Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, tomcug napisał(a):

Wydajnościowo różnić się nie mogą ;)

Na jakiejś niemieckiej stronie to z rok temu był już.

Też tak myślę, więc o co cała draka, że u konkurencji wleciał jakiś test i go cichaczem usunęli? 
Najistotniejsza jest cena tej karty, a znając AMD jak się pojawi, to na kolana nie rzuci. Dopiero pewnie z czasem znajdzie swoją pozycję na rynku.

Opublikowano
6 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Też tak myślę, więc o co cała draka, że u konkurencji wleciał jakiś test i go cichaczem usunęli?

Z mojej strony nie ma żadnej draki, po prostu sobie żartuję, bo to nie pierwszy raz, jak benchmarkowi się myli NDA :)

Opublikowano
1 godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

A Tobie jak się 9070XT sprawuje?

Pure bardzo dobrze, karta mega cicha nawet przy PL 350W  :E Ogólnie wydajnościowo wiem czego się spodziewać, z gigusiem bardziej mi chodziło właśnie o kulturę pracy i tempy :) 

Opublikowano

Gdzie na tym wykresie byłby RTX 4070ti Super lub RTX 4080?

Gram teraz w cyberka i potrzebuje gpu do niego.

9070XT wydaje się być spoko bo gram w 4k, ale nie jestem pewien czy 4080 nie jest szybszy (wstawiają w recenzje gpu takie jak im się podoba co sprawia, że "wolne" gpu wyglądają na szybkie).

image.thumb.png.097c9012caac12bdf95efcfde44e0309.png

Opublikowano

@wallec Jak napisać, że 9070 GRE jest wolniejsze od RTX 5070 w demku technologicznym Nvi.... znaczy w Cyberpunku, bez napisania tego wprost ;) hehe

A tak odnośnie 4K, dziwi mnie, że w RT lepiej wypada 9070XT od 5070ti akurat w tym tytule. Z resztą przecierałem oczy jak w RE:R i Pragmacie w RT widziałem więcej klatek na Radeonie. Na mój gust po pieniądzu lepiej nie znajdziesz.

• Haha 1
Opublikowano

Informacyjnie, wraz z tą premierą "zadebiutowała" gruntownie odświeżona procedura testowa GPU z mniej więcej 70% nowych gier, bardziej rozbudowaną sekcją RT/PT oraz testami obliczeniowymi (rendering i Ai). Jeżeli ktoś ma jakieś uwagi lub propozycje, to pisać śmiało, być może uda się je zrealizować na przyszłość.

53 minuty temu, wallec napisał(a):

Gdzie na tym wykresie byłby RTX 4070ti Super lub RTX 4080?

Zajrzyj do mnie wallcuś, to się dowiesz :)

24 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Jak napisać, że 9070 GRE jest wolniejsze od RTX 5070 w demku technologicznym Nvi.... znaczy w Cyberpunku, bez napisania tego wprost ;) hehe

Po prostu jest dużo RT napakowane i stąd takie a nie inne relacje między GPU. W nowym Dying Light też jest dużo RT i tam także 5070 Ti > 9070 XT (choć z mniejszą przewagą). Pewnych ograniczeń w architekturze się nie przeskoczy.

• Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Oktaba podał cenę 2449 za konkretny model: ASRock RX 9070 GRE Steel Legend.
Jeśli chodzi o testowany tutaj PowerColor RX 9070 GRE Hellhound, to jestem pod wrażeniem chłodzenia. 900 rpm pod obciążeniem przy chłodzeniu dwuslotowym i poborze 233W to jest wyczyn. @tomcug w dziale "rendering oraz AI" brakuje wyników dla RTX 5070.

Opublikowano
10 minut temu, wamak napisał(a):

w dziale "rendering oraz AI" brakuje wyników dla RTX 5070

Wiem o tym, tylko chwilowo nie jestem w stanie nic zrobić, bo tymczasowo nie mam 5070-tki, a tych wyników po prostu zapomniałem zrobić :boink: Ale dzięki za podpowiedź.

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, wamak napisał(a):

Oktaba podał cenę 2449 za konkretny model: ASRock RX 9070 GRE Steel Legend.

1900 zł to jest max za ten wynalazek. Kilka miesięcy i cena spadnie do tego poziomu. 

Obecnie 5070 z grą można wziąć za 2300. Tego GRE nie kupi nawet fan marki. 

Edytowane przez Radio Tirana
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Radio Tirana napisał(a):

1900 zł to jest max za ten wynalazek. Kilka miesięcy i cena spadnie do tego poziomu. 

Obecnie 5070 z grą można wziąć za 2300. Tego GRE nie kupi nawet fan marki. 

1900zł wpisałoby się jak złoto w nasze realia i 5060ti 16GB dostałby rykoszetem za swoją absurdalną cenę rynkową.
No ale znając AMD chwile poczekamy aż do tego dojdzie...

Opublikowano

MSRP jest przecież podane 550 dolków, paradoksalnie tyle samo, ile miał ustalone RX 9070. Zatem po obecnym kursie + podatek ~2500 zł. Za kilka miesięcy pewnie zrobi się z tego sensowna propozycja, jak popyt wyreguluje cenę.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, tomcug napisał(a):

Za kilka miesięcy pewnie zrobi się z tego sensowna propozycja, jak popyt wyreguluje cenę.

Chyba każdy obserwujący AMD od dłuższego czasu to wie.

Za każdym razem pasuje powiedzenie:

"Niby człowiek wiedział, a jednak się łudził"

• Haha 1
Opublikowano

Jak dla mnie RX 9070 GRE jest mało atrakcyjny na tle RTX 5070. Jest gorszy pod każdym względem. Co innego RX 9070, który jest przynajmniej wydajniejszy w rastrze i ma więcej vram od RTX 5070.