Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, jameshook93 napisał(a):

"tyle że przy 100-150W (ogólnie mam PL ustawiony na min jaki się da, czyli 212W) zamiast 200-300", mógłbyś rzucić jakimś linkiem albo wyjaśnić?

W panelu AMD PL ustawiony na -30% i zrobiony UV.

Opublikowano
3 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

@Doamdor Ja gram na ustawieniach wysokich w CS2. Poza tym są inne gry AAA jak Stalker 2, CP2077PL. Teraz chyba z ciekawości kupię Alana Wake 2.

Widzę, że dalej siedzisz na WQHD, to 9800X3D jak najbardziej przyda się.

3 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Ta gra ma bardzo duży rozrzut min fps i 0.1 low, możesz mieć 800fpa avg a dół będzie wisiał na 300-400fps. I właśnie przez to , że gra nie ma dużych wymagań dobry cpu przydaje się nawet do „słabszych” gpu.

Widzę, niezłe różnicy pomiędzy 2 mapami.

Zrzutekranu2025-04-14103721.thumb.png.226f018df9ee1b8b634e96f54591a50b.png

Zrzutekranu2025-04-14104312.thumb.png.7db5081818d752c2781bf5165c781429.png

Opublikowano
2 godziny temu, Krzysiak napisał(a):

U mnie przy wyborze zdecydowała wewnętrzna cebula... założenie, że albo za max 3k, albo "męczę" się dalej na starym GPU, stąd 5070ti odpadł w przedbiegach. Musiałby kosztować max 3200 żeby cebula pozwoliła do niego dołożyć :rotfl2:

Ogólnie na 9070xt gram na tym samym poziomie detali czy FPS (zawsze blokuję na jakąś stałą wartość) co grałem na 6950xt... tyle że przy 100-150W (ogólnie mam PL ustawiony na min jaki się da, czyli 212W) zamiast 200-300 :E

Po prostu masz zdrowe podejście i silną wolę, a okres kryptowalut nie wpłynął na twój cenowy próg bólowy. :D

Teraz, tomcug napisał(a):

Ancient to taki wyjątek w zasadzie, mega dropi FPS przy wodzie (czemu, chyba tylko Valve wie %-)). Traktuj to jako ciekawostkę.

To w przypadku popularnych map  1% low low dla 7500f to raczej +/- 300fps?

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 12.04.2025 o 16:47, Lameismyname napisał(a):

Tutaj nawet kolega @Puzoniusz z pierwszej ręki Ci potwierdza ;)

Ja swego czasu na Radeona VII czekałem 5 tygodni tak wiec nie zawsze jest jak jest.

14 godzin temu, Doamdor napisał(a):

Aha, czyli mój RX 9070 XT za 3400zł z premiery nie był opłacalnym zakupem. :E

W świetle ówczesnych cen na naszym rodzimym rynku był.

13 godzin temu, Radio Tirana napisał(a):

Zgadza się, ja dla porównania złapałem Asrocka Steel Legend 9070 XT na 2999 na premierę. 

Jako pracownik sklepu po "specjalnej" cenie czy na "biednym" zachodzie ? Zdaje się że w normalnej sprzedaży takich cen w Polsce nie było.

12 godzin temu, Doamdor napisał(a):

Dorzucić 200zł i upolować RTX 5070 Ti Asus Prime. ;D

Tylko że na takie oferty to trzeba było czekać prawie 2 miesiące;D

11 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Ja jak stałem przed wyborem z realnie dostępnych kart miałem XFX 9070XT Qicksilver za 3750zł lub Inno3D RTX 5070ti X3 za 3900zł.

Ty miałeś wyjątkowego farta nie wybór. Dostępne realnie były wtedy RX-y w takich cenach 5070 Ti nie było.

Opublikowano
4 minuty temu, voodoo34 napisał(a):

Jako pracownik sklepu po "specjalnej" cenie czy na "biednym" zachodzie ? Zdaje się że w normalnej sprzedaży takich cen w Polsce nie było.

Jako jeden z klientów sklepu Morele. Nie mam żadnych kontaktów z pracownikami, a szkoda. 

Opublikowano
Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Na innych mapach też są spore rozrzuty fps, to nie tylko ancient ;) 

Ale aż takich dropów jak tam przy wodzie nie ma na innych ;) Rozrzut podczas normalnej rozgrywki to rzecz normalna, zawsze "losowo" mecz się potoczy. Ale tam ewidentnie przy wodzie spada FPS jak szalony.

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, voodoo34 napisał(a):

W wielu krajach był mały rzut za pozwoleniem asrocka w cenie niższej niż mrsp bo ten model nie jest w cenie mrsp. 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, jameshook93 napisał(a):

i to jest 30% strata wydajności? Sorry jeśli to sa proste pytania dla was.

To nie idzie liniowo, nie sprawdzałem tego dokładnie ale pewnie kilkanaście % będzie ;)

4 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Topowy cpu to zawsze dobry wybór, dla mnie jednak nadal za drogi i napal na zmianę dawno minął :D Jak będzie za 2k w BOX to pomyślę.

Mnie na tyle minął, że czekam na zen6/x3d :) 

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano

To już nie pierwszy raz że obserwowałem coś wieczorem a następnego dnia chciałem kupować na morele i cena się ciągle zmieniała, zakładam że mają jakiś "listener" pod klikanie w dany produkt który wraz ze wzrostem zainteresowania podbija cene. JAnuszex obleśny

• Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, Krzysiak napisał(a):

Mnie na tyle minął, że czekam na zen6/x3d

Mi się nie chce ściągać tego AIR bo w tej budzie składanie nie jest do końca przyjemne. Ostatnio odblokowałem też TDP na 105W/PPT140W bo w Warzone czy bf2042 zbijało zegary przy max fps i teraz jest klasa bo wszędzie prawie 300fps leci i zegary 5525mhz, a bf2042 to tak ciśnie jakbym miał CB23 włączone  i moja sztuka fajnie się spisuje z curva -30, gdzie u kolegi @MarcoSimone troszkę niżej leci, a do tego RAM mam też optymalnie ustawiony i nie chce mi się ponownie na nowym cpu tego ustawiać. Ale kto go tam wie, pewnie nadejdzie ten dzień kiedyś na chęć zmiany zanim wyjdzie zen6. 

Pewnie sens zmiany na zen6 z 9800XD będzie znowu żaden ale z bazowego zen5 już będzie można pomyśleć, a zen6-3D to pewnie będzie gruby odlot względem bazowego zen5. 

Opublikowano (edytowane)

Co do Zen6 ja będę miał przeskok spory z Zen4, ale AMD ma sobie liczyć jak za złoto za Zen6 z powodu że Intel nie robi konkurencji żadnej, czyli trzymam kciuki za Intela żeby się postarał to może AMD obniży sobie marże i cena nie będzie straszyła ;).

Trza będzie  się szykować na premiery RX 9060 XT bo ma być w kwietniu

Co do wydajności będzie w okolicach RX 7800XT, spekulacja na podstawie jak skalowała się wydajność do ilość CU pomiędzy RX 6600XT a RX 6800 XT  na premierę tych kart.

Edytowane przez deathrabit
  • Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, jameshook93 napisał(a):

To już nie pierwszy raz że obserwowałem coś wieczorem a następnego dnia chciałem kupować na morele i cena się ciągle zmieniała, zakładam że mają jakiś "listener" pod klikanie w dany produkt który wraz ze wzrostem zainteresowania podbija cene. JAnuszex obleśny

To jest u nich od lat. Wystarczy kliknąć samemu kilkadziesiąt razy by cena wzrosła, jak nie jest mechanizm podbijania wyłączony. Mało kto wie że statystyki kupujących tam to niestety fikcja i nie mają z rzeczywistością nic wspólnego. To też taki marketingowy mechanizm dla naiwnych i skierowania uwagi na konkretne produkty.

2 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Ostatnio odblokowałem też TDP na 105W/PPT140W bo w Warzone czy bf2042 zbijało zegary przy max fps i teraz jest klasa bo wszędzie prawie 300fps leci i zegary 5525mhz

Spróbuj się pobawić limitem PPT bo max daje głównie wyższe temperatury. Tu masz fajny teścik kilku ustawień -  https://www.lttlabs.com/blog/2024/08/09/what-is-the-right-wattage-for-the-ryzen-7-9700x