Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Ja nie wiem czemu zawsze Ventusy i Mechy to taka bieda. To już lepiej przyoszczędzić na backplate (zostawić gołe PCB) jak kiedyś w PowerColorach Fighter ale żeby chłodzenie jako-tako dawało radę.

Popatrz na karty AMD RX 9070XT, jedynie gdzie są niskie temperatury to na rdzeniu, a pamięci 80-90C. xD

Gigabyte Gaming OC, nie wiem co tu się wydarzyło, ale jest grubo.

CPUZ-gigabyte-rx-9070-xt-gaming-oc-editi

:E

Przeglądnąłem większość modeli i żaden producent nie zastosował konkretnego chłodzenia, jakie możemy spotkać w RTX.

7 minut temu, Brolly napisał(a):

No moi drodzy jak x-kom jutro nam zaserwuje takie ceny na radeony to 8:E 

https://www.x-kom.pl/p/1311243-karta-graficzna-nvidia-palit-geforce-rtx-5070-gamingpro-12gb-gddr7-dlss4.html Co to kur jest xDDDD myślałem że kliknąłem w 5070 ti :wariat:

Tuf w cenie 3899 sprzedał się, więc dla jednego drogo, dla innego nie.

Opublikowano (edytowane)

Śmiejecie się z ventusów a np zwykły rtx 4070 ventus 3x wypadał dobrze ;) aż ludzie się dziwili na pclabie że dobre temperatury przy niezłym rpm jak na miętusa :E 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
Godzinę temu, Send1N napisał(a):

Śmiejecie się z ventusów a np zwykły rtx 4070 ventus 3x wypadał dobrze ;) aż ludzie się dziwili na pclabie że dobre temperatury przy niezłym rpm jak na miętusa :E 

Tymczasem Ventus 5070 ti:

fffu.jpg.0707c3bd178ca82d785f25a0da10477d.jpg

• Haha 1
Opublikowano
6 godzin temu, Doamdor napisał(a):

Popatrz na karty AMD RX 9070XT, jedynie gdzie są niskie temperatury to na rdzeniu, a pamięci 80-90C. xD

Gigabyte Gaming OC, nie wiem co tu się wydarzyło, ale jest grubo.

CPUZ-gigabyte-rx-9070-xt-gaming-oc-editi

No to 80 czy 90 C ? zdecyduj się  bo na  obrazku widać ze 80C

Cytat

Przeglądnąłem większość modeli i żaden producent nie zastosował konkretnego chłodzenia, jakie możemy spotkać w RTX.

No straszne .. jak z tym żyć ? Większość to znaczy ile i jakie ?

Opublikowano

Najbardziej mnie denerwuje ta idiotyczna regula, że parę godzin do sprzedaży, a dalej nie wiadomo jakie będą ceny. 

Jakoś sugerowane ceny w dolarach można było podać tydzień temu, a tutaj robi się wielką tajemnicę.

Kupowanie GPU ostatnio to absurd jak kupowanie meblościanki za PRL. Dobrze chociaż, że jest internet, a nie trzeba jechać 300 km, bo kolega brata znajomego dał cynk, że w Pułtusku rzucą trzy egzemplarze.

• Haha 1
Opublikowano

Porównanie temperatur różnych modeli wzięte z TechPowerUp. Przy którejś recenzji wyczytałem, że GPU-Z może w tym momencie podawać błędne odczyty i temperatury należałoby zweryfikować raz jeszcze po aktualizacji oprogramowania. Ale na dzień dzisiejszym Waszym zdaniem jest się czym przejmować czy nie?

Zrzutekranu_6-3-2025_83213_www.techpowerup_com.thumb.jpeg.0eb4fcb71b611d24f02d7f65d4b9da88.jpeg

Opublikowano (edytowane)

Ja bym jednak radził poczekać na ceny bo 9070xt jest  wydajniejsza od 4070tis no chyba że dalej trzymasz się swoich wyliczeń o wydajności 7800xt :E :hihot:

Edytowane przez Send1N
  • Haha 1
Opublikowano

Przejrzałem sobie testy 9070XT i w sumie karta wygląda naprawdę sensownie. Ludzie zastanawiali się nawet czy przeskoczy 4070 TiS, a tutaj miejscami doskakuje do 4080S i bardzo dobrze wygląda na tle 5070Ti. W RT jest znaczący postęp. Pozostaje kwestia ceny, z mojego punktu widzenia to całkiem interesująca karta. Kto wie, może nawet będzie można ją kupić. 🤭

Opublikowano
13 minut temu, pawelsake napisał(a):

dzień premiery i co żaden sklep ich nie oferuje a jest 9.00 strony powinni o 0.00 zaktualizować

tylko u nas takie cyrki , w Duńskim proshop od wczoraj są wystawione (co prawda bez cen ale są )

Opublikowano
Teraz, kacpi278 napisał(a):

tylko u nas takie cyrki , w Duńskim proshop od wczoraj są wystawione (co prawda bez cen ale są )

okażę się że będzie po 10 modeli na całą Polskę i sobie tylko podglądamy; pewnie i tak cena będzie podobna do RTX5070 co uważam że jest obecnie wielką przesadą

Opublikowano

ktos wrzucał też info z reddita  że faktycznie pierwsza partia może byc droższa...- partia z początku roku gdzie AMD planowało wyższą cene startową i drożej sprzedawali płytki producentom :(

Zrzut ekranu 2025-03-06 091548.png