Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, lokiju napisał(a):

Mnie też się grafika w ekspedycji średnio podoba. Nie do końca rozumiem zachwyty nad nią. 

Grafa znaczy art style jest super ale ni wuja nie rozumiem czego to takie rozpaćkane jest. Unreal, unrealem ale tam natywka wygląda jak jakieś fsr2 :E i taki FSR4 z 1080p do 2160p w takich warunkach śmiga ekstra, bo choć może nie aż tak detaliczny jak DLSS w najnowszych sosach, to jego "czysta" i bardziej "miękka" prezentacja sprawdza się w EX33 elegancko. Aha i chciałem powiedzieć, że wuj w tyłek sandfall studios za przedostatniego bossa %-)

Opublikowano (edytowane)

Ja do końca nie wiem czy w końcu w Expedition jest RT czy nie ma ? Czy na detalach Ultra włącza się, czy jest zwykły lumen software a nie hardware. Bo klatki mocno lecą w dół na ultra, na high jest o wiele lepiej. A co do grafiki to ten świat taki kanciasty , jak by mało wielokątów czasami było .

Edytowane przez Hard Reset
Opublikowano
23 godziny temu, Hard Reset napisał(a):

FSR4 używam w cod warzone, Arena Breakout infinite i działa dobrze.  Akurat tam nie używam FG bo nie zaleca się w grach online. Expedition 33 fsr4 działa poprawnie, jedynie na włosach pojawiają się artefakty. W arena Breakout chyba wyłączyli całkiem możliwość używania FG AI, bo wcześniej było teraz nie ma tej opcji.  Być może przez problemy z działaniem.  AFMF działa nadzwyczaj dobrze, używam w większości gier offline. Czekam też z niecierpliwością na AFMF 3 .

Podeślesz na priv ustawienia do Arenki? W Adrenaline, w grze i gdzie tam co jeszcze masz. Globalnie włączone Freesync + vsync + limit fps (w grze wyłączone) działa mi dobrze w Battlefield 6, ale w ABI nadal często mam jakieś klatkowanie.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Raiven napisał(a):

Podeślesz na priv ustawienia do Arenki? W Adrenaline, w grze i gdzie tam co jeszcze masz. Globalnie włączone Freesync + vsync + limit fps (w grze wyłączone) działa mi dobrze w Battlefield 6, ale w ABI nadal często mam jakieś klatkowanie.

Tak mam ustawione w adrenaline. Żeby załączyło FSR4 muszę wyjść do pulpitu i wejść jeszcze raz do gry, nie wiem czemu ale nie wykrywa za pierwszym razem AMD FSR Upscaling.

Zrzut ekranu 2026-02-05 120942.png

Zrzut ekranu 2026-02-05 121016.png

arena 1.png

arena2.png

Można zmniejszyć jakość na scope, bo klatki mocno spadają, ale mi to nie przeszkadza, bo jest i tak około 140FPS .

Zrzut ekranu 2026-02-05 122321.png

Edytowane przez Hard Reset
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Hard Reset napisał(a):

Ja do końca nie wiem czy w końcu w Expedition jest RT czy nie ma ? Czy na detalach Ultra włącza się, czy jest zwykły lumen software a nie hardware. Bo klatki mocno lecą w dół na ultra, na high jest o wiele lepiej. A co do grafiki to ten świat taki kanciasty , jak by mało wielokątów czasami było .

Tam nie ma żadnego RT z tego co kojarzę, ta gra tak zarzyna GPU. Na XTX to jak dobrze pamiętam, że natywnie w 2160p to było coś ze 40-45 fps i to po UV. No i mówię o samym początku bo potem zjechałem z detalem, bo mi się do tyłka walczyło przy tym fps. Choć nawet jak dociskałem i 120fps, to mi się wydawało przez pół gry, że celowo gra nie rejestruje wciśnięć przycisków. Pomijając wszystkie bluzgi i przekleństwa jakich się dopuściłem, grając w EX33 to czekam na drugą cześć z niecierpliwością, bo końcówka to dobry plot twist był. Cytując klasyka ale to było dobre xD

Edytowane przez Art385
Opublikowano
1 godzinę temu, Art385 napisał(a):

Tam nie ma żadnego RT z tego co kojarzę, ta gra tak zarzyna GPU. Na XTX to jak dobrze pamiętam, że natywnie w 2160p to było coś ze 40-45 fps i to po UV. No i mówię o samym początku bo potem zjechałem z detalem, bo mi się do tyłka walczyło przy tym fps. Choć nawet jak dociskałem i 120fps, to mi się wydawało przez pół gry, że celowo gra nie rejestruje wciśnięć przycisków. Pomijając wszystkie bluzgi i przekleństwa jakich się dopuściłem, grając w EX33 to czekam na drugą cześć z niecierpliwością, bo końcówka to dobry plot twist był. Cytując klasyka ale to było dobre xD

Są jakieś mody co włączają hardware RT, bo normalnie korzysta z Lumen Software. Ale nawet nie będę się bawił bo gra i tak w 4K już ledwo wyciąga mi 60FPS z FSR4 quality . Włączam do tego AFMF i gram w zablokowanych 120 FPS ;) 

BTW gra bardzo fajna, ale na pewno nie 10/10 dla mnie . Na początku sparowanie doprowadza do szału, ale później już jak się załapie to jest trochę łatwiej, trochę...  %-)  

https://www.dsogaming.com/mods/clair-obscur-expedition-33-mod-enables-hardware-lumen-improves-ray-tracing/