Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, maxmaster027 napisał(a):

hah to juz są dosc nowe procki co prawda jeszcze 1 rdzeniowe, ale juz po magicznej barierze 1000Mhz ;) Obecne są blisko 100krotnie szybsze od Athlona 1800/1700XP, a wczesniej to jeszcze byly inne i benchmarki tak samo np. taki benchmark na słabym sprzecie ledwo hulał :P
kyroworld_templedemov1-0-6.exe mozesz sobie sciagnac i zobaczyc 

srednio 330x według tego agregatora, ale i tak jest zajebiscie :)

• Upvote 1
Opublikowano

Jestem już po testach RX 9070 XT Sapphire Pulse oraz XFX Quicksilver.

W sumie to każdy miał swoje plusy i minusy.

Pulse faktycznie niesłyszalny, trzymał wyższe taktowania, ale był też gorętszy, cewki dawały ostro i klęknął na UV już przy -80mV.

XFX głośniejszy (w testach na Pulse wiatraki ustawiłem do 2000 obr., a XFX do 1600 obr. i było porównywalnie), chłodniejszy (głównie na pamięciach 8-10 st. - tu i tu pamięci Samsung), cewki sporo cichsze, póki co stabilnie chodzi na -100/120 mV.

Z testowanych gier: Cyber, Wukong, Metro, Wiesiek - obie poddawały się na Wieśku.

Póki co został XFX. Sam nie wiem czy to dobry wybór, ale i tak na wiosnę na testy wpadnie jeszcze 5070/5070 ti super i wtedy zobaczymy. Na AMD wkurza trochę ten FSR4 i optiscaler, ale jeśli zostanie AMD to jeszcze i tak zapoluję na topkę w białej wersji.

• Like 3
  • Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 29.07.2025 o 14:35, galakty napisał(a):

Kto używa Radeona z RT? xD 

Gram aktualnie w Observer Redux to gdzie testował @tomcug przycinki z RT. 200FPS - 240FPS z AFMF 2.1, pobór nie przekracza 200W po UV . 

Faktycznie po włączeniu RT są krótkie przycinki przy ładowaniu nowych scen. Nie testowałem starszych sterowników . 

Opublikowano

Włączyłem Berserker Kazan 1440p, ustawienia max bez RT. UV -100 mV i -20 PL. Klatki 130-160 - zużycie 240-260W (tyle brała mi RX 7800 XT przy niższej wydajności). Po włączeniu w grze FSR Quality klatki cały czas 161 (takiego locka mam) i zużycie 100-120W.

Ja już trochę stary i ślepy, ale nie widzę pogorszenia obrazu z FSR, a te klatki i zużycie to jakieś popierdolo :)

Jak wy gracie na swoich kartach. Gracie z FSR, FMF, Antilag??? 

• Like 1
Opublikowano

Cos cicho o FSR Redstone. Mialo byc w 2 polowie roku ta trwa juz dobre 2 miesiace, a tu nawet malego newsa nie ma. 

Jak wprowadzi nawet niewielkie poprawki jakosci grafiki to argument dlls4 raczej nie bedzie mial miejsca szczegolnie, ze pojawil sie Optiscaler ktory tez sie rozwija.

Opublikowano

Druga połowa roku trwa od msc i kończy się w grudniu więc coś ci te wyliczenia nie bardzo poszły. FSR Redstone nie dotyczy upacalera tylko innych dodatków których AMD jeszcze nie ma więc jakością nadal nie zbliży się do DLSS4. 

Godzinę temu, Radziuwilk napisał(a):

trwa juz dobre 2 miesiace,

Mowisz lipiec trwa 2msc ? 🤣 

Opublikowano
2 godziny temu, Radziuwilk napisał(a):

Cos cicho o FSR Redstone. Mialo byc w 2 polowie roku ta trwa juz dobre 2 miesiace, a tu nawet malego newsa nie ma. 

Jak wprowadzi nawet niewielkie poprawki jakosci grafiki to argument dlls4 raczej nie bedzie mial miejsca szczegolnie, ze pojawil sie Optiscaler ktory tez sie rozwija.

Zwykle w przypadku AMD taka cisza oznacza że pewnie już celują dopiero na 2H 2026, a może nawet na obsługę dopiero w RDNA5 / UDNA :doping: Oni serio jak coś mają dobrego to hypują w kosmos, ale jak jest taka cisza to będzie lipa a nie Redstone...

Opublikowano
3 minuty temu, HappyLittleGamer napisał(a):

Oni serio jak coś mają dobrego to hypują w kosmos, ale jak jest taka cisza to będzie lipa a nie Redstone...

Nie ma to jak tworzyc sobie powody z tyłka, jeszcze druga połowa roku nie minęła a wy już uskuteczniacie to swoje bezsensowne pierdololo.

Złapcie się za rączkę jeszcze 🤣

• Haha 1
  • Upvote 2
Opublikowano
9 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Nie ma to jak tworzyc sobie powody z tyłka, jeszcze druga połowa roku nie minęła a wy już uskuteczniacie to swoje bezsensowne pierdololo.

Złapcie się za rączkę jeszcze 🤣

Trzeba studzić emocje, bo AMD zawsze robi wszystko powoli więc wydać Redstone to jedno a potem pytanie kiedy to będzie dostępne w grach?? Więc tak myślę że dlss4 nadal będzie miał przewagę do końca 2025 roku. AMD nie zasłużyło aby zakładać lepszy scenariusz :jep: 

Opublikowano

Po pierwsze to narzekać będzie można jak minie druga połowa roku i faktycznie nie zostanie nic wprowadzone, a po drugie proponuję się zapoznać co wchodzi w skład pakietu FSR Redstone bo napewno nie nowa wersja FSR więc jakiekolwiek oczekiwania zbliżenia się jakością upscalera do DLSS jest po prostu mylne ;) 

Ale dla ułatwienia podpowiem: „W skład FSR Redstone wchodzą: Neural Radiance Caching, FSR Ray Regeneration oraz FSR Frame Generation w nowej wersji.”

Czyli mamy odpowiednik RR nvidia i FG oparty na AI jak ten od zielonych. 

Opublikowano

Jestem po wstepnych testach 9070 (stock) w 1440p + 10700 (4.6)

W Cyberpunku z wszystkim w prawo, RT OFF w wbudowanym tescie 79AVG, 67 MIN. Zmiejszenie cieni kaskadowych z niewiarygodnych na ultra daje ponad+30FPS boost.

W RDR2 ustawienia ultra podczas normalnego grania mamy, srednie klatki 110-120 (z wyostrzaniem TAA na 50%)

W Witchfire ustawienia wszystko w prawo, srednio 120fps

Niestety MSI afterburner troche sie krzaczy po zmianie karty i nie pokazuje 1% low wiec tych wartosci nie mam.

CPU daje rade i karta chodzi na 99% praktycznie caly czas, nie ma jakis dropow fps przez bottleneck. Wrecz przeciwnie karta ma wysoki niski fps co widze na frametime. Jak i podczas gry.

Karta fajnie sie podkreca i w NOMAD dojechalem do 6500ptk (stock 6000) Czyli niecale 10% boost. Podobne wzrosty zauwazylem w grach.

Karta na standartowych obrotach wentylatorow 40% jest mila dla ucha slyszymy lekki szum powietrza, cewki jak dla mnie nie piszcza. 

Moj Acer Nitro 9070 OC grzeje pamieci i jesli nie chcemy obserwowac temperatur w okolicach 95 to trzeba ustawic wlasna krzywa wentylatorow.

Hynix zapowiedzial, ze te pameici moga pracowac z temp do 105 wiec troche bym wyluzowal z jakims zamartwianiem sie (moj stary 5700xt mial czesto 105 na HS i nigdy nie bylo z nim problemow). 

Karte do 1440p jak najbardziej polecam. 

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Radziuwilk napisał(a):

Hynix zapowiedzial, ze te pameici moga pracowac z temp do 105 wiec troche bym wyluzowal z jakims zamartwianiem sie (moj stary 5700xt mial czesto 105 na HS i nigdy nie bylo z nim problemow). 

Oby tak było, ponieważ normalnie kostki Vram przy >95 stopniach już degradują się.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Radziuwilk napisał(a):

Jestem po wstepnych testach 9070 (stock) w 1440p + 10700 (4.6)

W Cyberpunku z wszystkim w prawo, RT OFF w wbudowanym tescie 79AVG, 67 MIN. Zmiejszenie cieni kaskadowych z niewiarygodnych na ultra daje ponad+30FPS boost.

W RDR2 ustawienia ultra podczas normalnego grania mamy, srednie klatki 110-120 (z wyostrzaniem TAA na 50%)

W Witchfire ustawienia wszystko w prawo, srednio 120fps

Niestety MSI afterburner troche sie krzaczy po zmianie karty i nie pokazuje 1% low wiec tych wartosci nie mam.

CPU daje rade i karta chodzi na 99% praktycznie caly czas, nie ma jakis dropow fps przez bottleneck. Wrecz przeciwnie karta ma wysoki niski fps co widze na frametime. Jak i podczas gry.

Karta fajnie sie podkreca i w NOMAD dojechalem do 6500ptk (stock 6000) Czyli niecale 10% boost. Podobne wzrosty zauwazylem w grach.

Karta na standartowych obrotach wentylatorow 40% jest mila dla ucha slyszymy lekki szum powietrza, cewki jak dla mnie nie piszcza. 

Moj Acer Nitro 9070 OC grzeje pamieci i jesli nie chcemy obserwowac temperatur w okolicach 95 to trzeba ustawic wlasna krzywa wentylatorow.

Karte do 1440p jak najbardziej polecam. 

U mnie w cyberze wszystko w prawo bez RT, bez FSR - 70 min; 83 avg ... także dziwnie mało w stosunku do twojego wyniku na RX 9070

W syntetykach RX 9070 XT wypada przeciętnie. Quicksilver i Pulse praktycznie tak samo. Na stocku w TimeSpy 24k (GPU score 28k), a w SteelNomad 6,7k.

Jedyny plus, że kości Samsung i temperatury maks 85 na kościach i hot spocie

Edytowane przez jagsulek