuć jak na fejsbuczkowej grupce spod znaku "wyłącz telewizor - włącz myślenie" gdzie 24/7 dyskutują o chemtrails i autyzmie poszczepiennym :D

"Ja uważam, że to spisek dopóki AMD nie pokaże danych!" 

AMD pokazuje dane.

"Hm, takie to nie. Te mi się nie podobają, więc uważam, że to spisek"

Pan Foliarz leci do ignora po raz drugi i już tam zostaje.

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, kociol21 napisał(a):

Ja dodałem Pana Jedi88 do ignora od razu jak na dzień dobry zaczął się ciskać i wysuwać wszystkich od frajerów. 

Potem - z własnej głupoty - pomyślałem, że a co tam, może ma chłopina coś ciekawego do napisania. 

O słodka naiwności, dzięki niemu mogłem się poczuć jak na fejsbuczkowej grupce spod znaku "wyłącz telewizor - włącz myślenie" gdzie 24/7 dyskutują o chemtrails i autyzmie poszczepiennym :D

"Ja uważam, że to spisek dopóki AMD nie pokaże danych!" 

AMD pokazuje dane.

"Hm, takie to nie. Te mi się nie podobają, więc uważam, że to spisek"

Pan Foliarz leci do ignora po raz drugi i już tam zostaje.

Ale prymityw :smiech:. Zawsze rozbawia mnie fakt tego, jak ludzie nie mający w życiu pojęcia o dosłownie niczym, wypowiadają się z całą pewnością, chwaląc się swoim normictwem wszem i wobec.

Najlepsze jest to ciągle wmawianie spisku żeby poprzeć tezę.:D. Gdzie spekulacje to zwykła taktyka marketingowa.

Od kiedy "claims", które w tym wypadku  z ang. oznacza "twierdzenie", czyli AMD twierdzi, oznacza twarde dane. W dodatku te domniemane dane niczego nie udowadniają, bo nie jest to jakaś kosmiczna liczba.

No ale przychodząc tutaj przecież nie spodziewałem się zbyt wiele po tłuszczy, oprócz kilku osób. Kto ma zrozumieć, ten zrozumie.:D

Spisek to ulubione słowo każdego głupka :D.

To co, ktoś jest w stanie przedstawić prawdziwe twarde dane? Sam poszukam w wolnej chwili.

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano (edytowane)

Trolling oznacza zamierzone działanie, więc dlaczego mnie tak nazywasz? Jaki według ciebie jest mój cel i jakie masz ku temu przesłanki?

Do tej pory wygląda to tak. Biorę udział w dyskusji w normalny sposób. Codziennie komuś się coś nie spodoba i mnie atakuje, a wręcz wyzywa za co powinien dostać upomnienie. Kiedy się odgryzę i jak widać potrafię się bronić i mam argumenty, to obrażony delikwent mnie raportuje. To nie jest dorosłe zachowanie.

W związku z tym popieram wniosek moderatora. Proszę dodać mnie do ignorowanych.

A moderator, proszę mnie nie obrażać.

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano (edytowane)

Raporty są dziecinne, bo ktoś raportuje, kiedy mu odpowiem nieco ostrzej na wyzwiska i obelgi. Mam raportować, każdego który to robi?

Nie trolluje forum, tylko prowadzę dyskusję na temat. A to, że komuś się nie podobają moje wpisy to nie powód do raportowania. Jest funkcja ignore, jeśli komuś się nie podoba.

Podsumowując. Karty sprzedawały się bardzo dobrze, bo Nvidia nie ma wystarczającej liczby kart w podobnej cenie, a w większości krajów karty AMD były w bardzo dobrej cenie. Niestety fakt tego, że po 15 minutach od godziny premiery nie można było już kupić karty świadczy o stosunkowo niskim nakładzie na premierę, którego nie znamy. Bo dane te nie są dostępne.

Zapytałem nawet w tej sprawie chatgpt:

"As of now, there are no official global sales figures available for AMD's RDNA 4 graphics cards. However, early indicators suggest strong demand and significant sales performance. For instance, a survey conducted by Computerbase.de, involving over 4,200 GPU buyers, revealed that among the 726 respondents who purchased new GPUs, 57.4% opted for AMD's Radeon RX 9070 XT and RX 9070 models. This figure is more than double the reported purchases of Nvidia's RTX 50-series GPUs during the same period"

Edytowane przez Jedi88
  • Upvote 1