Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Zachy napisał(a):

Btw ile osob z forum dostało juz swoje 9070 xt i jakie modele?

U mnie InPost nie jest łaskawy i nie jeździ w soboty, więc muszę czekać do poniedziałku. 9070 XT Steel Legend. 

Edytowane przez Radio Tirana
Opublikowano
13 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

U mnie InPost nie jest łaskawy i nie jeździ w soboty, więc muszę czekać do poniedziałku. 

Nie jest łaskawy bo od jakiegoś czasu trzeba dopłacić za dostawy 24/7 niektóre firmy czy sklepy mają umowę specjalną z inpost i zawsze dotrze. Zwykły inpost leci tylko w tygodniu. W przypadku paczkomatów to na 100% potwierdzona informacja. Co do kuriera nie jestem pewny. Ale przykładowo DPD masz specjalną płatną dodatkową usługę dostawa w sobotę więc na pewno jest jakiś haczyk również.

Opublikowano
2 minuty temu, hopes napisał(a):

Nie jest łaskawy bo od jakiegoś czasu trzeba dopłacić za dostawy 24/7 niektóre firmy czy sklepy mają umowę specjalną z inpost i zawsze dotrze. Zwykły inpost leci tylko w tygodniu. W przypadku paczkomatów to na 100% potwierdzona informacja. Co do kuriera nie jestem pewny. Ale przykładowo DPD masz specjalną płatną dodatkową usługę dostawa w sobotę więc na pewno jest jakiś haczyk również.

Zależy od miejscowości. U mnie przychodzą do paczkomatu w soboty. Jak zamówisz na adres to tylko w tygodniu, a do paczkomatu również w soboty.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Nie zalezy od zadnej miejscowosci, paczkomaty na sobote to dodatkowa platna usluga.

https://inpost.pl/aktualnosci-inpost-dostarczy-paczke-w-weekend

A kurier za frajr w sobote jezdzic nie bedzie ;)

Ok, niech będzie. Na allegro wysyłka w ten sposób jest za darmo powyżej tych 40 paru złotych.

Dawno nic nie zamawiałem w sklepach ;D

Edytowane przez Jedi88
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Jedi88 napisał(a):

Zależy od miejscowości. U mnie przychodzą do paczkomatu w soboty. Jak zamówisz na adres to tylko w tygodniu, a do paczkomatu również w soboty.

Czyli jednak kurier i paczkomat to odrębny temat w przypadku inpostu. Ale jak już wcześniej wspomniałem zależy gdzie kupisz do paczkomatu. Już nie jeden raz boleśnie doświadczyłem faktu że nie dostałem przesyłki w weekend. + spotkałem się z sklepem że trzeba było dopłacić za dostawę inpost paczkomat w weekend. A przykładowo x-kom w standardzie oferuje inpost paczkomat 24/7 i to jest firma co ma specjalną umowę z inpostem.

Teraz, Jedi88 napisał(a):

Ok, niech będzie. Na allegro wysyłka w ten sposób jest za darmo powyżej tych 40 paru złotych.

Bo też allegro ma umowę z inpost?

Edytowane przez hopes
Opublikowano
Teraz, hopes napisał(a):

Czyli jednak kurier i paczkomat to odrębny temat w przypadku inpostu. Ale jak już wcześniej wspomniałem zależy gdzie kupisz do paczkomatu. Już nie jeden raz boleśnie doświadczyłem faktu że nie dostałem przesyłki w weekend. + spotkałem się z sklepem że trzeba było dopłacić za dostawę inpost paczkomat w weekend. A przykładowo x-kom w standardzie oferuje inpost paczkomat 24/7 i to jest firma co ma specjalną umowę z inpostem.

Sorry pomyliłem się.

Opublikowano
11 minut temu, hopes napisał(a):

Nie jest łaskawy bo od jakiegoś czasu trzeba dopłacić za dostawy 24/7 niektóre firmy czy sklepy mają umowę specjalną z inpost i zawsze dotrze.

W sąsiednim wątku część osób deklaruje, że u nich kurier przyjeżdża w sobotę nawet bez dopłaty. Tymczasem u mnie nie chce mu się jeździć nawet jak paczka jest z Allegro Smart, czyli teoretycznie też na sobotę. 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

W sąsiednim wątku część osób deklaruje, że u nich kurier przyjeżdża w sobotę nawet bez dopłaty. Tymczasem u mnie nie chce mu się jeździć nawet jak paczka jest z Allegro Smart, czyli teoretycznie też na sobotę. 

Ciekawe. W przypadku kuriera to zrozumiem. Ale do paczkomatu to tak wygląda jakby nie opłacało się im wysyłać auto w weekend do twojego obszaru. Kierowca nie decyduje do jakiego paczkomatu pojedzie - on ma z góry wytyczoną trasę.

Aż mi przypomina stare zasady poczty polskiej. Gdzie mieli narzucone priorytet firmy reszta czasu jak będzie to zwykły Kowalski. Przesyłka do mnie szła 4 dni 50 km cała trasa. Skandal. No ale miał mnie na szarym końcu czyli w nosie.

Edytowane przez hopes
  • Like 1
Opublikowano
8 minut temu, hopes napisał(a):

Ale do paczkomatu to tak wygląda jakby nie opłacało się im wysyłać auto w weekend do twojego obszaru.

Nie mam pojęcia od czego to zależy, ponieważ czasami paczki ze Smartem przyjeżdżają do mnie w soboty, a czasami nie. Takie problemy zaczęły się w grudniu, ale wtedy myślałem, że standardowe opóźnienia świąteczne. 

Dla przykładu wczoraj sklep wysłał mi tarcze hamulcowe do auta. Myślałem, że akurat przy sobocie wymienię, ale nic z tego - paczka leży w oddziale 🤷

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Radio Tirana napisał(a):

Nie mam pojęcia od czego to zależy, ponieważ czasami paczki ze Smartem przyjeżdżają do mnie w soboty, a czasami nie. Takie problemy zaczęły się w grudniu, ale wtedy myślałem, że standardowe opóźnienia świąteczne. 

Dla przykładu wczoraj sklep wysłał mi tarcze hamulcowe do auta. Myślałem, że akurat przy sobocie wymienię, ale nic z tego - paczka leży w oddziale 🤷

Może ich przytkało bo tyle muszą 9070 XT rozwozić po Polsce.:smiech:

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, wkamil73 napisał(a):

"Co ty mówisz, Rafałku?"

Kurcze, mój sprawuje się bez zarzutu, napięcia wzorowe, żadnych ponadstandardowych dźwięków? Cicho i chłodno... Miałeś wersję Hydro Ti?

Hydro PTM PRO 1350W (x2 do dwóch kompów i dwa zwroty od razu %-)), nie mój filmik, u mnie 2x głośniej od pierwszego uruchomienia kompa i obciążenia ~200W

EDIT: przepraszam za offtop

Edytowane przez MJRegul
  • Haha 1
Opublikowano
W dniu 6.03.2025 o 17:18, Morv napisał(a):

Podobno budowali stany magazynowe przez wiele tygodni i mamy to co samo co wcześniej. Ten rynek PC a w szczególności kart graficznych nie niesmaczny żart. 

Chce kupić 4070 za jakieś 2300 w fajnej wersji i nawet tego nie da się zrobić bo jak jakaś jest to znika w kilkanaście minut. 

Zamiast konkurować ceną/parametrami z innymi producentami, CI zaczęli konkurować sami ze sobą poprzez ograniczoną dostępność : )

A tak serio, gdzieś czytałem że 70% wafli w TSMC na ten rok zostało zarezerwowanych przez nvidię na AI chipy. Ciekawe czy w samsungu i innych waflo wytwórcach jest podobnie. Po prostu na AI chips da się zarobić znacznie więcej niż na kartach dla graczy.

Opublikowano
10 minut temu, MJRegul napisał(a):

Hydro PTM PRO 1350W (x2 do dwóch kompów i dwa zwroty od razu %-)), nie mój filmik, u mnie 2x głośniej od pierwszego uruchomienia kompa i obciążenia ~200W

EDIT: przepraszam za offtop

Łoooo panie, młockarnia. Z moim absolutnie żadnych problemów, no ale to jest już najwyższa półka. Trochę to rozczarowujące, ale babole zdarzają się już wszystkim, nie ma już żadnych świętych krów.

Opublikowano
43 minuty temu, Radio Tirana napisał(a):

No ja dziś odebrałem z paczkomatu wczoraj nadana paczkę. Zwykłą oczywiście. Za to druga paczkę, na której bardziej mi zależało (zawartość 9070xt) niestety nie załadowali do paczkomatu. Też była wczytaj nadana i leży u mnie w oddziale... 

Opublikowano (edytowane)

Co do allegro to oni z inpost maja osobna umowe i paczki smart w soboty normalnie przychodza.

Z xkom ostatnio do mnie tez w sobote doszla do Gdanska. Nawet dwa razy - cpu i wireview.

Generalnie dosc sporo, bez doplat, mam dostarczane w sobote.

Moze mam farta po prostu. Ciezko stwierdzic dla kogo i jak to dziala.

Na pewno jak paczka nadana jest w czwartek i nie dojdzie w piątek inpost na 99% dostarczy ja w sobote.

3 minuty temu, Rusław napisał(a):

A mnie X-Kom zaskoczył i 9070XT zaplanowaną na dostawę do salonu na wtorek, dostarczyli dzisiaj 😊

Jaka karcioche kupiles?

Edytowane przez Zachy
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Lestat napisał(a):

On taki jest, jego post musi być ostatni. 

Zmien target.

Nie pisalem i nie bede pisal do ciebie.

Nastepny co wszystko wie najlepiej :D

Wracajac do tematu:

Ktos z forum kupil moze Nitro+ ?

Polowałem na ten model ale w @x-kom dodali go dopiero pozniej, a trzeba bylo szybko decydowac sie na Taichi (chcialem zlacze 12V-2*6) poki byl dostepny te kilka minut.

Edytowane przez Zachy
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Radio Tirana napisał(a):

https://www.reddit.com/r/radeon/s/tGkOQCxWvR

Fajne wyniki undervoltingu 9070 XT. Spadek wydajności 5% i spadek poboru mocy o 30%.

Uatawialem podobnie, tzn

Gpu -500MHz

Vcore -80

Mem 2750MHz

Pl -25

Musial bym wyników konkretnych poszukac co mi tam wychodziło:)

Pamietam ze power draw spadl do 240W na Taichi  o ile dobrze kojarze.

Mogw wieczorem na tych ustawieniach zrobic testy. Tzn standardowo

Time spy

Port royale

Steel nomad

Edytowane przez Zachy
Opublikowano

Czym się różni opera mydlana o kupowaniu kart od dyskusji na temat sensu wypowiedzi? 

To i to robi syf w temacie. Jak już usuwać to wszystko porządnie a nie byle jak.

Opublikowano
3 minuty temu, Zachy napisał(a):

Polowałem na ten model ale w @x-kom dodali go dopiero pozniej, a trzeba bylo szybko decydowac sie na Taichi (chcialem zlacze 12V-2*6) poki byl dostepny te kilka minut.

Miałem taichi w czwartek w koszyku ale ostatecznie nie kupiłem, a steel legend kupiłem wczoraj rano, z głupoty sprawdziłem apkę i była dostępna

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Rusław napisał(a):

Miałem taichi w czwartek w koszyku ale ostatecznie nie kupiłem, a steel legend kupiłem wczoraj rano, z głupoty sprawdziłem apkę i była dostępna

Jaka cena za steel legend byla?

Moze warto bylo do Taichi jednak doplacic?

Szczerze mowiac 3649zl za Taichi na premiere wg mnie to dosc uczciwa cena.

Patrzac na to co sie dzialo np w Media Expert z cena Nitro+

Edytowane przez Zachy