Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie. Po pięciu kartach gdzie w każdej bzyczą cewki to będę celował w coś poniżej 3k z w miarę dobrym chłodzeniem jak mi oddadzą kasę za dwie poprzednie karty (pewnie xfx quicksilver). Aktualnie w tuf cewki słychać, na bios silent najgorsze temperatury hot spot i vram, ale za to wentyli nie słychać. Wieczorem się pobawię dłużej i zobaczę jak na bios performance się zachowuje.

IMG20250628142519.jpg

Kusi ciągle sprawdzić nitro+ bo jest najładniejszy ale ostatnio wysoko jest wyceniony.

Opublikowano
12 godzin temu, Radio Tirana napisał(a):

Ma. Sapphire Pure. 

Ja się skłaniam ku temu co pisze kolega @voodoo34 o półkach SAPPHIRE czyli PULSE < PURE < NITRO
Na przykład weźmy pod uwagę RX 9070.

Chłodzenie w przypadku PULSE wygląda tak:
9070_pulse_structure_productcenterconfig

W przypadku PURE wygląda tak:
9070xt_9070_pure_structure_productcenter

Więc w przypadku RX 9070 chłodzenie PURE jest lepsze jak w PULSE.

Ciekawiej jest w przypadku RX 9070XT, bo chłodzenia PURE i PULSE wyglądają identycznie (radiator, ciepłowody itd.).

Dlatego moim zdaniem bezpiecznie jest założyć, że chłodzenie w PURE nie jest gorsze niż w PULSE ale w niektórych przypadkach jest lepsze.

• Upvote 2
Opublikowano
23 godziny temu, creatinfreak napisał(a):

Nie. Po pięciu kartach gdzie w każdej bzyczą cewki to będę celował w coś poniżej 3k z w miarę dobrym chłodzeniem jak mi oddadzą kasę za dwie poprzednie karty (pewnie xfx quicksilver). Aktualnie w tuf cewki słychać, na bios silent najgorsze temperatury hot spot i vram, ale za to wentyli nie słychać. Wieczorem się pobawię dłużej i zobaczę jak na bios performance się zachowuje.

IMG20250628142519.jpg

Kusi ciągle sprawdzić nitro+ bo jest najładniejszy ale ostatnio wysoko jest wyceniony.

;/ lipa straszna. 

Mi w konsoli ps5 słychac troche cewki, generalnie jest tak cicha że w nocy jak dam mute to słychac tylko wlasnie to, ale nie jakos glosno bardzo, tak lekko

Opublikowano
W dniu 28.06.2025 o 07:59, Phoenix. napisał(a):

Swoją drogą ten model to jest jakiś najniższy czy jakiś lepszy w ofercie XFX ? Bo gabarytowo ma spore chłodzenie i czy ma on te wyjmowane wentylatory ? 

To jest średni model z ich oferty ale gabarytowo jest bardzo blisko najwyższego (Mercury) najniższy jest swift i dopiero on ma już znacznie mniejszy radiator, wyjmowane wentylatory mają te z dopiskiem Magnetic Air więc ta podlinkowana z krsystem nie ma bo jest to wersja gaming edition ;) 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Mam takie oto pytanie. Nowy komputer z Windows 11 pro i restartuje go podczas... Niczego, albo jak ładuje się EAC przed grą. Potrafi się tak zdarzyć 3 razy i za 4 pójdzie. Jak gra się włączy to chodzi cały dzień. Potem wyłączę, zostawię pulpit i znowu.

Czy to może być płyta główna z PCI 5.0? Mam Asusa TUF B850m. Podobno w najnowszym bios są się włączyć tryb PCI 4.0.

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano

Podkrecane cpu i ram?

Mozesz w biosie przelaczyc pcie na gen4

Teraz Ci dokladnie nie podam gdzie to jest na x870e hero do ustawienia, bo mnie od 3tyg nie ma w domu :s

Ale ta opcja jest od zawsze dostepna

Opublikowano (edytowane)

PBO + kurwa optimizer, ram na 6200Mhz CL30, to kingstony fury beast na hynix die-A. Podczas testów i gry wszystko w porządku. Nigdy się nie przeładował pod obciążeniem. W sumie to nie działo się tak od początku, tylko później.

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano

Cześć,

od niedawna jestem posiadaczem 9070xt Steel Legend. Gram w 4k. Zastanawiam się nad zabawą z undervoltingiem i OC. Czy jest sens? Czy przyrost wydajności/spadek poboru prądu itp są warte zachodu czy ewentualne przyrosty fps lub spadki poboru mocy będą na tyle nieduże, że nie odczuję znacznej różnicy? Dla 1-2 fps i 10W mniej nie będę się bawił.

Opublikowano

Warto się pobawić przede wszystkim dla temperatur i ciszy, a i wzrost wydajności w takim 3D Marku Steel Nomad jest po UV zauważalny. Na stocku okolice 6900 pkt, po UV blisko 7500 pkt, więc gra jest warta zachodu.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
W dniu 29.06.2025 o 18:56, Zachy napisał(a):

Sprawdz vsoc wyzsze o 0.05V moze

To tak. Miałem tRAS na 30, teraz 80, tRFC1 i tRFC2 przestawiłem na 640/320, a VDD i VDDQ na 1.38/1.35.

TRAS był zapewne przyczyną, bo pomogło.

W każdym razie dzięki.

3 godziny temu, Pawllos napisał(a):

Cześć,

od niedawna jestem posiadaczem 9070xt Steel Legend. Gram w 4k. Zastanawiam się nad zabawą z undervoltingiem i OC. Czy jest sens? Czy przyrost wydajności/spadek poboru prądu itp są warte zachodu czy ewentualne przyrosty fps lub spadki poboru mocy będą na tyle nieduże, że nie odczuję znacznej różnicy? Dla 1-2 fps i 10W mniej nie będę się bawił.

Zrób -80mV, vram szybka synchronizacja i 2800Mhz, a moc ustaw jedno +10%, a drugie -30% przy tych samych ustawieniach reszty. Kilka kliknięć i zobaczysz jak chodzi. Mam tą samą kartę i jest zajebista.

Edytowane przez Jedi88
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Jedi88 napisał(a):

To tak. Miałem tRAS na 30, teraz 80, tRFC1 i tRFC2 przestawiłem na 640/320, a VDD i VDDQ na 1.38/1.35.

Powodow tego co powodowalo restarty moglo byc milion.

Nie pokazales nawet zentimings tego co poustawiales :)

No ale dobrze ze koretka timingow i napiec pomogla.

Opublikowano (edytowane)

Ciekawie robi się z PCIE 5.0... Jak wejdzie 6.0 i DDR6 to przekroczenie Vramu nie będzie już straszne, przynajmniej gdy nie jest wymagana olbrzymia przepustowość.
Aby to obecnie miało jakikolwiek sens z kartami 8GB to musiałby być tanie płyty PCIE 5.0, a nic nie ma <300 zł, a może nawet <500 zł. :E 
image.thumb.png.f50d777afc3163e4d98d5d58cbc4052b.png

Edytowane przez musichunter1x