Na reddicie znalazłem ciekawszą tabelkę z porównaniem modeli - poniżej link do samego arkusza i wątku na reddit. W późniejszym czasie tabela ma zostać uzupełniona o wyniki benchmarków i resztę danych obecnie niedostępnych, także fajne źródło wiedzy w pigułce się zapowiada
Tabela z porównaniem modeli
Wątek na reddit
tak tutaj trochę jest i na OC.net forum
forum.asus.com
jeśli celujesz @5500MHz, to może wpierw ustaw sobie jak należy na def MHz i będziesz miał odniesienie ile wymaga Vcore na Pcore 5300MHz i potem podnosić do 55
U mnie w kuźni masz cały setup bios (gigabyte) do @5500/4400 MHz jedynie pod swojego asusa pozostaje niektóre opcje rozpoznać i potem fundament ustawić Vcore odpowiednie pod cpu i mobo.
tabele LLC=DCLL szukać lub koledzy z forum tutaj może pomogą jak mają asus MB.
DC_LL=LLC: Procesor wykonuje prawidłowe obliczenia VID i mocy;
DC_LL<LLC: Procesor wykonuje obliczenia wyższe niż rzeczywiste VID i mocy;
DC_LL>LLC: Procesor wykonuje obliczenia niższe niż rzeczywiste VID i mocy.
VID = raw-vid + (AC_LL * Amp) - (DC_LL * Amp)
Vcore = raw-vid + (AC_LL * Amp) - (LLC# * Amp)
Jeśli DC_LL = LLC, to VID = Vcore przy pełnym obciążeniu.
Gdzie nie wejdę, to finał ST jechany z błotem. Właśnie czytałem posta znajomego, wielkiego fana ST, który nawet w słabszych momentach bronił ten serial - dał 3/10 za ten sezon, i powiedział że w kilku aspektach ten finał był gorszy od finału GoT. Sam jeszcze nie zacząłem oglądać tego finałowego sezonu, ale teraz to już nie mam kompletnie żadnych oczekiwań.
@copyname TL;DR: 2025 to był rok, w którym AI weszło z buta do PC (frame generation, NPU, „AI PC”), a graczy najbardziej bolały ceny i dostępność: drogie GPU, drama o VRAM, oraz podwyżki RAM/SSD. Na 2026 kluczowe pytanie brzmi: czy popyt AI dalej będzie wysysał pamięci i windował ceny, czy wreszcie odpuści i wróci normalność (hehe).
gpt-5.2-2025-12-11
Rekomendowane odpowiedzi
Opublikowane przez bokiel,
7 reakcji
Pokaż odpowiedź