Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Karro napisał(a):

W NVIDIA po zmianie vendora często trzeba 😉

Tu nigdy nie reinstalowałem sterów, nawet w ostatnim miesiącu w budzie siedziało w sumie 5 radków bez tykania sterów i śmigało wszystko...poza tym jednym który poszedł na RMA :E 

Swoją drogą wysłali go do "serwisu zewnętrznego", myślałem że powercolor go nie ma w Polsce :E  

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano

No w każdym razie jutro się im kończy 14 dni roboczych (11 w tym serwisie), niby napisali że to już ostatni etap...ale zasugerowali że wchodzi w grę opcja przedłużenia o kolejne 14.

5 minut temu, Karro napisał(a):

Bo nie ma. Widocznie mają podpisane z kimś. Papierologia a fizyczność to 2 różne rzeczy 

Tu mi chodziło o wiarę wielu, że skoro nie ma serwisu to szybko ogarniają bo nie mają gdzie wysłać :E A tu :kupa: prawda :E 

Opublikowano
39 minut temu, Karro napisał(a):

W NVIDIA po zmianie vendora często trzeba 😉

Bardzo rzadko. Fakt, zdarzy się, że zainstaluje ster z takiego infa, w którym nie będzie potencjalnego nowego GPU, ale mi to się dosłownie kilka razy zdarzyło na setki zmian GPU.

Opublikowano
6 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Tu nigdy nie reinstalowałem sterów, nawet w ostatnim miesiącu w budzie siedziało w sumie 5 radków bez tykania sterów i śmigało wszystko...poza tym jednym który poszedł na RMA :E 

Potem się okaże, że jak 5 radeonów leci na jednych sterach bez wymiany, to 5tego szlag trafia i trzeba wysłać na RMA xD 

8 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Swoją drogą wysłali go do "serwisu zewnętrznego", myślałem że powercolor go nie ma w Polsce :E  

Może jakiś janusz dostał kasę z KPO i prowadzi jednoosobowy serwis xD 

Z tego co pamiętam tego PałerKolora kupiłeś po znajomości i kolega ma wyższą cenę na FV? 
Fajnie jakby kasę oddali chociaż póki model w produkcji, to albo naprawią albo ew. dadzą Ci nówkę sztukę.
Żebyś nie trafił z deszczu pod rynnę czyli wentylatory już ciche ale cewki jęczące jak marcujące koty o 3 w nocy, gdzie z cewkami Cię oleją i powiedzą "nie mamy Pana płaszcza i co nam Pan zrobisz?"

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Karro napisał(a):

Musisz sobie napisać do Komputronika o co chodzi. Ja powercolora miałem hd4870,6900xt i na pewno takie karty nie miały serwisu wtedy ani później 

Tylko tyle się dziś dowiedziałem gdy zapytałem o co chodzi. To kiedy poszedł na serwis i o ewentualnym przedłużeniu odpisali mi na messenger w tamtym tygodniu.

Screenshot_20250902-172240~2.png

Opublikowano
10 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

Przecieki niby mówią o powrocie do gry w wysokiej półce porównując next gen do rdna2, które jako ostatnie w tej półce walczyło.

Pożyjemy, zobaczymy :D

Ja oczywiście im kibicuje, tak samo jak Intelowi. Ale życie to nie jest bajka.

10 godzin temu, voodoo34 napisał(a):

7900 XTX ma 6144 procesory strumieniowe, tam jest plotka o 12288 czyli każde CU ma ich 2x tyle.

No tak, bo teraz je jakoś inaczej liczą czy coś? Nie wchodząc w szczegóły plotek, chciałbym żeby to było naprawdę dobre.

Opublikowano (edytowane)

@Alai_de_Loinwedług plotek ma być podwojona ich ilość na każde CU ;) 

Co do walki w wyższej półce...rdna2 po posusze też zawalczyło, także wszystko jest możliwe. Kilka lat temu nikt nie dawał szans AMD na polu CPU...dziś to intel musi gonić ;) Nie mówię że od razu przegonią nv, co dla nas wszystkich byłoby dobrze gdyby powalczyli.

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano (edytowane)

No teraz to średnio walczą...bo z 5070ti co najwyżej :D 

Teraz niby ponoć chcą żeby to było jak z rdna2, które faktycznie było w stanie w rasterze powalczyć z czymś więcej niż średniaki :E No przynajmniej tak mówią ploteczki...rdna4 też miał być potężny z plotek, okazało się że jednak odpuścili :D 

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano (edytowane)

Odpuścili tylko karty z najwyższej półki poza tym walczą podnosząc poziom akceleracji RT i wprowadzając FSR4 ;) Za chwilę RR+ FG na AI, ale to wszystko jest za wolno w stosunkowo do NV i dlatego w tyle ;) NV już jest kolejne dwa kroki do przodu ;)

@Krzysiak historia się powtarza AMD ma killera na NV co generacje :E Ps. NV obecnie ma 94% rynku desktopowych kart, ale tutaj robi swoje AI bo stricte do gier Blackwell nie należy do udanej generacji ;)

Edytowane przez sideband
  • Upvote 1
Opublikowano

Cześć, czy jest jakaś metoda aby po hard resecie albo zaniku zasilania AMD Software nie wracało do ustawień domyślnych w dostrajaniu? Mam ustawiony swój profil i muszę go co jakiś czas wczytywać ręcznie jeśli wystąpił zanik zasilania.

Opublikowano

To chyba jakiś problem z softem. Dwa dni temu wsadziłem nową kartę i zainstalowałem nowe stery w tym adrenalinę.

Zmienia ustawienia wymusza restart i komp wisi, niby się wyłączy ale już sam nie wstanie i muszą go potraktować z buta, po czym ręcznie wymusić zmianę ustawień i ponownie go wyłączyć.

Pomaga normalne wyłączenie i włączenie  (nie restart) wtedy o dziwo wszystko załaduje.

Opublikowano
W dniu 3.09.2025 o 13:00, sideband napisał(a):

Ps. NV obecnie ma 94% rynku desktopowych kart, ale tutaj robi swoje AI bo stricte do gier Blackwell nie należy do udanej generacji ;)

94% to wynoszą dostawy kart w Q2 2025 co nie oznacza że już zostały sprzedane. Najlepsze jest to że AMD zanotowało prawie 85% wzrostu przychodu w stosunku do Q1 2025, a Nvidia tylko 14, w działach układów graficznych. Nvidia pochwaliła się również że największe wzrosty osiągnęła tak krytykowana karta z 8GB pamięci czyli RTX 5060. Sprzedają widać dużo układów z niskich półek które robią ilość lecz nie koniecznie wydajność.

Opublikowano (edytowane)

Głównymi odbiorcami kart o mniejszej pojemności pamięci są gotowe zestawy komputerowe, brandowane logiem znanych firm np. dell, lenovo, asus, msi, itp w których liczy się jak najniższa cena, gwarantująca zakładaną wydajność, np. płynne 60fps na ustawieniach średnich lub wysokich w obecnie wydanych grach aaa, a co będzie się działo z wydajnością komputera za dwa lub trzy lata to już producenta mało interesuje. Trzeba będzie obniżyć jakość grafiki np. w nadchodzącym battlefield 6, gta 6, forza horizon 6, żeby się zmieścić w 8gb vramie.

Czasami dla poprawy humoru czytam komentarze pod filmem Jak powstaje polski komputer gamingowy? - Fabryki w Polsce https://www.youtube.com/watch?v=g-bNaiB3bTo

Według statystyk z sklepu mindfactory, średniej wielkości sklep w niemczech, świadomi gracze wybierają wersje z 12gb (10%) lub 16gb (80%) pamięcią.

Sprzedaż kart z 4gb (1%) oraz 8gb (6%) varamem jest niszą. Źródło:

Cytat

Dane za 33 tydzień (11 sierpnia - 17 sierpnia) wskazują, że karty pamięci o pojemności 16 GB stanowią 79,3% sprzedaży, z ponad 2 010 sprzedanymi egzemplarzami. Z kolei kolejna kategoria, karty 12 GB, sprzedała się w liczbie 250 sztuk i stanowi 9,9% całkowitej sprzedaży w tym tygodniu.

Modele 8 GB stanowią zaledwie 6,5% całkowitej sprzedaży, co odpowiada 165 sprzedanym egzemplarzom. Jedną z zauważalnych tendencji jest to, że wiele testów porównawczych wskazuje na znaczną przewagę wydajności wersji 16 GB nad wersjami 8 GB. Są one bardziej odpowiednie jako długoterminowa inwestycja, szczególnie teraz, gdy nowe gry AAA są coraz bardziej wymagające pod względem pamięci GPU.

Ważne jest, aby pamiętać, że te dane dotyczące sprzedaży odzwierciedlają wyniki jednego sprzedawcy detalicznego w określonym regionie i nie reprezentują sprzedaży globalnej. Niemniej jednak, skutecznie ilustrują one popularność kart graficznych o pojemności 16 GB. W dzisiejszym świecie gier, 8 GB pamięci VRAM jest niewystarczające dla wielu współczesnych gier PC, a gracze są tego coraz bardziej świadomi. W związku z tym większość graczy decyduje się na karty graficzne wyposażone w 16 GB pamięci VRAM. Problem ten prawdopodobnie będzie się nasilał w miarę jak gry PC będą stawały się coraz bardziej zaawansowane.

Edytowane przez Pawcio
Opublikowano
16 godzin temu, Pawllos napisał(a):

Cześć, czy jest jakaś metoda aby po hard resecie albo zaniku zasilania AMD Software nie wracało do ustawień domyślnych w dostrajaniu? Mam ustawiony swój profil i muszę go co jakiś czas wczytywać ręcznie jeśli wystąpił zanik zasilania.

Ten problem występuje u niektórych od lat... nie używaj innego programu typu msi afterburner, asus gpu tweak, evga precision itp jeżeli ustawiasz kartę w sofcie amd, chodzi o to aby nie uruchamiał się przy starcie systemu i nie działał w tle, jeżeli nie masz innego sfotu w systemie to spróbuj wyłączyć szybkie uruchamianie pod windowsem.

• Upvote 1