Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ale widzę na jednym foto że na nitro+ dali termopady między PCB a backplate, na pure niestety brak a sam backplate to kawał grubej blachy, więc zawsze mógłby coś pomóc w odprowadzeniu temperatury z karty.

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Pentium D napisał(a):

Jak wczoraj podmieniałem procka to jeszcze zrobiłem taki eksperyment. Termopad 0,5 mm. Teraz to już nawet kartka papieru nie wejdzie między backplate a radiator m.2. 

IMG20251206113312.jpg

@Phoenix.Tu widać że jest coś pod spodem, chyba że wciskał pod backplate to ok.

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
Godzinę temu, Krzysiak napisał(a):

Tu widać że jest coś pod spodem, chyba że wciskał pod backplate to ok.

Nie wiem jak miałbym tam wcisnąć pada między PCB a BP :E Żelowego ze strzykawki to jeszcze, ale tradycyjnego :hmm:

Ciekawe ile te fabryczne pady w tym miejscu urywają temp pamięci. Ze 2 - 3°C będzie?

Opublikowano
Godzinę temu, Pentium D napisał(a):

Mogli dać przekręconą o 45* w stronę tacki obudowy, ale źle nie jest

To dobrze że urzywasz przejściówki,a oryginalny kabel bequiet w zasilaczu,jest twardy.Że trzeba suszarką ogrzewać by lekko dopasować,tak to nie idzie tego podłączyć.Psia mać z tymi kablami i tą wtyczką.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Pentium D napisał(a):

Jak masz poprowadzony kabel EPS? :E

Przez który idzie 100w w przypadku jego cpu xD nadmierne zagięcie przewodu przy wysokim przepływie prądu nie jest wskazane więc to nie koniecznie muszą być głupoty ;) 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Tu nie tyle chodzi o to zagięcie samych przewodów co o to gówno wtyczkę jak jak to się słabo trzyma w gnieździe.
Przy takim odgięciu będzie powoli się wtyczka z jednej strony wysuwała i potem może być tak:

7bb1527d645cfe6421c28df3872207f7.png?for

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, Kadajo napisał(a):

co o to gówno wtyczkę jak jak to się słabo trzyma w gnieździe.

Zależy od kabla i jego wtyczki. Moje kable od Be quiet pierwsza rewizja kabla dość mocno trzyma w zupełności wystarczająco, druga co dostałem z Dark Power 14, to powodzenia jak ktoś ma mało miejsca od spodu wtyczki przy gpu i nie będzie wiedział jak do tego się zabrać, aby do pełna zwolnić blokadę i jednocześnie użyć odpowiedniej siły aby ją wyciągnąć :E 

Będzie jak @Reddzik co kiedyś pół dnia się męczył, aby wyciągnąć i już myślał, że mu się wtopiła w złącze :E 

Ale co do naprężeń oczywiście lepiej tak układać, aby ich nie było. 

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 1