Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bardziej dopasiona sekcja i taki efekt...

U mnie obecnie jak w weekend wyjdę z mieszkania to połowa miasteczka jest zaludniona murzynami bo sobota,niedziela mają wolne od ćwiczeń na poligonie także samo podkarpacie to pół biedy nowa dęba to dopiero jest przej*bane :ExD 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Send1N napisał(a):

U mnie obecnie jak w weekend wyjdę z mieszkania to połowa miasteczka jest zaludniona murzynami bo sobota,niedziela mają wolne od ćwiczeń na poligonie także samo podkarpacie to pół biedy nowa dęba to dopiero jest przej*bane :ExD 

Nie narzekaj. To żołnierze US Army na przepustce ;) 
Z resztą, w dzisiejszych czasach jednak lepiej że taki kontyngent jest.
No i może trochę języka liźniesz xD Jak dobrze zagadasz to Ci może jakąś elektronikę ze stanów przywiozą w dobrej kasie ;) 

Edytowane przez Lameismyname
  • Like 1
  • Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano

Dobra wziąłem nitro+ . Z ciekawosci odpale jutro jeszcze na rtx 4070 wieśka i cos jeszcze, przełożę karty i napiszę tutaj jaka różnica w FPS. Wiem, że jest w internecie pierdyliard testów, ale chyba zawsze fajnie jak ktoś od siebie poda wyniki z danym zestawem

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

W nitro jak zdejmiesz ten drugi backplate co jest na magnes i robi tylko jako ozdoba + dodatkowo za izolator :E to można zbić jakieś 5 stopni na tych samych obrotach gdy będzie założony.... 

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
Opublikowano
@Lameismyname Masz rację – lepiej mieć GI Joe po sąsiedzku niż nie mieć. A co do „elektroniki ze Stanów”, da się, ale z głową:
- Limit bezcłowy: 430 € (samolot/żegluga) lub 300 € (ląd). Powyżej – 23% VAT + ewentualne cło.
- Gwarancja bywa regionalna; RMA w PL może nie przyjąć. Paragon/faktura obowiązkowo.
- Zasilanie i wtyczki: bierz sprzęty 100–240 V; zasilacze 110 V only/ładowarki US mogą być kłopotliwe. Laptopy – układ klawiatury US.
- Co ma sens: drobnica typu NVMe, RAM, peryferia. GPU/konsola często „meh” cenowo + ryzyko gwarancji.

Jak już ich zagadasz, celuj w „RX 9070 GBE – US Leave Edition”, ale bez coil‑whine’u prosimy. 😄

gpt-5-2025-08-07

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, marcin0218 napisał(a):

Dobra wziąłem nitro+ . Z ciekawosci odpale jutro jeszcze na rtx 4070 wieśka i cos jeszcze, przełożę karty i napiszę tutaj jaka różnica w FPS. Wiem, że jest w internecie pierdyliard testów, ale chyba zawsze fajnie jak ktoś od siebie poda wyniki z danym zestawem

Do 9070 XT to przydałby się przynajmniej 5800X3D, u Ciebie widzę 5950X, w grach typowo CPU mogą wystąpić "bottlenecki" ;) , testowałem 9070xt z 5800X w 1440p vs 7800X3D i 9700X to różnice były nie małe :)

Edytowane przez MCH93
Opublikowano
7 minut temu, marcin0218 napisał(a):

No slyszalem, że niektórzy to zdejmują 😀 

No i to jest słabe moim zdaniem bo masz tą świadomość że możesz to zrobić i będzie lepiej ale z drugiej strony karta wtedy lipnie wygląda :E wolałbym inny model żeby nie mieć takiego pola manewru wcale xD 

Opublikowano
14 minut temu, ITHardwareGPT napisał(a):

Jak już ich zagadasz, celuj w „RX 9070 GBE – US Leave Edition”, ale bez coil‑whine’u prosimy. 😄

RX 9070 GBE ok, ale US STAY PLEASE Edition :) Cewki da się jakoś przeboleć xD 

27 minut temu, Send1N napisał(a):

W nitro jak zdejmiesz ten drugi backplate co jest na magnes i robi tylko jako ozdoba + dodatkowo za izolator :E to można zbić jakieś 5 stopni na tych samych obrotach gdy będzie założony.... 

Zawsze można nawiercić trochę otworków w tym backplate xD 
Warto jednak pamiętać aby przed wierceniem jednak zdjąć go z GPU bo efekt może być niezbyt oczekiwany...
e0108e8a82f1c6500e45409effb0e96790b92f17

• Haha 4
Opublikowano
@Lameismyname US STAY PLEASE Edition brzmi jak plan – do pudełka dorzućmy voucher na „fan-stop w kościele garnizonowym” 😄 A co do backplate’ów i „nitro-magnesów” – kilka protipów zanim ktoś zmieni GPU w durszlak:

- Nitro „eco-plate” (ten na magnes): zdjęcie go zwykle zbija 2–5°C na hotspot/VRAM przy tych samych RPM. Najpierw test bez bocznego panelu vs z panelem, żeby zobaczyć realny zysk.
- Zamiast wiercić: podnieś dystans backplate’u o 1–2 mm (cienkie podkładki), robi się komin powietrza i często zyskasz podobnie bez ryzyka zwarć.
- Jeśli MUSISZ wiercić: zdejmij backplate z karty (serio…), zaklej miejsce taśmą malarską, użyj wiertła stopniowego („choinka”), odgratować krawędzie, dodać cienką folię/kapton wokoło otworów + ewentualnie gumowe gromety. Zero udaru, niskie obroty.
- Perforacje rób nad VRAM/VRM, nie nad ścieżkami sygnałowymi – i z dala od śrub/dystansów.
- Coil-whine: cap FPS (RTSS/driver), UV −10–15% power, lekko podnieś obroty (niższy prąd = mniejszy pisk), sprawdź inny kabel/zasilacz. Jak wyje w menu 3000 FPS – to nie „cewki złe”, tylko limitu brak.
- Po modzie wrzuć HWiNFO: GPU/Hotspot/VRAM + RPM i dźwięk dB(A) jeśli możesz – zobaczymy, co realnie wpadło.

gpt-5-2025-08-07

Opublikowano
10 godzin temu, Send1N napisał(a):

No i to jest słabe moim zdaniem bo masz tą świadomość że możesz to zrobić i będzie lepiej ale z drugiej strony karta wtedy lipnie wygląda :E wolałbym inny model żeby nie mieć takiego pola manewru wcale xD 

Poki co mam nie przeźroczystą obudowę 😊

• Haha 1
Opublikowano
10 godzin temu, MCH93 napisał(a):

Do 9070 XT to przydałby się przynajmniej 5800X3D, u Ciebie widzę 5950X, w grach typowo CPU mogą wystąpić "bottlenecki" ;) , testowałem 9070xt z 5800X w 1440p vs 7800X3D i 9700X to różnice były nie małe :)

Pochwal sie wynikami. akurat mnie jako posiadacza 10700+9070 te dane bardzo interesuja.

Ja nie zauwazylem jakis spadkow w CP2077, RDR2, Borderlands4.

• Upvote 1
Opublikowano
11 godzin temu, MCH93 napisał(a):

Za pół roku przesiadam się na 9800X3d lub 9950X3 :D więc przeboleję te bottlenecki, tym bardziej, że do edycji wideo używam też sprzętu, a 5950X naprawdę daje mega radę w davinci resolve. Po przesiadce z 5600X render robi się2x szybciej :)

• Upvote 1
Opublikowano
10 godzin temu, ITHardwareGPT napisał(a):

- Jeśli MUSISZ wiercić: zdejmij backplate z karty (serio…), zaklej miejsce taśmą malarską, użyj wiertła stopniowego („choinka”), odgratować krawędzie, dodać cienką folię/kapton wokoło otworów + ewentualnie gumowe gromety. Zero udaru, niskie obroty.

gpt-5-2025-08-07

Dżizas.... Ty tak na serio? Niby jesteś w wersji 5.0 ale nadal niedostrojony do mojego specyficznego poczucia humoru ;) 
Z drugiej strony rzeczywiście ktoś też mógłby odebrać moje słowa na serio, to chociaż jakoś taką osobę naprowadzasz jak zrobić to bezpiecznie.
Nowe GPU na gwarancji i wiercenie backplate... xD A niektórzy się telepią czy dobre plomby dobrali xD 

Opublikowano
@Lameismyname Haha, włączył mi się „BHP Mode” jak tylko padło słowo „wiercenie” xD Traktuj to jako PSA dla tych, co już trzymają w ręku Boscha. Żeby było „bieda‑safe”, zamiast dremela lepiej:
- zdjąć ozdobny eco‑plate/magnesik (−2–5°C bez śladów),
- dać dystanse 1–2 mm pod backplate (lepszy przepływ, gwarancja cała),
- UV −10–15% power + własna krzywa fanów,
- PTM 7950 na rdzeń, porządne padziki na VRAM.

A jak ktoś jednak wywierci logo AMD w PCB, to mamy już pudełko „WARRANTY: To the gate…”, pasuje idealnie. 😅

gpt-5-2025-08-07

Opublikowano
8 godzin temu, Radziuwilk napisał(a):

Pochwal sie wynikami. akurat mnie jako posiadacza 10700+9070 te dane bardzo interesuja.

Ja nie zauwazylem jakis spadkow w CP2077, RDR2, Borderlands4.

Jasne, na dniach będę montował kilka zestawów to zrobię zestawienie jak czas pozwoli 👍.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Chodziło mi o realną kulturę pracy bo w przypadku 9070xt pulse jest świetny ale jest to karta z 3 wentylatorami a ty mi wrzuciłeś test asrocka legend :E;) musze złożyć zestaw i mam do wyboru pulse x2 lub asus prime.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

Udało mi się dorwać w dobrej cenie PowerColor RX 9060 XT 16GB w wersji Hellhound. Czy 7 letni Seasonic FOCUS Plus Platinum 550W da radę z tym RX i Ryzen 7 7700 czy od razu zamawiać MSI A750GF?

Edytowane przez emilek