Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nic nie daje, nie zauważysz 2% różnicy przy jakimkolwiek FPS.

27 minut temu, galakty napisał(a):

To niech zmniejszą cenę o 2% ;) 

Na NVIDII na różnych sztukach tego samego modelu z lepszym lub gorszym krzemem możesz mieć te 2% różnicy. I co z tego? %-)

Opublikowano
22 minuty temu, tomcug napisał(a):

Na NVIDII na różnych sztukach tego samego modelu z lepszym lub gorszym krzemem możesz mieć te 2% różnicy. I co z tego? %-)

Ale akceptuję bo to różne modele i wiem co kupuję.

Z tego co rozumiem to tutaj masz te same modele ale z innymi kostkami i nie wiesz jakie trafisz? 

Opublikowano
36 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Te radki maja słabe OC ze 100% idzie zrobic 104-105% z PL przesunietym moze 107%. Wiec 2% niby nic ale jednak cos FPS daje

Przy 50 fps to jest całe 1:banana:, przy 100 całe 2. Różnica statystyczna w rzeczywistości zerowa jeśli chodzi o odbiór. 

21 minut temu, DżonyBi napisał(a):

W 3DMark to juz przepaść w wyniku jak tam na szczycie walczy się na żyletki. 

No to mają problem ci co grają w 3DMarka, ci co grają w gry nie mają najmniejszego bo tego się nawet nie zauważy.

17 minut temu, Puzoniusz napisał(a):

@Phoenix. Na pepperku kilka osob pisało za to ze na Samsungach lepsze temperatury mieli, coś za coś 😉

A po co szukać na pepperku jak sam pisałem tutaj że mam 9070XT na kościach Samsunga i na start mam 78 ℃.

• Like 1
Opublikowano
38 minut temu, voodoo34 napisał(a):

Przy 50 fps to jest całe 1:banana:, przy 100 całe 2. Różnica statystyczna w rzeczywistości zerowa jeśli chodzi o odbiór. 

No to mają problem ci co grają w 3DMarka, ci co grają w gry nie mają najmniejszego bo tego się nawet nie zauważy.

A po co szukać na pepperku jak sam pisałem tutaj że mam 9070XT na kościach Samsunga i na start mam 78 ℃.

Te 3dmarki to jest 100% niestabilne ustawienie, aby tylko wynik zrobic, zeby tylko przeszło. Liczy sie bardziej ile karta ma w takim timespy czy nomad stabilne na codzien, jako ekwiwalent wydajnosci do gier i aplikacji w obrembie danego GPU. 

tutaj przy końcu pokazuje +500mhz core, ale potem w adrenaline jest -150mV. 

Te ustawienie jest zbyt mocne, 

W tym wideo tutaj wyjasnia że normalnie raczej -70mV niekiedy -80mV bedzie stabilne. W takim KCD2 -150mV działa, ale juz RT albo PT w cyberpunku -100mV to za duzo.

I wlasnie tak sie "gra" w 3dmarki byle przeszło, wynik i wsio. 

• Upvote 1
Opublikowano

No dokładnie dlatego co innego benchmarki a co innego realny daily setup jaki wybiera 90% graczy. To tyczy sie oczywiście wszystkich kart łącznie z uzytkownikami 7900XTX i 4090, którzy w ilosci "praktycznie wszyscy" do daily setup robią agresywny undervolting, a benchmarki to oczywiscie zupełnie inna sprawa. 

Opublikowano
1 godzinę temu, galakty napisał(a):

Ale akceptuję bo to różne modele i wiem co kupuję.

Nie różne modele, tylko na różnych egzemplarzach tego samego modelu masz różnice w jakości krzemu, co wpływa na rzeczywisty Boost %-)

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, voodoo34 napisał(a):

No nie wiem, nie wiem...

Wyobrazcie sobie, ze gracie z kumplem w ta sama gre, na identycznym sprzecie z identycznymi ustawieniami. Zauwazacie po chwili, ze jeden ma 98 FPS, a drugi 100 FPS. No masakra normalnie. 

Nie da sie zyc.

• Haha 5
Opublikowano

Istnieje w ogóle taka możliwość?  Prawdopodobieństwo jak 6 w totka.

To nie czasy kiedy stawiało się 2 kompy obok siebie i grało po kablu :)

Teraz jedyne, co mogę zauważyć u kumpla, to jak go wywali z gry albo się gdzieś zawiesi kiedy skoczy po :piwko:

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Hmm... ciekawy błąd odnośnie sterowania wentylatorami (PowerColor Reaper 9060).

Stara gierka, karta ciągnie 35, w porywach do 40 watów, temperatura powoli rośnie, przekracza próg odpalenia wentylatorów i nic się nie dzieje... ;) Rdzeń zaczął się zbliżać do ~75 stopni, to wymusiłem stałą prędkość wentylatorów (~1000 RPM) w Afterburnerze - kilkanaście sekund i niskie 40*

Cokolwiek mocniej obciążającego i nie ma problemu - a tutaj karta jakby uznawała, że pobór mocy jest zbyt niski, więc się nie opłaca odpalać wentylatorów, dziwnie...

Edit:
Babol nr 2 - w Chromie odpalone dwa filmiki/strimy i co jakiś czas potrafi wywalić jednobarwne paski prawie na cały ekran. Wystarczy na chwilę zminimalizować jedno z okien i artefakty znikają. 
Problemu nie zaobserwowałem przy wyłączonej akceleracji sprzętowej w przeglądarce.

Edytowane przez rzymo
  • Like 2
Opublikowano
W dniu 13.06.2025 o 15:07, Norrberrto napisał(a):

"

To nie czasy kiedy stawiało się 2 kompy obok siebie i grało po kablu :)

"

To były czasy. W garażu, przy kotłowni, u dziadka 4 kompy mielismy podpięte. Soldier of fortune 2, (pirat który pozwolił połączyć się online, ale tylko na jednym kompie), Diablo 2, Aliens vs Predator 2. Łózko polowe i na zmiane, albo spać albo grać. Jak się zasypiało to pikało albo mobki przed oczami latały....  

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Co do testu afmf2 na głównej, wczoraj sprawdzałem w cp77, stalker 2 i rdr2 machając myszką jak wariat nie wyłączał się afmf2 wg overlay adrenaliny. Może to zależy od ustawienia presetu afmf2 a na auto tak się dzieje. No i ponoć afmf działa lepiej przy aktywnym hags. Testowałem na 25.6.2

Edytowane przez danny64k
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, danny64k napisał(a):

Co do testu afmf2 na głównej, wczoraj sprawdzałem w cp77, stalker 2 i rdr2 machając myszką jak wariat nie wyłączał się afmf2 wg overlay adrenaliny. Może to zależy od ustawienia presetu afmf2 a na auto tak się dzieje. No i ponoć afmf działa lepiej przy aktywnym hags. Testowałem na 25.6.2

W grach pierwszoosobowych (w tym CP2077) też mi się nie wyłączał. Problem dotyczył wyłącznie gier trzecioosobowych i zmienianie ustawień go nie eliminowało. RDR2 co prawda też zalicza się do tej grupy, ale tego tytułu nie sprawdzałem, więc możliwe, że problemem nie dotyczy wszystkich trzecioosobowych.

Opublikowano
W dniu 13.06.2025 o 09:24, Phoenix. napisał(a):

W dniu 13.06.2025 o 11:46, voodoo34 napisał(a):

Z tymi pamięciami to już 5 miesięcy temu zauważyłem i ten "problem" tyczy się już serii 7000 bo tam też samsung chłodniejszy niż hynix.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Mam taki problem że w grze Alters nie działa FSR po właczeniu nic się nie dzieje FPS nie rośnie. Po właczeniu XeSS FPS wyrażnie rośnie macie też taki problem  ?

Edytowane przez zlotnik