Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Przeciez nie ma to znacznia na jakich sterownikach bo to porwnanie kart, a nie testy wydajnosci.

A skoro testy robi teraz to raczej na najnowszych jak ma to dla ciebie jakies znaczenie.

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 4
Opublikowano
W dniu 2.07.2025 o 22:52, Phoenix. napisał(a):

Implementacja FSR 4.0 powinna być natywna, a nie druciarstwo w postaci dodatkowych programów. 

Przecież jest natywna. Kolejne tytuły są dodawane w każdej nowej paczce sterowników. Na większości tytułów posiadających FSR 3.1 też można uruchomić FSR 4 z poziomu sterownika AMD. Nie bardzo rozumiem jak sobie za to wyobrażasz uruchamianie rozwiązań konkurencji na które pozwala OptiScaler ? Gdyby AMD miało skorzystać z tych rozwiązań sprawa natychmiast skończyłby się w sądzie bo DLSS to rozwiązanie zamknięte, przeznaczone tylko do urządzeń jednego producenta, w przeciwieństwie do wcześniejszych FSR czy XeSS które są rozwiązaniami otwartymi. OptiScaler z kolei to inna bajka. Każdy użytkownik indywidualnie sam decyduje czy skorzystać z możliwości tego oprogramowania. Nvidia żeby kogoś oskarżyć musiałby wpierw zebrać dowody że ktoś to robi, a i tak nie była by to sprawa prosta bo zawsze można się bronić że tylko skorzystałem z takiej opcji w celach porównawczych. Taka sprawa trwała by lata.  

Opublikowano (edytowane)

Co wybralibyście pod R5 5600X 4,7 GHZ 3800? RX 9060 XT 16 GB  czy RTX 5060 Ti 16 GB?

Przed końcem gwarancji pogonie 3060 Ti.

Edytowane przez Jacob7
Opublikowano
1 minutę temu, voodoo34 napisał(a):

Przecież jest natywna.

Oj oj ktos tu chyba nie zrozumial ;) jak moze byc implementacja natywna w grach gdzie nie ma FSR 4.0 lub nawet 3.1 i trzeba uzywac dodatkowych programow ?? 

12 godzin temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Tak też można %-) 

Tylko po co ?? Bo co tu w sumie testowac chcesz jak nie ma zadnych benefitow w stosunki do 5070ti?? Co najwyzej pod konkretna gre jak ja kiedys kupilem 6900XT to w codzie niszczyl 3090ti i dzis radki tez blyszcza  tej grze.

Opublikowano
Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Tylko po co ?? Bo co tu w sumie testowac chcesz jak nie ma zadnych benefitow w stosunki do 5070ti?? Co najwyzej pod konkretna gre jak ja kiedys kupilem 6900XT to w codzie niszczyl 3090ti i dzis radki tez blyszcza  tej grze.

W coda też sporo grywam, ale po prostu ciekawią mnie te nowe GPU od AMD, lubię sobie zmieniać sprzęt i testować :P

Opublikowano
W dniu 2.07.2025 o 13:34, Pentium D napisał(a):

Nvidia zazwyczaj na nowszych sterownikach traci ciut a radeon zyskuje ciut lub masywnie :E 

Gdyby nie ten boost w Space Marine 2 to na 5070 Ti byłoby regres

Jestem w trakcie weryfikacji i póki absolutnie nie potwierdzam tym rzekomych turbo wzrostów.

Opublikowano

Powiedzieć wam coś ciekawego, dzisiaj odkryłem %-)%-)

Zamówiłem Red Devila 9070XT za 3299 żeby nie zostać bez karty.

Zotac na rękojmie zgłoszony, liczę że oddadzą kasę, jak nie to wymienią i się zobaczy co jak :P