Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, Eltik napisał(a):

ja mam 7900XT i nie wiem co robic. Nowa archi ktora z czasem pewnie bedzie zyskiwac przez sterowniki i optymalizacje, lepsze RT i FSR 4 ale mniej VRAM i na ten moment w rasterze dosc podobna wydajnosc

Moim zdaniem nie opłaca się wymieniać na 9070XT, i AMD znowu przesadziło z ceną. FSR 4 nie ma w żadnej grze w którą chciałbym zagrać a w RT lepiej ogarnia temat 5070. MSI 5070 Gaming Trio w morelach jest za 3699zł i widzę że schodzi jak ciepłe bułeczki. Ventus za 2800zł.

BTW: jedyne co potwierdzili póki co to że RDNA3 NIE dostanie FSR4. Jak stare gen są gorzej supportowane niż u Nvidii, no to już serio ręce opadają. W ogóle to jest jakiś argument za zakupem 9070?

Edytowane przez HappyLittleGamer
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, HappyLittleGamer napisał(a):

Jak stare gen są gorzej supportowane niż u Nvidii, no to już serio ręce opadają

@sideband Juz tlumaczyl, ze wynika to z ogrniczen sprzetowych, poniewaz stary gen nie ma osobnych macierz do liczenia, a nvidia ma tensory na kazdej generacji osobne wiec kazda karta ma support. Sam FSR 4.0 juz ubija wydajnosc jak nowy model Transformer wiec pewnie na starych kartach bylaby kupa z wydajnoscia tego FSR.

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, areczek1987 napisał(a):

Porównywalne do 5070ti

Ile procent mniej/więcej?

Kwestia ceny i walorów akustycznych w tych pieniądzach. Rt już trochę odstaje.

Kwestia tylko ceny. Mysle, ze dzis zobaczy w kilku modelach 4k z przodu.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano

Ta generacja czy karty od AMD czy nvidii to jest ogólnie dla tych co teraz składają kompa, albo dla tych co się w końcu przesiadają z starszych GPU z wcześniejszych generacji gdzie już niedomagają w najnowszych grach AAA i brakuję vram :E

Patrząc po UK gdzie już znamy ceny nowych Radków. Ludzie idący w nowy średni segment nie mają wiele wyboru szczególnie jak nie chcą wiele wydać.

Opcja RTX 5070 12GB :E 650-700funtów

Opcja RX 9070 XT 16GB 560-700funtów
Ostatnia opcja RTX 5070Ti 16GB 900-1000 funtów

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

A to nowy model Transofarmer nie działa odpowiednio szybko na kartach typu 4070S czy 4070Ti? Bo jak działa ok, to do monitora 1440p spokojnie wystarczy. Dasz "performance" i będzie OK. 

No chyba, że chcesz więcej klatek (w sensie HFR, sporo więcej niż 60), ale tutaj bez 7800x3d/9800x3d i conajmniej 4090 też będzie "mało". 
Zostaw mu i niech gra. My w dzieciństwie graliśmy na komputerach z 64KB RAMu, a PC z zegarem 50MHz był high endem. Ma w co grać ze starszych gier. Nagrać się w 4K w fotorealistyczne gry jeszcze zdąży.

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, raiders napisał(a):

No to 80 czy 90 C ? zdecyduj się  bo na  obrazku widać ze 80C

No straszne .. jak z tym żyć ? Większość to znaczy ile i jakie ?

80-90C taki zakres temperatur mają pamięci na różnych modelach RX, rozumiesz już? :E

Na screenie chodzi o RPM.

r2r2.thumb.jpg.a71c897595ab3a9224a7aae5666b11eb.jpg

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano

Dokładnie tak, to jest generacja na przeczekanie, złożenie nowego sprzętu jak się nie ma, albo upgrade z jakiejś starej generacji. A nie na przesiadkę z topowego modelu poprzedniej generacji. I to dotyczy zarówno zielonych jak i czerwonych. 

• Upvote 1
Opublikowano
14 minut temu, lukadd napisał(a):

Ta generacja czy karty od AMD czy nvidii to jest ogólnie dla tych co teraz składają kompa, albo dla tych co się w końcu przesiadają z starszych GPU z wcześniejszych generacji gdzie już niedomagają w najnowszych grach AAA i brakuję vram :E

Patrząc po UK gdzie już znamy ceny nowych Radków. Ludzie idący w nowy średni segment nie mają wiele wyboru szczególnie jak nie chcą wiele wydać.

Opcja RTX 5070 12GB :E 650-700funtów

Opcja RX 9070 XT 16GB 560-700funtów
Ostatnia opcja RTX 5070Ti 16GB 900-1000 funtów

Średni segment 1000 funtów. Jak to brzmi. A każda z tych krat jest słabsza od rtx 4080

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, areczek1987 napisał(a):

Co z tych msrp wygląda fajnie? Cisza/wydajność.

Tu nie internet jest przeszkodą.

9070XT Pulse wygląda na cichego. Reszta już będzie droższa.

A z 9070 no to wszystie wyglądają zacnie nawet na granicy bycia pasywną kartą.

image.png.ef193c891e6f5a67f3bcb1547dc193f9.png

Przy tym wszystkim zakup rtx4090 jak była cena w dołku wygląda jak najrozsądniejszy wybór. Szkoda że jej nie kupiłem :E

Opublikowano
9 minut temu, HappyLittleGamer napisał(a):

9070XT Pulse wygląda na cichego. Reszta już będzie droższa.

A z 9070 no to wszystie wyglądają zacnie nawet na granicy bycia pasywną kartą.

image.png.ef193c891e6f5a67f3bcb1547dc193f9.png

Przy tym wszystkim zakup rtx4090 jak była cena w dołku wygląda jak najrozsądniejszy wybór. Szkoda że jej nie kupiłem :E

Ja do dziś sobie pluje że tej fe kupionej pod koniec 24 roku nie złapałem bo krótko wisiała i widziałem jak za 6300 poszła. Lepiej iść w nowe już raczej :lol2: zaraz może wrócą 5080 fe...

Opublikowano
3 minuty temu, bokiel napisał(a):

o dziwo jeszcze Asus Prime powinien być w cenie MSRP - a zacnie się prezentuje :D

Na "papierze" wygląda ciekawie, niemniej do pudła mogą zakraść się świerszcze i będzie to samo (albo gorzej), co w przypadku RTX 5090 Astral.

• Haha 1
Opublikowano
18 minut temu, CzerwonyJohn napisał(a):

9070XT Pulse wygląda na wolnego od przegrzewającej się pamięci.Trzeba by było przetestowa,parenaście modeli i było by wiadomo.

Problem łatwy do rozwiązania wystarczy wiatraczki rozkręcić bardziej, bo standardowo za wolno chodzą .