Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
45 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Przecież od początku jest mowa o 9070xt i @voodoo34 tylko na nim się skupia, więc co nas interesuje nvidia? No i UV nie zbijający W nie dotyczy tylko 9070xt, bo już na rdna2 (6950xt) było tak samo, co może potwierdzić choćby @Send1N ;) 

Nie zwróciłem uwagi/nie pamiętam jak jest u młodego na 7800xt, ale chyba też właśnie tak się zachowuje.

Nvidia została podana jako przykład tego, że w ogólnym ujęciu obniżanie napięcia powoduje zmniejszenie poboru mocy. To w jak dziwny sposób podkręcają się Radeony jest inną sprawą 

14 minut temu, MadDog napisał(a):

Od RDNA2 największy wpływ na pobór mocy przez kartę ma maksymalna częstotliwość zegara GPU. Robiąc UV czyli obniżając napięcie sprawiamy, że wydziela się mniej ciepła a co za tym idzie rdzeń ma lepszą możliwość uzyskania wyższej częstotliwości. A co za tym idzie pobór mocy karty będzie utrzymywał na zbliżonym poborze.

Tutaj macie moje testy po zakupie 7900XT w Forza Horizon 5. Zmiana Power Limitu ma bardzo mały wpływ na pobór mocy przez kartę. Zauważcie, że przy niskim napięciu 1025mV ale przy dużym zegarze GPU pobór mocy jest maksymalny czyli 305W.

Dlatego jak chcecie oszczędzać prąd to zmniejszajcie sobie zegar GPU. I od siebie polecę również Radeon Chill, która automatycznie obniża fps aby zaoszczędzić energię. Oczywiście Chilla nie używamy w grach multi ale do gier single player jak najbardziej.

image.thumb.png.70b7a6a74a4e2cafba9abc213caa684b.png

Tak się dzieje, również w procesorach, szczególnie AMD, ale w ogólnym rozrachunku pobór prądu, choć nieznacznie, powinien spaść. Oczywistym jest fakt, że przy obniżaniu napięcia, trzeba jeszcze zrzucić zegary bo inaczej karta się zwiesi. Można jeszcze zmniejszyć power limit, ale o tym już było.

Ogólnie rzecz biorąc Radeony w adrenalinę podkręca i skręca się w bardzo prosty sposób i jest to jak najbardziej pozytywne.

Opublikowano

@Jedi88Jeszcze raz zapytam...co nas interesuje nvidia, jeśli o niej akurat nie dyskutujemy i interesuje nas tylko UV na amd? Robisz gównoburzę bez powodu...jestem pewien, że @voodoo34doskonale wie co to UV i co można dzięki niemu osiągnąć, ale tu konkretnie pisał o amd, a Ciebie "zabolało", że słusznie wytknął Ci błąd ;) 

Opublikowano (edytowane)

W aktualnych kartach AMD naszym Power Limitem jest maksymalna częstotliwość GPU. Zmniejszając napięcie nie zmniejszy nam się pobór mocy jeśli nie zmienimy maksymalnego zegara GPU.

Jak widać to też na moich testach:

1. Dla zegara GPU 2400 MHz power limit wynosi ok 210W

2. Dla zegara GPU 2500 MHz power limit wynosi ok 220W

3. Dla zegara GPU 2600 MHz power limit wynosi ok 245W

.

.

4. Dla zegara GPU 2900 MHz power limit wynosi 305W

Zmniejszając napięcie nie sprawiamy, że nasz pobór mocy się zmniejszy. Jest zupełnie odwrotnie bo dzięki temu, że mamy mniejsze napięcie to wydziela się mniej ciepła a co za tym idzie rdzeń karty ma lepsze właściwości termiczne (jest chłodniejszy) i może sobie podbijać częstotliwość. Aktualnie sprzęty AMD, jeśli są chłodne to będą się starały dobijać do maksymalnego ustawionego zegara.

33 minuty temu, Jedi88 napisał(a):

Oczywistym jest fakt, że przy obniżaniu napięcia, trzeba jeszcze zrzucić zegary bo inaczej karta się zwiesi. 

To twierdzenie dotyczy tylko minimalnego napięcia dla naszego aktualnie ustawionego maksymalnego zegara GPU. 

Edytowane przez MadDog
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Przy pełnym obciążeniu (nie tylko GPU load ale i dobiciu do PL) z tego co widzę u siebie obniżenie o ~200MHz jeszcze w praktyce nie zmienia nic.

Ogólnie uważam, że tu lepiej zjechać w dół PL niż bawić się zegarami (jeśli się chce niższy pobór). Sam trzymam 2 profile...jeden na 212W (UV i - 30%)  pod lekkie gry i 334W (UV i +10%) pod ciężkie gry.

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano

Opcjonalne więc pewnie nie wyskoczą w Adrenalin do ściągnięcia. 

05.06.2025 premiera 9060tek więc pewnie wyjdzie kolejny sterownik. Generalnie 25.5.1 to jeden z gorszych sterowników jakie wyszły w ostatnim czasie. Niestety, żeby pograć w nowego Dooma to trzeba je instalować bo na innych wersjach Doom wiesza się u mnie na potęgę.

Opublikowano
2 godziny temu, Jedi88 napisał(a):

Napisałem, że się pomyliłem i sprostowałem, ale tą część już pominąłeś, ale wcale mnie to nie dziwi z powodów, które wyjaśniłem wcześniej.

To właśnie z tych "powodów" i Twoich przytyków odpowiedziałem tylko na to co dotyczyło się mojej osoby. To właśnie z tych powodów nie odpowiadałem na kolejne zdanie będące zaprzeczeniem tego co napisałeś w pierwszym. Mam nadzieję że dasz sobie już spokój z próbami przyklejania jakiś łatek dotyczących mojej osoby i moich wypowiedzi. Pierwotnie próbowałem tylko w prosty sposób sprostować mało precyzyjną i w zasadzie błędną wypowiedź dotyczącą zmiany power limitu, jednak jak widać odebrałeś to chyba zbyt emocjonalnie co nie było moim zamiarem. Nie o to chodziło by coś Tobie zarzucać tylko by precyzyjnie wyjaśnić jak pewien mechanizm działa dla tych co pytali i tej wiedzy nie mieli.

3 godziny temu, Jedi88 napisał(a):

1600 zł za 16GB wersję to takie samo życzeniowe myślenie, jak uważanie, że 9070 XT na premierę będzie po cenie 7900 GRE, bo to oczywiście MSRP.

Oczywiście że to myślenie życzeniowe bo układów w sklepach jeszcze nie ma i można tylko spekulować. Z porównywaniem do premiery 9070/XT byłbym jednak ostrożny. Wtedy RTX-ów nie było wcale w sklepach bądź były w kosmicznych cenach, obecnie są i ceny też w miarę normalne (przynajmniej w stosunku do MSRP). Teraz sprzedawcy czy hurtownie nie będą mogły sobie zrobić 500+.

4 godziny temu, Jedi88 napisał(a):

Budujesz tezę na czyjś założeniach i próbujesz mnie tym strofować, mało roztropne. Szczególnie, że za chwilę ceny 9070 XT i bez spadną znacznie poniżej 3000 zł.

Nie buduję żadnych tez. To raczej Ciebie poniosło w porównywaniu opłacalności kart z zupełnie innych segmentów wydajnościowych i cenowych. To zupełnie inny target klientów. Ciekawe co byś powiedział jakbym napisał że 9070XT są kompletnie nieopłacalne bo RTX 5080 są już w cenie 5000.

3 godziny temu, Krzysiak napisał(a):

Przecież od początku jest mowa o 9070xt i @voodoo34 tylko na nim się skupia, więc co nas interesuje nvidia?

Precyzując to tyczy się ogólnie nowych Radeonów bo te zasady dotyczą również 9070 i zapewne 9060XT.

3 godziny temu, MadDog napisał(a):

Dlatego jak chcecie oszczędzać prąd to zmniejszajcie sobie zegar GPU.

W RDNA4 nie do końca to tak działa. Obniżanie power limitu zdaje się automatycznie ustawia zegary na niższe wartości wiec można przypuszczać że są to opcje zapisane w biosie GPU i nie ma do nich dostępu by dokonać zmian. Niestety nie mam czasu tego sprawdzić bo z moich wolnych wyszły nici jak wypadło 2 ludków z roboty na chorobowe, więc Radek czeka na przyszły tydzień;_; Wspominał o tym Lipton w teście premierowym i jeszcze gdzieś widziałem, ale siedzę w robocie i nie mam ochoty przebijać się przez morze reklam w YT -  

Opublikowano (edytowane)

Zapuśćcie GPU-Z i możemy zobaczyć jak to wygląda. Na mojej 7900XT zmiana power limitu prawie nic nie daje i i można zejść tylko na -10. Więc też trochę mnie zdziwiło jak @Krzysiak mówi, że może zejść do -30 PL

10 minut temu, voodoo34 napisał(a):

ale siedzę w robocie i nie mam ochoty przebijać się przez morze reklam w YT -  

Adguard do przeglądarki i tyle w temacie :P

Edytowane przez MadDog
Opublikowano
8 minut temu, MadDog napisał(a):

Adguard do przeglądarki i tyle w temacie :P

Nie w robocie:Crash: Mogę przeglądać neta ale żadnego oprogramowania nie zainstaluje.

10 minut temu, MadDog napisał(a):

Na mojej 7900XT zmiana power limitu prawie nic nie daje i i można zejść tylko na -10. Więc też trochę mnie zdziwiło jak @Krzysiak mówi, że może zejść do -30 PL

To jest właśnie nowość w RDNA 4.

• Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, MadDog napisał(a):

Jako rozszerzenie do przeglądarki nie doinstalujesz?

Nie, zero pobierania czegokolwiek. I tak naginam zasady pisząc tutaj ale w ochronie danych siedzi kuzyn więc:fuck: chyba nie podpierdzieli.

• Haha 1
Opublikowano
48 minut temu, voodoo34 napisał(a):

Precyzując to tyczy się ogólnie nowych Radeonów bo te zasady dotyczą również 9070 i zapewne 9060XT.

Jak pisaliśmy wyżej wręcz można rzec, że tyczy się to radeonów już od rdna2 włącznie.

Opublikowano
2 godziny temu, voodoo34 napisał(a):

To właśnie z tych "powodów" i Twoich przytyków odpowiedziałem tylko na to co dotyczyło się mojej osoby. To właśnie z tych powodów nie odpowiadałem na kolejne zdanie będące zaprzeczeniem tego co napisałeś w pierwszym. Mam nadzieję że dasz sobie już spokój z próbami przyklejania jakiś łatek dotyczących mojej osoby i moich wypowiedzi. Pierwotnie próbowałem tylko w prosty sposób sprostować mało precyzyjną i w zasadzie błędną wypowiedź dotyczącą zmiany power limitu, jednak jak widać odebrałeś to chyba zbyt emocjonalnie co nie było moim zamiarem. Nie o to chodziło by coś Tobie zarzucać tylko by precyzyjnie wyjaśnić jak pewien mechanizm działa dla tych co pytali i tej wiedzy nie mieli.

Oczywiście że to myślenie życzeniowe bo układów w sklepach jeszcze nie ma i można tylko spekulować. Z porównywaniem do premiery 9070/XT byłbym jednak ostrożny. Wtedy RTX-ów nie było wcale w sklepach bądź były w kosmicznych cenach, obecnie są i ceny też w miarę normalne (przynajmniej w stosunku do MSRP). Teraz sprzedawcy czy hurtownie nie będą mogły sobie zrobić 500+.

Nie buduję żadnych tez. To raczej Ciebie poniosło w porównywaniu opłacalności kart z zupełnie innych segmentów wydajnościowych i cenowych. To zupełnie inny target klientów. Ciekawe co byś powiedział jakbym napisał że 9070XT są kompletnie nieopłacalne bo RTX 5080 są już w cenie 5000.

W RDNA4 nie do końca to tak działa. Obniżanie power limitu zdaje się automatycznie ustawia zegary na niższe wartości wiec można przypuszczać że są to opcje zapisane w biosie GPU i nie ma do nich dostępu by dokonać zmian. Niestety nie mam czasu tego sprawdzić bo z moich wolnych wyszły nici jak wypadło 2 ludków z roboty na chorobowe, więc Radek czeka na przyszły tydzień;_; Wspominał o tym Lipton w teście premierowym i jeszcze gdzieś widziałem, ale siedzę w robocie i nie mam ochoty przebijać się przez morze reklam w YT -  

Teraz już sam pugubiłeś się w swojej własnej wypowiedzi, nie rozumiejąc czym jest undervolt i zaprzeczając faktom tego, że powoduje spadek poboru mocy (bo tak się ogólnie dzieje) przytaczajac te same poradniki z YouTube, które wszyscy oglądali i pomijając moje sprostowanie na temat zmniejszenia limitu mocy o 30. Widać, że lubisz długie posty i bezsensowne spory, zapewne spowodowane poprzednią bezsensowną dyskusją, którą sam wywołałeś.

Nie wiem nawet po co dyskutować o 9060 XT za 1600, które raczej nie będzie miało miejsca. Wyraziłem opinie na temat bezsensowności tego zakupu, oczywiście możesz to komentować, tylko jaki ma to sens oprócz pisania ściany bezsensownego tekstu?

Jaki target klientów? My tu piszemy z pozycji klienta, a nie sprzedającego, dlatego nie obchodzi mnie co ma w zamiarze AMD sprzedając takie karty? Mogę tylko domniemać, że dosyć drogie 9070 miały sztucznie podbijać cenę 9070 XT, ale ja jako świadomy kupujący to wiem. Dlatego informuje innych, że w mojej opinii 9060 XT, nawet w wersji 16GB, za nierealne 1600 zł, to niezbyt mądry wybór.

Co bym powiedział na 5800 za 5000 jako opłacalny wybór? Nic, bo jeśli twoja opinia na ten temat mnie nie obchodzi, więc unikam rozmowy.

Opublikowano

Pipko może samemu sobie pogratulować. Tak się chełpił, że go nie zbanujemy/usuniemy, bo on generuje ruch i dyskusje, a tu cyk, wpadł najpierw perm banik, a potem nikt mu nie robił problemu z usunięciem konta.

:hahaha:

• Like 1
Opublikowano
17 minut temu, tomcug napisał(a):

Pipko może samemu sobie pogratulować. Tak się chełpił, że go nie zbanujemy/usuniemy, bo on generuje ruch i dyskusje, a tu cyk, wpadł najpierw perm banik, a potem nikt mu nie robił problemu z usunięciem konta.

Już niejeden człowiek myślał że świat bez niego nie istnieje :)

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
29 minut temu, tomcug napisał(a):

Ja tylko jestem gołębiem pocztowym 🤣

Opublikowano
38 minut temu, tomcug napisał(a):

A już myślałem, że to nigdy nie nastanie :)