Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Ja bym z chęcią to zrobił, ale na Techpowerup jest tylko jeden BIOS od Swifta 9070, który ma inne Device ID. Żadnego Merkurego 9070 czy Quicksilvera 9070 non-XT. 

Więc generalnie mam związane ręce. 

Z tego co widzę to wszystkie vBIOSY z 9070XT dostępne jako zweryfikowane na techpowerup mają to samo Device ID: 1002 7550
Link: https://www.techpowerup.com/vgabios/?architecture=&manufacturer=&model=RX+9070+XT&interface=&memType=&memSize=&since=

No i z tego co patrze też wszystkie vBIOSY z 9070 non-XT dostępne jako zweryfikowane na techpowerup mają także to samo Device ID: 1002 7550
Link: https://www.techpowerup.com/vgabios/?architecture=&manufacturer=&model=RX+9070&interface=&memType=&memSize=&since=

Więc nie rozumiem...

23 minuty temu, sert napisał(a):

Nie, nie... Mam 7900XT, które - po pierwsze ma 20GB, po drugie kosztowało mnie mniej niż kosztuje obecnie 9070... i po trzecie... jest bardziej wydajne niz 9070

Wiesz te youtubowe filmiki porównawcze to w 99% fejki, co nie zmienia faktu, że masz fajne GPU.
Ja mam 5070ti więc też nie czuję potrzeby zmiany, stąd szukamy śmiałka co może przeprowadzić testy/badania.
Jakby udało się wkroczyć na software'owe skuteczne zmiany vBIOSu z 9070 non-XT na 9070XT patrząc na obecne obniżki 9070 non-XT to byłoby miło.
Skoro programatorem działa, daje bdb efekt (wydajność bliższa XT jak non-XT) to jest bardzo ciekawa opcja zakupu.

EDIT: Widzę @tomcug byłeś pierwszy z określeniem "rzetelności" tych pseudotestów, a Twój post pojawił się na następnej stronie i nie odczytałem go przy pisaniu tego więc zdublowaliśmy się :) 

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano
5 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Widzę @tomcug byłeś pierwszy z określeniem "rzetelności" tych pseudotestów, a Twój post pojawił się na następnej stronie i nie odczytałem go przy pisaniu tego więc zdublowaliśmy się :) 

Ale to nie szkodzi, trzeba powtarzać do bólu, jak to z tymi filmikami jest.

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Device ID to jedno, ale jeżeli Subsystem ID sie różni to AMDVBFlash nie pozwoli wgrać ci biosu. 

Cholera, czyli to nas blokuje.
Na przykładzie ASUSa PRIME Subsystemy ID wyglądają następująco:
9070XT: 1043 061A
9070: 1043 0618

Czyli tak naprawdę wszystko się rozbija o jeden znak.
Cholera nic mi nie przychodzi do głowy. Jakby jakoś namierzyć go w hex edytorze?

5 minut temu, sert napisał(a):

Zapamiętajcie wszyscy zainteresowani: dwaj Koledzy sugerują (naokoło), że średnio w czystej rasteryzacji 9070 jest wydajniejsze od 7900XT ... ;) 

Kto? No i z tego co moja mglista pamięć podpowiada, w rastrze wychodziło jakoś tak 9070 < 7900XT < 9700XT < 7900XTX
Jednak tutaj bardziej rozbija się o wydajność RT/PT no i FSR 4.0. FSR 4.0.2 już zacnie wygląda, działa w większości gier, które mają FSR 3.1. Jakoś to większego sensu nabrało wszystko.

• Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, Lameismyname napisał(a):

No i z tego co moja mglista pamięć podpowiada, w rastrze wychodziło jakoś tak 9070 < 7900XT < 9700XT < 7900XTX

Z tego co się orientuję - pamięć dobrze Ci podpowiada...

Opublikowano

Ja się przesiadłem z 7900XTX na 9070 xt oc i specjalnie różnicy nie widzę, reszta platformy ta sama czyli 13900 i ddr4 4000.

Choc mam delikatne wrażenie ze jest teraz bardziej stabilnie jesli chodzi o klatki, ale to moze być spowodowane tym ze po pierwsze wydalem kupę kasy, po drugie inne sterowniki i cala masa updatow do windowsow, jakieś updaty do gier no i sam fakt ze przecież kupiłem super kosmiczna technologie, napedzana AI i HGW jeszcze czym, tez ma wpływ na odbiór.

Opublikowano
7 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Jednak tutaj bardziej rozbija się o wydajność RT/PT no i FSR 4.0. FSR 4.0.2 już zacnie wygląda, działa w większości gier, które mają FSR 3.1. Jakoś to większego sensu nabrało wszystko.

True. Jak sprawdzam FSR4 w Hell Is Us, to na oko FSR4 Performance wygląda lepiej niż FSR3 Quality. Tzn z FSR4 jest dziwne wrażenie jakby obraz się rozpadał tzn niska rozdzielczość wyjściowa, albo takie rozmycie przy ruszających się obiektach. Ale to i tak lepsze niż mydło serwowane w FSR3 Q. Tak czy siak natywna rozdzielczość jest lepsza :krejzol:

Ten 9070 Prime jest zajebisty. Wentylatory na biosie quiet jak w Hellhoundzie, poniżej 1000rpm. Nie wiem ile tracę wydajności ale raczej niewiele względem biosa performance.

Opublikowano
21 minut temu, sert napisał(a):

Zapamiętajcie wszyscy zainteresowani: dwaj Koledzy sugerują (naokoło), że średnio w czystej rasteryzacji 9070 jest wydajniejsze od 7900XT ... ;) 

Zapamiętajcie wszyscy zainteresowani: cytowany Kolega nie rozumie tekstu pisanego... ;)

Nikt nie pisał, że 9070 > 7900 XT.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, tomcug napisał(a):

Nikt nie pisał, że 9070 > 7900 XT.

Oczywiście, że nikt nie pisał - i właśnie fakt, że 7900XT>9070 wizualizowało "fejkowe" wideo z YT ;) 

Edytowane przez sert
Opublikowano

@tomcug Chodzi mi o to, żeby wreszcie przełamać pewną barierę i wgrywanie vBIOSU z 9070XT do 9070 stało się programowe/dla ludu.
Nie każdy chcę kupować programator i się pierdzielić za przeproszeniem ;) 

@sert 99% ludności z forum, wie, że te filmiki to ściema i ich nawet nie odpala, więc ciężko dyskutować o ich zawartości.
Teoretycznie jest szansa, iż piękna blondyna ze świeżym kontem na FB bez znajomych pisząca do Ciebie jest rzeczywiście piękną, realną blondyną... ale jakie to prawdopodobieństwo? xD

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Chodzi mi o to, żeby wreszcie przełamać pewną barierę i wgrywanie vBIOSU z 9070XT do 9070 stało się programowe/dla ludu.
Nie każdy chcę kupować programator i się pierdzielić za przeproszeniem ;)

Nie da rady.

4 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Teoretycznie jest szansa, iż piękna blondyna ze świeżym kontem na FB bez znajomych pisząca do Ciebie jest rzeczywiście piękną, realną blondyną... ale jakie to prawdopodobieństwo? xD

W punkt.

:D

Opublikowano
6 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Nie negowali faktu, że jest wolniejszy...co tylko powiedzieli prawdę o takich "testach" ;) 

Możesz mi wierzyć albo nie - gdyby @tomcug publikował takie testy/porównania na YT - tylko linki do jego materiałów bym zamieszczał.... niestety nie daje takiej szansy nikomu z forum...

Opublikowano
21 minut temu, sert napisał(a):

Możesz mi wierzyć albo nie - gdyby @tomcug publikował takie testy/porównania na YT - tylko linki do jego materiałów bym zamieszczał.... niestety nie daje takiej szansy nikomu z forum...

Zauważ, że nikt poważny nie lepi takich "gównofilmików".
Jak chcesz jakieś realne porównania to chociażby Gamers Nexus/Hardware Unboxed/ Linus Tech Tips z YT.
No ale to nie w takiej formie.

Opublikowano

A mi się takie "zasrane filmiki" podobają - krótka piłka - wszystko widoczne jak na dłoni....nikt nikomu nic nie sugeruje i nie podpowiada, taka ich rola... czyste "gówniane" porównanie....

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, sert napisał(a):

Lepiej wrzucić "lewiznę" z prawdziwymi wynikami niż szczycić się, że nie jest się jutuberem... ;) 

Ciągle nie rozumiesz, że to nie zawsze prawdziwe wyniki, raz się potwierdzają z rzeczywistością a drugim razem nie, czasem niby kolejność kart jest ok, ale różnice między nimi niekoniecznie prawdziwe etc ;)

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
6 minut temu, sert napisał(a):

Lepiej wrzucić "lewiznę" z prawdziwymi wynikami niż szczycić się, że nie jest się jutuberem... ;) 

"Prawdziwe wyniki", koń by się uśmiał :lol2:

Pierwsze dwa przykłady z brzegu. Clair Obscur i 7900 XTX szybszy niż 9070 XT w 1080p, nagle w 1440p wolniejszy, a w 4K znowu szyby i to miażdżąco. Tak wydajność w tej grze nie wygląda.

Indiana Jones i zupełnie różna alokacja VRAM na poszczególnych GPU. Ta gra też tak nie działa xD

Dokładniej nawet mi się tego syfu nie chce przeglądać, ale pewno by się znalazło więcej "perełek".

A ja YouTuberem nie muszę być i nic Tobie do tego ;)

s1.png

s2.png

s3.png

s4.png

• Upvote 3