Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, Paw79 napisał(a):

Taka ciekawostka:

Sapphire Pulse RX9070GRE u Hardware Unboxed: 54C/~950rpm

Sapphire Pulse RX9070GRE u @Lipton'a: 54-60C/~1650-1800rpm

Od dawna wiedziałem że poszczególne sztuki teoretycznie identycznych kart mogą się od siebie różnić pod względem temperatur i generowanego hałasu, no ale to jednak jest przepaść.

Akurat Lipton mówi 1800rpm ale pewnie mu chodzi o ten początkowy peak który potem spada bo na filmiku ma 1600 rpm
image.png.b8bd46868a0ccb80987c6820ccaafbd3.png 

Tak czy siak mamy całe spektrum. Lipton ~1700rpm. HWBoxed 950rpm. Techpowerup 1300rpm. Także to są jak dla mnie 3 odrębne klasy kart i GRE okupuje je wszystkie na raz, co jest ewenementem %-)

• Upvote 1
Opublikowano

Ogólnie widzę wszędobylski hejt na amd za to GRE. Jak dla mnie to dość fajny produkt. Wydajność dla 1080p super, nawet w 1440p ujdzie.

12GB jest wadą i zaletą jednocześnie. Na dziś i kilka lat do przodu wystarczy bez problemów. A jednocześnie nie trzeba dopłacać do 16GB które przy tym poziomie wydajności wydają się zbędne.

Tak wiem, cena z czapki. Ale poczekajmy miesiąc czy więcej, są szanse na godlike grade fps/cena.

Opublikowano (edytowane)

Ciekawe czy mi się wczoraj te pobrały przez adrenalinę bo robiłem aktualizacje z lutowych sterowników.

Edit: ehh, chyba za wcześnie zaktualizowałem

image.png.3acdf8db7d57491721fa0d0c6a1a4dde.png

image.thumb.png.1c0284e4a9a49445e8fe68872c93fc8b.png

Edit 2: 

No teraz to się odwaliło. Leciała aktualizacja sterowników a w tym czasie youtube sobie oglądałem. Nagle bluescreen z DRIVER_VERIFIER_DMA_VIOLATION w słuchawkach zacięte audio i restart samoczynny kompa po czym kolejny restart po info, że zmiana ustawień pod rebar i trzeba zrobić restart. Restart się nie zrobił, ale komp z zasilaniem i wentyle kręcą więc wyłączyłem przyciskiem. Włączam ponownie i bios w safe mode odpalony więc wchodzę, klikam odrzuć zmiany i dalej. Komp się uruchamia, sterownik niby jest, ale co się odwaliło z pcie lanes :hmm:

image.png.f7fe15052349bb08a41731a62af14f54.png

Zrobiłem kolejny restart i chciałem spojrzeć w Adrenalinę a tej nie ma na kompie. Co to za gówniane sterowniki :E

Edit 3:

Już dwa razy kartę wyjąłem, przetarłem styki i nadal leci na x2. Sterowniki zainstalowałem z maja, nadal x2 a do tego co restart kompa to wyskakuje to gówno

image.png.f9beb3f4dd2997c800dc550da1a47731.png

Edit 4:

Teraz zgaduj czy płyta czy proc

image.png.86b9e2bdbbf20c62fe4ee571a1d0fb24.png

Edit 5:

zdjąłem aio, pokręciłem przy ramce kontaktowej i chyba problem rozwiązany

image.png.7d56451de25a27332df5be25e03dbfc3.png

image.png.cbcee51e967e0e049dcffd4b25d6504c.png

Tylko nadal ten jebany komunikat o zmianie ustawień się pojawia a komp już z kilkanaście razy resetowany. Nawet opcja w biosie od rebara przęłączana z wł na wył i ponownie na wł i co start to ten komunikat wyskakuje i zaraz coś mnie trafi.

Edit 6:

Serio, już mam na to wywalone. Nie wiem ile to już restartów i kombinacji a nadal rebar według amd nie jest włączony a przy opisie funkcji aby włączyć rebar sugerują jego wyłączenie w biosie :E

image.png.7e08ef5572ecbc54abbbb8ecac739841.png

Edytowane przez Pentium D
Opublikowano
5 godzin temu, musichunter1x napisał(a):

To jest tylko ~10% szybsze od rtx4070 i ~20% od rtx5060ti.

Nie chodzi o poprzednie generacje ale obecna. Cenowo to konkurent rtx5070  oferuje mniej, wydajnosciowo mniej. Trzeba byc zapalencem firm by kupic ta karte a nie patrzec co sie dostaje.. Opuscili by 50-60 z ceny $ to inaczej by to wygladalo

Opublikowano

@Pentium D Kiedyś miałem podobną sytuacje jeszcze na RX6600 , działo się tak tylko jak aktualizowałem przez Adrenaline. Jak wgrywałem nowe przez DDU nigdy to się nie wydarzyło. U mnie zazwyczaj pomogło wyłączenie kompa całkowite i zmiana w uefi na włącz /wyłącz, jak to nie pomagało to leciał DDU i ta opcja działała zawsze.

Opublikowano
20 minut temu, Pentium D napisał(a):

@nalewator ja już chyba wszystkiego próbowałem i nic nie pomogło, wyłączyłem 4G i rebar w biosie aby mi ten komunikat już nie wyskakiwał i wywalone.

I teraz ponownie włącz 4g i rebar, ponownie wyskoczy CI komunikat o konieczności restartu, zrestartujesz i już przestanie wyskakiwać.

Miałem to samo na 7900GRE.

Opublikowano
8 minut temu, Krzysiak napisał(a):

szystko przez @Lameismynamebo za wcześnie sprzedał 5070ti :hihot:

I tak trochę wisiał. No pech... 
A co do zakupu, to gratki. Wygląda jak mój :P
Nie zapomnij o biosie silent, bo w performance Gigabyte ma agresywną krzywą wentyli.
No i daj znać jak tam kultura pracy itd. Mi tam ta karta odpowiada ;) 

Opublikowano
34 minuty temu, Paw79 napisał(a):

Launch CSM masz wyłączone?

Mam w biosie profil na którym stery z litego działały jak powinny.

16 minut temu, Krzysiak napisał(a):

No i kolejny radek w domu 🤣😂

Ktoś Ci niezły kit wcisnął :hihot:

Opublikowano

@Lameismyname młody zastąpił nim ripera, którego sprzedał za 2500 i dołożył bodaj 2 stówki. W sumie zrobił to dla wyglądu, bo riper mu się nie podoba, a znów pasuje idealnie do kompa do którego poszedł (musiały być gniazda zasilania zlicowane z chłodzeniem karty).

Jutro pewnie pobawię się trochę kartą, bo on z tych co "włożyć i zostawić".

1 minutę temu, Pentium D napisał(a):

Ktoś Ci niezły kit wcisnął :hihot:

U mnie działają :hihot:

Nie wiem...może to kwestia operatora :hihot: