Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 godzin temu, CrooV napisał(a):

Czy spotkał sie ktoś z tym że na 9070XT gierki crashują ? Gram w God of war'a na TV 4K i po 20 minutach nagle wywala albo stery albo bez i wtedy widnieje error z reportem... KCD2 sprawdzalem i to samo, CP2077 to samo, w jakies luzniejsze gierki typu Warzone itp, dziala bez problemu...

Z 2 miesiące temu jeszcze wszystko bylo git w CO33 gralem i nie bylo takich problemów...

Przy niektórych grach na telewizorze zauważam, że wywala mnie z gry ale jak wyłączę w menedżerze oprogramowanie AMD to ju jest w porządku.

Opublikowano
26 minut temu, Norrberrto napisał(a):

Przy niektórych grach na telewizorze zauważam, że wywala mnie z gry ale jak wyłączę w menedżerze oprogramowanie AMD to ju jest w porządku.

Grasz z jakąś synchronizacją właczoną?

W GoW np. Musze mieć włączony V-SYNC w sterowniku bo ten w grze daje takiego input laga że nawet na padzie jest to odczuwalne, przy ustawieniu max fps 60 bez synchronizacji i tak rwie obraz... Co najlepsze jak odblokuje fps to rwania nie ma, ale mimo że gra generuje 90-110 fps to gra sie jakby było z 50:hmm:

No ale cisne na jakimś Samsungu 55"/60Hz z 2021, pewnie na jakimś 120Hz by nie było takich problemów i na odblokowanych klatkach dałoby rade elegancko.

Opublikowano
Godzinę temu, tomcug napisał(a):

WHQL, czyli nie beta. Ale to i tak nic nie znaczy, regularnie używam beta i nie miałem problemów, równie dobrze na nie beta możesz jakieś mieć ;)

Teraz siedzę na jakieś ostatniej becie, ale to taka trochę wymówka dla AMD, że jak coś się spier..... to trzeba było nie instalować bety. Powinni po prostu wydawać wyłącznie przetestowane, dobrze działające sterowniki tak jak to robiono w prehistorii.

Opublikowano (edytowane)

Ile to razy w historii było tak że te z dopiskiem WHQL działały gorzej niż wcześniejsza wersja z dopiskiem beta czy tam optional w przypadku amd, ten napis nie ma żadnego znaczenia tak jak Tomcug pisał ;) 

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 4.08.2025 o 20:06, CrooV napisał(a):

Właśnie jest w ogóle szansa na jakąś poprawę wydajności w RT/PT jak już wejdzie ten FSR Redstone? :hmm:

Praktycznie nie poprawia wydajności... To jest "odszumiacz" do RT, dzięki czemu lepiej wygląda po scalowaniu. Taki odpowiednik RR u Nvidii, ale tam z DLSS4 zjada ~10% wydajności na starszych kartach np. Ampere, bo mocniej obciąża tensory, w porównaniu do wersji CNN z DLSS3.
Ciekawe czy RDNA4 również klęknie... Wtedy RTX5060 super może przegonić rx9060xt, przynajmniej po OC.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano

Względem v-sync + freesync może i owszem ale nie względem samego freesync ;) z samym freesync/g-sync z lockiem klatek o te 3 mniej niż odświeżanie ekranu masz tearing? bo ja nigdy nie miałem bez dodatkowej synchronizacji.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Ten ich enchanced sync to gunwo jakich malo, od lat byly z tym problemy. Zreszta to zbedny bajer ;) A wykresiki mowia same za siebie ile to daje.. 

Nie wiem czy to guano , dlatego się pytam . W na slajdach marketingowych Nvidii to by była dubajska czekolada nie guano pewnie XD  ;) 

Edytowane przez Hard Reset
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Send1N napisał(a):

Względem v-sync + freesync może i owszem ale nie względem samego freesync ;) z samym freesync/g-sync z lockiem klatek o te 3 mniej niż odświeżanie ekranu masz tearing? bo ja nigdy nie miałem bez dodatkowej synchronizacji.

Nie mam w ogóle tearingu , ale jeśli ma trochę poprawić czas reakcji to może warto to włączyć? Gorzej przecież nie powinno być ;) 

Opublikowano
3 minuty temu, Hard Reset napisał(a):

ale jeśli ma trochę poprawić czas reakcji to może warto to włączyć?

Mowisz o tej marketingowej papce gdzie poprawia sie o ledwo 1ms w "stynetycznych" testach ? :D 

obraz.thumb.png.5113073e61513ed3d0ca6411dd2338c5.png

Zwykla manipulacja, bo przy wlaczonym vsync to fajnie wyglada ;) 

• Upvote 1
Opublikowano
10 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Mowisz o tej marketingowej papce gdzie poprawia sie o ledwo 1ms w "stynetycznych" testach ? :D 

obraz.thumb.png.5113073e61513ed3d0ca6411dd2338c5.png

Zwykla manipulacja, bo przy wlaczonym vsync to fajnie wyglada ;) 

Tak, chodzi mi o ta marketingową papkę, może ktoś spotkał się że gdzieś był z tym problem,  bo jeśli nie to można spokojnie to włączyć i zapomnieć ;) 

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Hard Reset napisał(a):

Nie mam w ogóle tearingu , ale jeśli ma trochę poprawić czas reakcji to może warto to włączyć? Gorzej przecież nie powinno być ;) 

Jak z samym freesync nie masz tearingu to niczego tym nie poprawisz a tylko pogorszysz, przecież różnica na tym wykresie jest między v-sync, jak masz monitor 240hz ustaw limit klatek na 237 i zostaw włączony tylko freesync reszty nie ruszaj ;) 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)
W dniu 4.08.2025 o 16:44, CrooV napisał(a):

Czy spotkał sie ktoś z tym że na 9070XT gierki crashują ? Gram w God of war'a na TV 4K i po 20 minutach nagle wywala albo stery albo bez i wtedy widnieje error z reportem... KCD2 sprawdzalem i to samo, CP2077 to samo, w jakies luzniejsze gierki typu Warzone itp, dziala bez problemu...

Z 2 miesiące temu jeszcze wszystko bylo git w CO33 gralem i nie bylo takich problemów...

Tak...z UV, bez UV, z OC, bez OC. Po prostu jest kilka gier które wbijają na pulpit z info że sterownik się wysrał (przykładowo Diablo 4 najczęściej już w menu). Na 7800xt i 6950xt zero problemów w tych grach. Po niedzieli jeszcze od kumpla pożyczę jego 9070xt żeby zobaczyć czy to problem mojej sztuki i jeśli tak to leci na rma.

Od razu z góry dopiszę...żonglerka sterownikami nic nie zmienia.

Edytowane przez Krzysiak