Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, wallec napisał(a):

Zrób roll back sterownika AMD od GPU do poprzedniej wersji.

Przecież to bez sensu bo już próbowałem. Było 26.1.1 była lipa, dałem 25.12.1 jeszcze większą tragedia i jest teraz beta 26.2.1 na której jest lipa. 

Zaraz będę dalej nad tym siedział.

Zacząłem od stania w miejscu

image.thumb.png.7142529f10709feeee414a27837d7d35.png

Edytowane przez Pentium D
Opublikowano

Panowie czy strona przekierowuje was po wybraniu serii i modelu karty do następnej zakładki gdzie można wybrać system i pobrać sterownik? u mnie od wczoraj jest tak że klikam Submit w tym miejscu:

1.png

i nic się kompletnie nie dzieje :E  aby pobrać stery muszę wpisać w google coś typu "radeon software for 6950xt" aby wejść od razu do zakładki ze sterami :hihot:

Opublikowano

Ok czyli problem jest u mnie, podgląd na temp cpu, taktowanie i prąd w adrenaline software też mi zniknął został tylko podgląd na użycie cpu :E robiłem w piątek dodatkowo kilka cięć w windzie i musiałem chyba za dużo wywalić :hihot: pytanie teraz jakiego składknika/usługi brakuje a punktu przywracania nie utworzyłem xD 

• Haha 2
Opublikowano
1 minutę temu, Krystian79PL napisał(a):

Zawsze można

te testy Liptona 9070xt wklejane są tu co 10 postów, test-y bo są dwie części

2 minuty temu, Send1N napisał(a):

pytanie teraz jakiego składknika/usługi brakuje

wiadomo, wina AMD..

• Haha 1
Opublikowano

@Send1N mi normalnie to działało wczoraj i dziś w nocy. Wczoraj miałem za to jakiś dziwny bug w zakładce wydajności, kompletny brak przycisków do resetu, wgrania, zapisania i stress testu. Z monitoringiem też był problem i tylko model GPU widzialem. Zrozumiał bym to zaraz po instalacji ale to już było po 3 resetach. Po instalacji i dwóch "wprowadzono zmiany blabla restartuj"

Dzisiaj stawiałem system z winclub i adrenalina 26.2.1 tak mi muli że się tego używać nie da. Chyba będzie powrót na czyściocha od Microsoftu bo te problemy to raczej nie wina softu tylko sprzętowe.

1 godzinę temu, Hard Reset napisał(a):

@Pentium D też "tylko" wyłączył aktualizacje 😅 a teraz szuka rozwiazania problemu ;)

Co to ma do tematu. Jak stawiałem kompa na pająka to mi wu automatycznie pobrał sterowniki do 9070 XT w wersji 25.5.1 a mamy koniec lutego.

Opublikowano (edytowane)

No nic szkoda mi było czasu na szukanie gdzie leży problem, postawiłem tą samą wersję windy od nowa co tydzień temu, zmarnowałem kolejne 2 godziny ale przed cięciami we własnym zakresie utworzyłem tym razem punkt przywracania :E strona amd już wyszukuje jak należy a w adrenaline jest dostępny podgląd na wszystkie parametry cpu ;) na własne życzenie mnie pokarało.

1.png

Narobiłem tak że miałem tylko "wykorzystanie procesora cpu" bez reszty tych opcji + ten problem z wyszukiwaniem sterów na stronie amd, usuwanie i instalowanie sterowników na nowo niczego nie zmieniało :E 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
4 godziny temu, Pentium D napisał(a):

@Send1N mi normalnie to działało wczoraj i dziś w nocy. Wczoraj miałem za to jakiś dziwny bug w zakładce wydajności, kompletny brak przycisków do resetu, wgrania, zapisania i stress testu. Z monitoringiem też był problem i tylko model GPU widzialem. Zrozumiał bym to zaraz po instalacji ale to już było po 3 resetach. Po instalacji i dwóch "wprowadzono zmiany blabla restartuj"

Dzisiaj stawiałem system z winclub i adrenalina 26.2.1 tak mi muli że się tego używać nie da. Chyba będzie powrót na czyściocha od Microsoftu bo te problemy to raczej nie wina softu tylko sprzętowe.

Co to ma do tematu. Jak stawiałem kompa na pająka to mi wu automatycznie pobrał sterowniki do 9070 XT w wersji 25.5.1 a mamy koniec lutego.

Wiem że jest z tym problem,  ale może w tym programie ktory użyłeś coś jeszcze wyłączyłeś co wydaję się że nie mam wpływu a ma , jak u @Send1N. 😉

Opublikowano (edytowane)

Z czasem dojdę o co chodzi. 

Edit: Jeden problem chyba rozwiązałem a z tym Cyberem to chyba musi tak być albo ssd sata jest za wolny lub taka miejscówka, coś się respi/doczytuje. HGW.

System z winclubu, drivery 26.2.1, proc trochę bardziej na AUTO i w grze P49 E40.

Tutaj jazda z pustyni na miejsce testowe w środek miasta.

image.thumb.png.9afc684857bb926126c57847905cf194.png

A tu moje standardowe miejsce biegowe.

image.thumb.png.5c37343828e98e057813ffd287fce389.png

Raz mi się udało mieć 0% stutteru w miejscu biegowym jeszcze na W10 PRO legalnym z kluczyka, ale to było raz na kilkadziesiąt biegów.

Edit2: jazda samochodem tuż obok i gdzie jest zdarzenie w postaci strzelaniny policja vs jakieś gangusy

image.thumb.png.8013d0ec6f30fea81d177a8cfbb5d49f.png

image.thumb.png.504100d5158686321bb8b3d86d92dfbc.png

Edytowane przez Pentium D
  • Like 1
Opublikowano
W dniu 23.02.2026 o 17:30, Pentium D napisał(a):

Jeden problem chyba rozwiązałem a z tym Cyberem to chyba musi tak być albo ssd sata jest za wolny lub taka miejscówka, coś

Nie rób jaj ;) 

Swoją drogą to dam ci pro tipa jak i wszystkim innym: zacznijcie grać w grę zamiast w oglądać bzdury w capframeX i połowa problemów się skończy :faja:

• Like 1
  • Upvote 4
Opublikowano
Godzinę temu, Send1N napisał(a):

Nie rób jaj ;) 

Swoją drogą to dam ci pro tipa jak i wszystkim innym: zacznijcie grać w grę zamiast w oglądać bzdury w capframeX i połowa problemów się skończy :faja:

No ale widac ze frametime nie jest plaski ;) 

Chyba ze bylo wlaczone FG to rozumiem.

Opublikowano (edytowane)

To że są piki to nie znaczy że jest stutter podczas grania . Jak ktoś popatrzy tylko na wykres to powie że słabo, ale tak naprawdę tego można w ogóle nie odczuwać. Tu mam piki do ~40ms ale to są prawdopodobnie przejścia między lokacjami albo śmierci, wczytywanie levelu itp. Bo podczas gry tego nie odczułem.

. Wykres z około 1h gry. 4k FSR4 Q, FG.  Lock na 140fps.  

Zrzut ekranu 2026-02-24 203456.png

Edytowane przez Hard Reset
Opublikowano (edytowane)

Ja pisze w odniesieniu do jego wykresu w cyberku bo u mnie takiego czegos nie ma i widac ze u niego jest cos nie tak ;) 

obraz.png.ed4693197ea0261d62d3fbf781854807.png

A lockiem fps to linia jest plaska, ze bardziej byc plaska nie moze byc ;) 

obraz.png.a47aa5ae1a342a6aa39bbed7e7435412.png

U niego widac ewidentnie duzo wieksze szarpanie.

obraz.png.98821f106980663d2ee0ca4c51112d60.png

Edytowane przez Phoenix.