Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, lokiju napisał(a):

Mnie do szczęścia wystarczy poprawa wydajności w RT, FSR4 na dobrym poziomie i przede wszystkim konkurencyjna cena. Pobór prądu jakoś przeboleje.

Z tym zoo i potrzebującymi kasy biznesmenami co żyją jeszcze bajkami o jakimś krachu to się za dużo nie spodziewaj.

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, VRman napisał(a):

BTW. Moim zdaniem za duża jest różnica między 9070 a 9070XT w specyfikacji i tutaj się zgodzę z tym Coreteksem, że AMD niepotrzebnie poszło z nazwą w stronę Nvidii i teraz nie bardzo mają jak to odkręcić, bo różnica między 9070 a 9070XT starczyłaby Nvidii na następne 3 generacje ;)

Być może na Techpowerup mają nieaktualne dane, ale widzę że 9070 XT od 9070 różni się tylko traktowaniem. Sam rdzeń jest identyczny. 

Edit. Niektóre strony podają, że 9070 będzie mieć 8 CU mniej. 56 zamiast 64. To by się wtedy zgadzało. 

Edytowane przez Radio Tirana
Opublikowano

9070 vs. 9070XT
Z jakiejś tabelki, ale nie na TPU, wynikało, że będzie spora różnica w zegarach i do tego przycięcie jednostek, co jak na szybko przeliczyłem miało dawać sporą różnicę na papierze (~30%). 

No nic, czekamy na oficjalne info o specyfikacji w takim razie. 

Opublikowano
21 godzin temu, Send1N napisał(a):

Kto nie handlował :E ;D

PC masz w tym samym pokoju co stanowisko? jeżeli tak to jakie wymiary ma to pomieszczenie? xD 

20 m2 ma game room po audio powinieneś wiedzieć, że jest to mały pokój. Aczkolwiek podoba mi się koncepcja @Mar_s

5 godzin temu, VRman napisał(a):

9070 vs. 9070XT
Z jakiejś tabelki, ale nie na TPU, wynikało, że będzie spora różnica w zegarach i do tego przycięcie jednostek, co jak na szybko przeliczyłem miało dawać sporą różnicę na papierze (~30%). 

No nic, czekamy na oficjalne info o specyfikacji w takim razie. 

a w ogóle dali gdzieś aktualną specyfikację, bo gdzieś widziałem, że XT ma mieć 64 Ropy a to troszkę mało. No nic ja mam wywalone, bo pewnie dopiero UDNA zechcę posiadać oczywiście jeśli nie wyjdzie im kibel

Opublikowano
8 minut temu, Send1N napisał(a):

@Art385Mój ma 2 metry szerokości i 3 długości także wyobraz sobie jak w czymś takim poleci z samej grafiki 400W co się dzieje jak zamkniesz drzwi :E im mniejsze pomieszczenie tym gorzej.

Jak w Dubaju w lecie. Ja tak właśniesiedziałem grając na 3080 w południe w samych gaciach i stwierdziłem dość i pojechałem tego samego dnia po chłodziarkę a że miałem kartę podarunkową grubą do Euro to walnąłem sobie moc chłodzącą 4.2kW. Grając na pełnej ladacznicy + reszta sprzętu i bez większych problemów przy 38 na dworze mam 20 stopni w pokoju tylko jest minus albo odkręcasz głośniej stereo albo wsadzasz w uszy TWS'y i jazda.  

3 minuty temu, Mar_s napisał(a):

@Send1N A przewiewny ten pokój?>  :E 

0cc5eb707fff30f017a05d1f3971bd91.jpg

To jest 2x2 i na żywo za coś takiego byś w pysk dostał ;)

• Haha 1
Opublikowano
25 minut temu, Art385 napisał(a):

a w ogóle dali gdzieś aktualną specyfikację,

Bardzo się zawiodłem na TPU GPU database i teraz nikomu nie uwierzę, zanim nie będzie oficjalnego info. To może się pojawić przed premierą, ale równie dobrze dopiero po premierze. 

Opublikowano (edytowane)

Moja spekulacja AMD może wykorzystać rekordowo niskie ceny GDDR6 ostatnio były po $36 za 16GB  i wypuścić RX 9070 XT 32GB. Było by ok do odpalania lokalnych modeli LLM.

Edytowane przez deathrabit
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, sideband napisał(a):

Jak wypuszczą kartę 32GB na tym chipie to nie będzie nazywać się 9070 i będzie sporo droższa ;)

Chcesz więcej pamięci musisz bulić.

Trochę w tym prawdy obecnie liczą sobie extra 300zł za RX 7600 XT 16GB a sam dodatkowy ram kosztuje obecnie ok 100zł aczkolwiek gdy karta wychodziła było to 2x drożej więc,  Rx 9070 XT 32GB to może być nawet tylko 400zł extra. 

Edytowane przez deathrabit
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, sideband napisał(a):

Jak wypuszczą kartę 32GB na tym chipie to nie będzie nazywać się 9070 i będzie sporo droższa ;)

Chcesz więcej pamięci musisz bulić.

32gb to lekka przesada... w ai na radeonach raczej nie bawi sie za duzo osob... a pod kątem gamingu 20gb przy tej wydajności to już swiat i ludzie... AMD co prawda nie ma oporów wydawać karty z trochę wiekszą pamięcia... i kto wie może z czasem wypuszcza jakies 9070xtx ale nie liczyłbym na wiecej jak na 20-24gb...  już raczej odpuscili sobie rywaliozwanie z high endem wiec zagrywka przyrównywania do 5090 w rozmairze pamieci jest bezcelowa....

Edytowane przez marioking
Opublikowano
Teraz, marioking napisał(a):

32gb to lekka przesada... w ai na radeonach raczej nie bawi sie za duzo osob

A szkoda, ponieważ ROCm z miesiąca na miesiąc działa coraz lepiej. W niektórych zastosowaniach korzystanie z Radeonów jest tańsze niż gdyby wziąć NVIDIĘ. 

Opublikowano

No tak, karta idealna dla mnie by była. Nawet jak byłaby wydajnością nad 4080 a ceną do max 3500 to już byłoby super. Ale mamy czekania jeszcze ponad miesiąc, żeby się dowiedzieć ;) 

• Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, King Arthas napisał(a):

Trochę temat się wydłużył

Jakby dali zbliżoną do 5080 to byłoby super. A na pewno łatwiej będzie kupić.

Odpływacie... Moze rtx50 nie błysneły ale przecieki odnosza sie optymistycznie do 4080 co najwyzej w porównaniau do 9070xt... jak karta zaoferuje wydajność nawet 5070ti (równiez z 16gb) a bedzie kosztowała te nieco ponad 3k maksymalnie 3,5k na początku to juz bedzie bardzo dobrze!!! Uwzgledniajac ze 5070ti bedzie raczej ciężko dostepne poniżej 4k... jak teraz za 4070ti potrafia po 4,5k krzyczeć... Wieć się nie rozpedzajcie z tymi podobnym do 5080 bo na to nie ma co liczyć i głupio się nawet czegoś takiego spodziewać...

Opublikowano (edytowane)

W AMD pracują idioci. 

Ich karty są już w sklepach, zalegają na magazynach, i biorąc pod uwagę syf związany z premierami Nvidii, to byłby IDEALNY wręcz moment, żeby wbić się z premierami 9070/9070XT i sprzedać karty, które realnie istnieją. Zamiast tego pozwalają, żeby ludzie pre-orderowali karty na 4-5-6 miesięcy naprzód, co oznacza, że jak w marcu/kwietniu wyjdą ich karty, chętnych prawie nie będzie, bo większość będzie już miała opłacone preordery Nvidii. 

Nie wiem co za kolesie tam robią w marketingu, ale wywaliłbym ich totalnie wszystkich co do jednego. 

Edytowane przez Element Wojny
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Element Wojny napisał(a):

W AMD pracują idioci. 

Nie wiem co za kolesie tam robią w marketingu, ale wywaliłbym ich totalnie wszystkich co do jednego. 

Może  sa mądrzejsi niż Ci sie wydaje... nie wiadomo jaki pasztet by był jakby zrobili tą premiere przed nvidia... uwzgledniajac ze dopiero biora sie za sterowniki to można sie spodziewac że premiera mogłaby by przynieść jeszcze gorszy rezultat... ludzie i tak po latach wciaz wyponinaja jakies antyczne historie z badziewnym softwarem które dla mnie od lat są fikcją...

To nvidia opóżniała premiere na spokojnnie, amd raczej goniło w piętke by dorównać... wiec nie rokowało to według mnie na dopracowany start.

Edytowane przez marioking
Opublikowano

Nie ma, ale ja to już pisałem, że mi się wydaje, że 3-4 tydzień marca, bo 20 lutego mamy premierę 5070Ti, RTX 5070 powinien być na początku marca, albo do połowy, niech nawet będzie to 10 marca, to od 14 marca mamy już 3 tydzień w miesiącu.

Ciężko będzie, AMD jest bardzo ciche, skryte i zapewne samo nie wie jak to załatwić, albo może jestem w błędzie i wie jak to rozegrać po "słabej" premierze RTX 50.

Opublikowano

Koniec marca, jednoczesna premiera z Ryzenami 9-3D. Ty sie o nich nie martw, oni plan swoj maja, korpo to nie "male dziecko" co nie wie jak cos zrobic ;) Tam wszystko jest juz skrupulatnie zaplanowane w konkretnym celu.