Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Kartofel napisał(a):

Pytanie:

Jaki model 9070 i 9070XT aby zachować sensowną kulturę pracy? Nie szukam TOP, szukam sensownego minimum.

Najtańszy nie ACER (akurat tu skopali chłodzenie). Wszystko inne jest przynajmniej na dobrym poziomie i nie ma "złych" modeli - na marginesie w kartach zielonych sporo podstawowych modeli jest słaba, więc w tej materii czerwoni też mają przewagę.
Na mój gust nie opłaca się brać 9070 non-XT przy tak małej różnicy cenowej.
Przedwczoraj były RX 9070 XT w wersji Gigabyte Gaming OC za 2690zł, w podobnej cenie też była wersja biała ICE ileś dni wcześniej.
ASUS Prime też potrafi podobnie chodzić więc jest duże prawdopodobieństwo, że skończysz z którymś z tych modeli.  

Godzinę temu, Radio Tirana napisał(a):

To jest chyba najbardziej eufemistyczne określenie asusowych wariantów EVO jakie kiedykolwiek czytałem :czapeczka:

Skoro sam ASUS nadał temu kastrowaniu przydomek EVO (kojarzenie z ewolucją), to zawsze się znajdzie ktoś, kto mylnie odbierze to za coś lepszego. Takie praktyki powinny być niedozwolone, a na pewno piętnowane.
Unijnym prawem sklepy np. mają obowiązek podać przy promocjach jaka była najniższa cena w miesiącu. Producenci kart graficznych powinni podawać ile gram waży chłodzenie, ile ma rurek cieplnych oraz ile ważyło/miało rurek w swoim "najbogatszym" momencie ;) 
Pomarzyć można.

A tak na marginesie podawanie wagi radiatora powinno być obowiązkowe - zawsze człowiek miałby jakiś zarys przy zakupie.

35 minut temu, Kartofel napisał(a):

Dodałem TomsHardware oraz pokazałem inne GPU z pojedynczymi wynikami.

Zrzut ekranu_202605654645546545445645645604_100019.png

Pomysł nie jest zły ale zrobiłeś podstawowy błąd - zmieszałeś stare dane (np. PurePC) z nowymi (np. TechSpot sprzed 12 dni).
Wiedząc, że AMD poprawiło sterowniki i wydajność w RT, stare dane zepsują Ci uśrednione wyniki Radeonów.

Gdybym miał dzisiaj kupić kartę zielonych do 1440p chyba bym czatował na jakąś promkę RTX 5080 - ostatnio były Gainwardy z komorą parową za 4599zł.
O ile 5070ti jest ciekawą kartą, to jest kiepsko wyceniona na dzień dzisiejszy.

Opublikowano
1 godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

(np. PurePC) z nowymi (np. TechSpot sprzed 12 dni).
Wiedząc, że AMD poprawiło sterowniki i wydajność w RT, stare dane zepsują Ci uśrednione wyniki Radeonów.

Czyli zestawili 9070 GRE z najnowszymi sterownikami wraz z 9070 i XT z starszymi?

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Kartofel napisał(a):

Czyli zestawili 9070 GRE z najnowszymi sterownikami wraz z 9070 i XT z starszymi?

Istnieje takie prawdopodobieństwo.
Linus Tech Tips robił tak notorycznie co spowodowało aferę, dlatego trzeba mieć czujność.
Weź też poprawkę, że w pure napiszą coś pozytywnego nt. AMD albo jak się pomylą lub nie mają wyjścia.

Ja bym na Twoim miejscu zastąpił pure sprawdzonym Gamers Nexus.

EDIT: Jakby ktoś po taniości szukał karty do 1080p, to w dobrej cenie jest ASUS RX 9060 DUAL (1098zł) - https://allegro.pl/produkt/asus-karta-graficzna-dual-radeon-rx-9060-8gb-gddr6-hdmi-2dp-29aab572-0d9b-4328-9b41-34617ac66079

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Kartofel napisał(a):

Pytanie:

Jaki model 9070 i 9070XT aby zachować sensowną kulturę pracy? Nie szukam TOP, szukam sensownego minimum.

9070xt pulse ;) 

9070 to chyba właśnie wspomniany prime.

Ja mam 9070xt pure, czyli bliźniaka pulse, tyle że z wyższym PL bo 317 zamiast 304W. Karcioszka cichutka i chłodna :) 

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
1 minutę temu, Kartofel napisał(a):

Mają testy sprzed trzech miesięcy, są ok?

Nie powiem Ci dokładnie w którym momencie stery tak poprawiły wydajność kart AMD bo siedziałem wtedy na RTX. Może koledzy poratują.
W miejsce PurePC wstaw testy Tomka z ITHardware, a nie szukasz gdzieś u konkurencji. Widzę najprostsze rozwiązania dla niektórych nie są oczywiste ;) 
(https://ithardware.pl/testyirecenzje/sapphire_pulse_radeon_rx_9070_gre_test_recenzja_opinia-51436.html)

Opublikowano

Jesli chodzi sterowniki w radeon naprawili częściowo opengl z poznym rx6000 , mozna grać w 60 fps ale pewnie dalej odstaje do nvidi

Sprawdzanie miedzy redkacjami? a wdzisz ze np purepc ma wykonga z  PT gdzie nvidia jest 2.5 szybciej?

Poza tym po co szukać testów power pointowych na youtube

Opublikowano
39 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Nie powiem Ci dokładnie w którym momencie stery tak poprawiły wydajność kart AMD bo siedziałem wtedy na RTX. Może koledzy poratują.
W miejsce PurePC wstaw testy Tomka z ITHardware, a nie szukasz gdzieś u konkurencji. Widzę najprostsze rozwiązania dla niektórych nie są oczywiste ;) 
(https://ithardware.pl/testyirecenzje/sapphire_pulse_radeon_rx_9070_gre_test_recenzja_opinia-51436.html)

Testy zassałem, jednak brakuje zestawienia w RT, co też nie pasuje do mojego custom arkusza.

10 minut temu, janek25 napisał(a):

Sprawdzanie miedzy redkacjami? a wdzisz ze np purepc ma wykonga z  PT gdzie nvidia jest 2.5 szybciej?

Dzięki, w takim razie usunę test RT.

Patrzę na tebele, mam wrażenie że TomsHardware coś napsocił z 4k RT dla 5070 Ti  oaz 1440p RT RX9070.

4k RT dla 5060 Ti też wygląda zbyt dobrze. 

W sumie zabawne, trzy dziwne wyniki w obrębie TH ; )

Doklejam dwa obrazki. Przed i po usunięciu czegoś co być może trzeba nazwać "anomaliami".

Te wszystkie dziwadła zacząłem oglądać jako potencjalne bugi przy przepisywaniu danych i ... jedno znalazłem ; )

test1.png

test2.png

Opublikowano

nie wiem co AMD odpierdala ze sterownikami ale wersja 26.6.1 oraz wcześniejsza wersja 25.5.2 po prostu źle działa na mojej karcie graficznej(9070XT). Jakieś dziwne mikrościnki podczas strimowania i grania w Lola. No nie da się grać wgl tak. Wracam do stabilnej wersji 25.3.1

Opublikowano
14 minut temu, CorreQ napisał(a):

ale wersja 26.6.1 oraz wcześniejsza wersja 25.5.2 po prostu źle działa na mojej karcie graficznej(9070XT)

Gry to swoją drogą, ale modele EJ AJ uruchamianie offline nie chcą się załadować, wyskakują dziwne błędy. Na starych sterownikach wszystko chodzi poprawnie. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, tomcug napisał(a):

Instalacja nowych sterów po starszych może zachować plik dll z HIP 6 i być może wtedy Cinebench zadziała. Próbowałem ten trick w Blenderze, ale i tak się sypało na 26.5.1, w Cine nie wiem.

Chyba mnie to dopadło w kwestii "Zero RPM mode may re-enable itself after a monitor goes to sleep or is turned off on Radeon™ RX 9000 series graphics products."

Bo nadal nie może mi się wygasić normalnie monitor...co to zrobi to wentyle startuję i monitor się budzi i tak w kółko, gdy na marcowych sterach działało to normalnie  :E 

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano

Zbiorczo.

- Stery fabryczne, instalowane na czysto (przy czym ja używam AmdCleanupUtility a nie DDU). Razem ze sterami GPU aktualizowane stery Chipsetu.

- IGPU wyłączone

Żeby jednak nie było różowo co 2-3 dni wywala się permanentnie ControlPanel a wraz z nim wskaźniki z RivaTuner i muszę użyć przywracania windy z punktu żeby znowu przez 2-3 dni wszystko działało. I tak w kółko od wersji 25.5.1. Przy czym sam ster działa normalnie - gram w gry, CB działa itd.