Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, MJRegul napisał(a):

To była najszybsza zmiana i ponowna zmiana GPU w mojej historii kupowania GPU. 

XFX 9070 XT Mercury Gaming - MATKO JAKIE TO OBRZYDLIWIE GŁOŚNE.
Żaden custom curve nie pomaga, od najniższych obrotów słychać strasznie (dla mnie) nieprzyjemną częstotliwość pracy wentylatorów a przy 1700rpm jest nie do zniesienia.

Przebija się przez cały komputer świdrując w mózgu dziurę a komp stoi 1,5m ode mnie na podłodze.
Rdzeń 55C, HS 75C, pamięci około 80C. 

Czyli nic się nie zmieniło w przypadku samych wentylatorów u XFX na rdna4, w poprzednich seriach było to samo i sam mam ustawioną krzywą tak że od 55 stopni wbija stałe 1300rpm i wyżej nie wychodzi bo już na 1400 robi się głośno.. mimo niskich rpm te śmigła robią spory hałas, dobrze wiedzieć że w tej kwestii nie ma poprawy :thumbup:

7 godzin temu, MJRegul napisał(a):

Dobra, brac Nitro+? :P

Z tego co widziałem w nitro jest taka przypadłość że bez tego ozdobnego backplate na magnesy karta potrafi mieć 5 stopni mniej na tych samych rpm, może ładnie wygląda ale robi tylko za izolator bo jest drugim backplate który ma robić tylko za maskownicę kabla zasilającego ;) więc ta świadomość może boleć że bez tego może być lepiej ale też wygląd się pogorszy :ExD 

Opublikowano
10 godzin temu, MJRegul napisał(a):

To była najszybsza zmiana i ponowna zmiana GPU w mojej historii kupowania GPU. 

XFX 9070 XT Mercury Gaming - MATKO JAKIE TO OBRZYDLIWIE GŁOŚNE.
Żaden custom curve nie pomaga, od najniższych obrotów słychać strasznie (dla mnie) nieprzyjemną częstotliwość pracy wentylatorów a przy 1700rpm jest nie do zniesienia.

Przebija się przez cały komputer świdrując w mózgu dziurę a komp stoi 1,5m ode mnie na podłodze.
Rdzeń 55C, HS 75C, pamięci około 80C. 

Jakiś nadwrażliwy jesteś, mam model z magnetycznymi wentylami i w teorii ma być głośniejszy.

Mój piec stoi 40 cm ode mnie na biurku, ale ja mam dodatkowo dwa Noctua NF-A14 iPPC-3000 w obudowie do pchania powietrza a przy nich nie ma mowy, żeby coś było bardziej przeszkadzające. One szumią nawet jak są jeszcze w pudelku.

Z drugiej strony Merc 310 kiedy zaczynał już mieć zadyszkę w kilku tytułach, był głośniejszy, nie wiele, ale jednak.

Nie ustawiam krzywych na GPU.

Nie przeszkadzają mi takie drobne niuanse, ale ja potrafię zrobić 1000 Km w jeden dzień Wranglerem bez dachu i z zamontowanym Flowmasterem delta 44, nie mówiąc już GCH z Magnaflow.

Nie biegam też na SOR kiedy mam 37 stopni temperatury ;) 

Ale fakt, powinienem kupić 5070 ti zamiast tego Radeona, z tym że obiecałem sobie w momencie zmiany 4070 na 7900 XTX ze następna Nvidia to będzie 6070 albo coś, co będzie jej odpowiednikiem, jeśli zmienia nomenklaturę.

Patrząc na ceny 7900 xtx na rynku wtornym, to byl ostatni moment zeby go sprzedac, a ten Mercury qrewsko mi sie podobal.

Opublikowano
10 godzin temu, MJRegul napisał(a):

Nuda po prostu w temacie PC, chęć zmiany w życiu 😂 na 40stke kupilem Mustanga to teraz czas na zmiany w kompie a nie chce zmieniać całej platformy bo za drogo XD 

Rozumiem kryzys wieku średniego, ale skoro Mustang to tu RTX 5090 pasuje, a nie ledwo lepsza karta, choć w sumie czy lepsza patrząc na brak DLSS i FG... Do tego temperatury, piski cewek :E 

Opublikowano
2 godziny temu, Alai_de_Loin napisał(a):

Jakiś nadwrażliwy jesteś, mam model z magnetycznymi wentylami i w teorii ma być głośniejszy.

IMO głośne w cholerę w bardzo nieprzyjemny sposób. 

9 minut temu, galakty napisał(a):

Rozumiem kryzys wieku średniego, ale skoro Mustang to tu RTX 5090 pasuje, a nie ledwo lepsza karta, choć w sumie czy lepsza patrząc na brak DLSS i FG... Do tego temperatury, piski cewek :E 

Co ma samochód do 5090? ;) Nie kupuję sprzętu PC by był najszybszy, najmocniejszy, naj, tylko po to by się bawić, testować, OC/UV itd. a doba ma za mało godzin by grać po 10h dziennie jak 20 lat temu. 

Opublikowano
28 minut temu, galakty napisał(a):

Dalej nie rozumiem :E Karta jak karta, pobawisz się, ale sensu w wymianie nie ma kompletnie. Mówisz że doba ma za mało godzin, a będziesz tracić na takie coś? Spoko :E 

Sensu w posiadaniu dobrego samochodu też nie ma, słabym starym też się przemieszczasz, Rolex tak samo czas pokazuje jak G-Shock ;) nie wszystko w życiu musi mieć sens ;) 

• Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Ale co tu rozumieć? Chłop chce się pobawić, potestować, sprawdzić konkurencję na której według wyznawców nvidii grać się nie da. Może to właśnie chce sprawdzić? Czy w ogóle gry odpalają?  :E 

To polećcie mu największego chrabąszcza i wtedy uwierzy :hihot:

Opublikowano

Wiem wiem, śmieję się. Sam miałem 6700XT więc nie jestem fanboyem NV, po prostu biorę to co lepsze na dany moment. 

9070XT to fajna karta za fajne pieniądze, ale u mnie przeskok dopiero na coś pokroju 5080S będzie miał sens (o ile w ogóle)

Opublikowano
59 minut temu, galakty napisał(a):

Dalej nie rozumiem :E Karta jak karta, pobawisz się, ale sensu w wymianie nie ma kompletnie. Mówisz że doba ma za mało godzin, a będziesz tracić na takie coś? Spoko :E 

Idzie śladami walca. 😅

• Haha 4
Opublikowano
26 minut temu, galakty napisał(a):

Wiem wiem, śmieję się. Sam miałem 6700XT więc nie jestem fanboyem NV, po prostu biorę to co lepsze na dany moment. 

9070XT to fajna karta za fajne pieniądze, ale u mnie przeskok dopiero na coś pokroju 5080S będzie miał sens (o ile w ogóle)

Bo 6700xt ma 10gb i alternatywa dla niego jest 9070xt lub coś lepszego może 9080xt które wyjdzie kiedyś 

Opublikowano
2 godziny temu, galakty napisał(a):

12GB i nie ma to znaczenia bo 6700XT to była mega słaba karta, 4070Ti też ma 12GB i ją wgniotła w ziemię. Co to za argument w ogóle? 

Ziemia do galaktyki. 6700XT 12GB był pomiędzy rtx3070 8GB i 3060Ti 8GB w cenie 3060Ti. Jakie 4070Ti? Halo, odbiór. 

• Upvote 1
Opublikowano
7 minut temu, VRman napisał(a):

https://wccftech.com/amd-radeon-ai-pro-r9700-32-gb-gpu-listed-pricing-around-1250-half-price-nvidia-rtx-pro-blackwell-24-gb/

No patrzcie państwo jaki szok. Na rynku, który AMD szanuje, jakimś cudem potrafią konkurować ceną realnie.

Ale na rynku gaming to nie. Nie da się.

2/3 tej ceny to profit AMD

1 godzinę temu, galakty napisał(a):

Z tym 500W to widzę myślenie życzeniowe :P 

Nie ma szans na kartę lepszą od 5080 w tej generacji. 

Jest za to karta lepsza z poprzedniej gen RTX 4090 :)

Opublikowano
4 godziny temu, galakty napisał(a):

Mustang to tani wózek, a że w Europie kosztuje krocie, no cóż.

4 godziny temu, MJRegul napisał(a):

Sensu w posiadaniu dobrego samochodu też nie ma, słabym starym też się przemieszczasz, Rolex tak samo czas pokazuje jak G-Shock ;) nie wszystko w życiu musi mieć sens ;) 

Ale ktoś normalny kupuje Rolexa, przecież to droga ale odpustowa marka.

2 godziny temu, Radio Tirana napisał(a):

Wersja OC ma komorę parową. Być może wcale nie jest taka zła na tle zwykłego modelu. 

Według testów ma te parę stopni mniej pod obciążeniem ale wiatraki według tego samego recenzenta są głośne, można znaleźć w sieci recenzje pisane, jeszcze. 
cewek nie słychać, przynajmniej ja nie słyszę w swojej, ale poprzedni 7900xtx piszczał podczas benchmarków w 3D Mark 2006 chyba i tylko w dwoch testach, takie to dziwne.