Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na Hynixach mi na 7900xtx dawało w sumie nic ale na 9070XT na samsungach jak go benchowałem to tylko przełączenie memek z domyślnych timingów na ciaśniejsze bez żadnego OC zegara dawało ~200 pkt w 3dmarku nomadzie. Nie wiem jak teraz ale przy memkach samsunga jak najbardziej bym uruchamiał. Co do hynixów nie sądzę aby się coś bardzo zmieniło na rdna4

Opublikowano
2 godziny temu, Art385 napisał(a):

Na Hynixach mi na 7900xtx dawało w sumie nic ale na 9070XT na samsungach jak go benchowałem to tylko przełączenie memek z domyślnych timingów na ciaśniejsze bez żadnego OC zegara dawało ~200 pkt w 3dmarku nomadzie. Nie wiem jak teraz ale przy memkach samsunga jak najbardziej bym uruchamiał. Co do hynixów nie sądzę aby się coś bardzo zmieniło na rdna4

Jest gdzieś na yt test, karta na hynixach jest minimalnie szyba. 

Opublikowano
6 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

W sumie największą wadą RX'a 9070 jest fakt, że obecnie jest cenowo zbyt blisko 9070XT.

Więc przy wydatku rzędu 2500-3000zł większość klientów woli dorzucić już te 2-3 stówki do XT'ka.

Gdyby RX9070 był tańszy od XT przynajmniej o te ~500zł to byłby całkowicie bezkonkurencyjny w swoim segmencie.

Opublikowano

i jest tanszy o te 500zl ;)  za 9070 trzeba dac 2500 a za 9070zt te 3k.

Zreszta 9070xt jest szybszy ok 12% od 9070 przy prawie 50% wiekszym poborze i ma tragiczna wydajnosc na wat ;)  To ja bym sie zastanowil czy chce w najlepszym przypadku doplacac te 300zl-400zl :D Sam mialem do odbioru 9070xt, a pozniej jak porownalem ten pobor i wydajnosc to mialem w koszyku 9070.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@Phoenix.

No właśnie nie.
W tej chwili na Amazonie najtańszy RX9070 jest za 2522zł (Asus Prime), podczas gdy najtańsze XT'ki są nieco poniżej 2850zł (Gigabyte Gaming, Asrock Challenger).
W dodatku na XT'ka częściej są fajne promki, jak choćby Pulse za 2649zł na Allegro w zeszłym tygodniu.

16 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Zreszta 9070xt jest szybszy ok 12% od 9070 przy prawie 50% wiekszym poborze i ma tragiczna wydajnosc na wat ;)  To ja bym sie zastanowil czy chce w najlepszym przypadku doplacac te 300zl-400zl :D Sam mialem do odbioru 9070xt, a pozniej jak porownalem ten pobor i wydajnosc to mialem w koszyku 9070.

To akurat prawda- 9070XT jest fabrycznie bardzo mocno wyżyłowany, podczas gdy 9070 jest już pod względem poboru bardzo fajny, zadowoli się nawet średnio wentylowaną budą i nie zrobi sauny w pokoju w upalne dni. :D

Edytowane przez Paw79
Opublikowano
Godzinę temu, Paw79 napisał(a):

W tej chwili na Amazonie najtańszy RX9070 jest za 2522zł (Asus Prime), podczas gdy najtańsze XT'ki są nieco poniżej 2850zł (Gigabyte Gaming, Asrock Challenger).

Ale ja bym nigdy GB czy Asrocka nie kupil wiec mnie najtansze nie interesuja oraz porownywanie najtanszych modeli, a jakis przyzwoity Pulse to ok 3000zl ;) Za to Prime 9070 to "zlota" karta w kwesti chlodzenia. 

Zreszta nawet te 300zl dla mnie nie sa warte doplaty do 9070XT ;) Ale to juz co kto woli oczywiscie.

Opublikowano
46 minut temu, Lameismyname napisał(a):

@Phoenix. Jesteś pewien, że 9070 non-XT w wersji ASUS Prime jest taki dobry? Pamiętam jak posiadacze tego GPU na pepperze pisali, że jest "taka sobie". Znowu 9070XT w wersji PRIME wypada zauważalnie gorzej od kart Gigabyte i ASRock.

Może pisali o przyciętym prime Evo? Ale tu też nie ma na co narzekać: 

9070temp.gif.696a78692b895f97c9a5b918c4a07b4c.gif.d90ea54eacdada0bb99733c0560b1bef.gif

Opublikowano
Teraz, JacekRTX napisał(a):

Macie jakieś sprawdzone podpórki pod gpu?

Każda podpórka sprawdzi się tak samo dobrze. Jedyne czym się musisz kierować podczas zakupu to jej wysokość, ponieważ odbudowy są różne i nie każdą będziesz mógł włożyć, a inne będą za niskie. 

Opublikowano

Na allegro masz tego od groma, dopasuj do swoich potrzeb i zakup. Tego  bym nie bagatelizował ze względu na długość karty i jej potencjalnego uszkodzenia. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

@Phoenix. To widocznie tylko "XT" jest bez szału.

XT.thumb.png.018c8b0b2e7aad85173c96f3e9c92ccb.png

A tak na marginesie, przerzuciłeś już trochę niższych modeli ASUSa (głównie mam na myśli PRIME i DUAL). Jak z cewkami? Zawsze ideał?

Nie wiem gdzie lipton testował tego asrocka ale najwyraźniej w piekarniku. Z 2 które miałem zostawiłem ostatecznie cieplejszego i ten cieplejszy maksymalnie na 304W ma tak GPU61-62/HS 85/MEM 79 przy 1.3k rpm w porywach 1.4k rpm. Ten chłodniejszy rzadko kiedy wbijał na HS 81 stopni a że delta była 20 stopni jak w mordę strzelił to na GPU było 61. Wentyle 1.3k ale ten poszedł do chrześniaka, bo ma sporo mniejszą budę. U mnie Asrock nawet z odblokowanym PL nie wiem nawet czy wbija 1.5k rpm bo dalej go nie słysze z tych 1.5m do budy. Nie wiem czy ta czarna wersja w stosunku do białej jest jakaś upośledzona czy może jest brutalny rozstrzał między seriami ale biały się u mnie zachowuje jak co najmniej hellhound jeśli chodzi o kulturę pracy. 

• Like 3
Opublikowano
3 minuty temu, Art385 napisał(a):

Nie wiem gdzie lipton testował tego asrocka ale najwyraźniej w piekarniku

Przecież to jest norma u Liptoniarza. Dodajesz w ręce ten sam model karty, który miał on i NIC się nie zgadza, temperatury oraz obroty wentylatorów są kompletnie inne. 

• Like 1
Opublikowano
W dniu 22.05.2026 o 20:56, Art385 napisał(a):

Nie wiem gdzie lipton testował tego asrocka ale najwyraźniej w piekarniku. Z 2 które miałem zostawiłem ostatecznie cieplejszego i ten cieplejszy maksymalnie na 304W ma tak GPU61-62/HS 85/MEM 79 przy 1.3k rpm w porywach 1.4k rpm. Ten chłodniejszy rzadko kiedy wbijał na HS 81 stopni a że delta była 20 stopni jak w mordę strzelił to na GPU było 61. Wentyle 1.3k ale ten poszedł do chrześniaka, bo ma sporo mniejszą budę. U mnie Asrock nawet z odblokowanym PL nie wiem nawet czy wbija 1.5k rpm bo dalej go nie słysze z tych 1.5m do budy. Nie wiem czy ta czarna wersja w stosunku do białej jest jakaś upośledzona czy może jest brutalny rozstrzał między seriami ale biały się u mnie zachowuje jak co najmniej hellhound jeśli chodzi o kulturę pracy. 

Mógłbyś podać ustawienia Twojej karty , u mnie w trakcie rozgrywki w CP77 temperatura HS dochodzi do 94 st przy obrotach powyżej 2000 i poborze 304 watów.