Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Radio Tirana napisał(a):

245W to najwyższe fabryczne TDP, które można spotkać w 9070 bez XT. 

Oprócz twojego modelu takie samo jest jeszcze w XFX Swift, Sapphire Pure, Sapphire Nitro. 

Sam mam XFX Swift, dlatego piszę, że możesz zapakować -13% power limitu i wydajność nie spadnie. 

Steel Legend ma 254W

Opublikowano (edytowane)
W dniu 16.05.2026 o 15:04, nalewator napisał(a):

Czy ktoś posiada może  Asrock Challenger RX 9060XT 16GB, interesuje mnie kultura pracy tej karty.W ogóle to warto obecnie ją kupić (1600zł) ?

Asrock to budżetowa marka asusa.
Wiadomo jak kończyły procesory amd montowane w płytach asroka ;D
To już nie ten asrock i asus co kiedyś.
W przypadku karty rx 9060 asus i asrock poszli po kosztach używając tańszych układów chłodzenia z 2 rurkami odprowadzającymi ciepło z rdzenia karty, zamiast 3 tak jak w sapphire pure i pulse, w nitro są 4, to już w gigabyte gaming oc są aż trzy.

Sapphire używa ptm 7950 zamiast zwykłej pasty, kolejny plus.

Tańszy koszt produkcji, układ chłodzenia zaprojektowany na styk = szybciej się zużyje, profit dla producenta.

Pisałem o tym w tym temacie:

Na stronie techpowerup są testy z wykresami oraz tabelką: https://www.techpowerup.com/review/sapphire-radeon-rx-9060-xt-pulse-oc/39.html

Brak testów z tańszymi układami chłodzeń, ciekawe dlaczego? Bo by źle wyglądały na tle lepiej wykonanych konstrukcji?

gpu.thumb.jpg.9057f1cd57c190270fb56197bb2358b3.jpg

Wracając do asroka, temperatura rdzenia: 70 stopni jest jeszcze do zaakceptowania, natomiast pamięci 80 stopni i hot spotu 90 stopni już nie.

Dodatkowo ograniczyli obroty wentylatora, co skutkuje wysokimi temperaturami.

W poniższym filmie chłop wymienił pastę na ptma 7950 w nowej karcie asrock, to o czymś świadczy.

Nic poza niską ceną nie przekonuje do zakupu. Szukasz chłodniejszej karty?

Wybierz model z trzema wentylatorami, bo dwa to za mało na styk, przy odpustowych układach chłodzenia, które oferują producenci w okolicy ceny msrp.

Nic dziwnego, że karta jest cały czas do kupienia w niższej cenie na allegro, mało kupujących bo układ chłodzenia ma taki se.

Podczas smart week oficjalne konto allego sprzedawało wyższe modele kart radeon, z bardziej rozbudowanymi układami chłodzenia np. z rx 9070 xt, efekt?

Sprzedaż 70 kart z dobrym układem chłodzenia to była kwestia od kilku minut do godziny.

W przypadku asroka 9060 mają problem z sprzedażą bo, mało kto się decyduje na ten model przy tej cenie.

Pierwszego dnia wycenili kartę na 1750zł, kupiło trzy osoby, dzień lub dwa od wystawienia obniżyli cene o kolejne 100zł do 1650zł,

i dopiero wtedy sprzedaż ruszyła. Sprzedali 65 sztuk z 70, czyli nie wszystkie.

W teście u techliptona podobne temperatury, oglądajcie od 17 minuty: Gpu: 65, pamięci 79 i hotspot: 87 stopni, obroty wentylatora 1350.

Komentarz pod filmem:

Cytat

Wszystkie influensery jak jeden pierdu pierdu jaka to cudowna karta ale nikt nje wspomniał że grzejnik jakich mało robiąc testy włóżcie rtxa i amd do jednej małej obudowy jeszcze z powietrznym chłodzeniem i wtedy zróbcie test temperatury procesora i w środku obudowy

Edytowane przez Pawcio
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Pawcio napisał(a):

do Asrocka odeszla czesc inzynierow Asusa dawno temu.

Sa to osobne marki.

Pamietam, ze ich pierwsze plyty pojawily sie jakos w okolicy 2000-2001 roku chyba i byly 'tanim szrotem' do montazu w zestawach, jak ECS i DFI (wtedy tez zaczynali jako niewiadomo co  :D ).

Takze masz jakby niepelne i nieaktualne info.

Edytowane przez Zachy
Opublikowano

98 stopni na hot spocie, coś chyba Hindus trafił na wyjątkowo trefny egzemplarz. Mam tego AsRocka i przed UV więcej jak plus/minus 85 nie widziałem. Po UV ledwo 80 przekracza.

3 wentyle do RX 9060 XT to przerost formy nad treścią - ta karta po UV 150W maks ciągnie.

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Zachy napisał(a):

jakos w okolicy 2000-2001

w 2002, były tańsze niż shuttle i wspomniany ECS czy "polski" Sono, oj dużo się tego kręciło

a że szedł za nim asus to tak się ludki nie bali

do asusa i abita się wszyscy modlili..

a biorąc na tapetę 9060xt to każdy model jest ok, ta karta ma 160 tdp, kozaki jak nitro mają 180

schłodzi je wszystko, a po lekkim uv nic nie bierze

ja mam nitro , limit zużycia na -10, 160 to tylko w furmarkach zobaczysz

o wiele łatwiej ją schłodzić niz takiego 6700xt który brał ponad 200..

jeszcze jedna uwaga, asrock ma chyba tylko i aż 2 lata gwarancji

46 minut temu, Lypton napisał(a):

3 wentyle do RX 9060 XT to przerost formy nad treścią - ta karta po UV 150W maks ciągnie.

dokładnie, o tym pisze

• Upvote 1
Opublikowano
54 minuty temu, miro napisał(a):

do asusa i abita się wszyscy modlili..

osobiscie zawsze wolalem Abita.

moj kumpel mowil - Asus do Inteli, Abit do Inteli i AMD :)

Abit jako pierwszy mial konfigurowanie cpu z poziomu biosu, Asus jeszcze dlugo zworek uzywal :)

Opublikowano
4 godziny temu, Pawcio napisał(a):

Wiadomo jak kończyły procesory amd montowane w płytach asroka ;D
To już nie ten asrock i asus co kiedyś.
W przypadku karty rx 9060 asus i asrock poszli po kosztach używając tańszych układów chłodzenia z 2 rurkami odprowadzającymi ciepło z rdzenia karty, zamiast 3 tak jak w sapphire pure i pulse, w nitro są 4, to już w gigabyte gaming oc są aż trzy.

Sapphire używa tpma zamiast zwykłej pasty, kolejny plus.

Tańszy koszt produkcji = szybciej się zużyje, profit dla producenta.

Pisałem o tym w tym temacie:

Wracając do asroka, temperatury rdzenia: 70 stopni są jeszcze do zaakceptowania, natomiast pamięci 80 stopni i hot spotu 90 stopni już nie.

Ograniczyli obroty wentylatora, co skutkuje wysokimi temperaturami.

W poniższym filmie chłop wymienił pastę na ptma w nowej karcie asrok, to o czymś świadczy.

Nic poza niską ceną nie przekonuje do zakupu. Szukasz chłodniejszej karty?

Wybierz model z trzema wentylatorami, bo dwa to za mało na styk.

Nic dziwnego, że karta jest cały czas do kupienia w niższej cenie na allegro, mało kupujących bo układ chłodzenia ma taki se.

W teście u techliptona podobne temperatury, oglądajcie od 17 minuty: Gpu: 65, pamięci 79 i hotspot: 87 stopni, obroty wentylatora 1350.

Komentarz pod filmem:

a to 9060Xt nie ma od steel legend gdzie PTM jest już w standardzie? Jak kupowałem swoje 9070xt to steel legend był dużo tańszy niż reszta a challengery były jeszcze tańsze. Nie wiem jak challanger ale Steel Legend mam już z 5 miesiąc i karta sprawuje się bardzo fajnie a jeśli chodzi o kulturę pracy. 

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

Mój pure stock wydajność ma przy ~250W i -80mV. Także prawie 70W ucięte bez straty wydajności.

A jak porównywałem wydajność? Bo coś nie chce mi się wierzyć że -70w i jest identyczna wydajność ;) 

Edytowane przez Hard Reset
Opublikowano

Pamiętam jak miałem ECS K7VZA i cieszyłem się, że to nie ASRock, bo te padały na potęgę - stąd z resztą wyrobiły sobie tak kiepską renomę.

Wracając do 9070XT - najlepiej na jakim pułapie trzymać Power Limit? Teraz mam 212W ale często widzę okolice 250W u innych.

Opublikowano
1 godzinę temu, lukadd napisał(a):

PL zawsze na MAXa :E 

Na Dżiforsach może tak - nawet jak robisz undervolting i spłaszczasz krzywą w danym miejscu, można dać Power Limit w opór "w razie wu".
Tutaj na Radełonach jak nie urwiesz Power Limitu, to undervolting (ujemne przesunięcie napięcia) da Ci jedynie większy boost zegara rdzenia, więc jeżeli chodzi o temperatury i pobór mocy jest ciągle to samo co fabryka.
Ja zawsze celuję w zachowanie stockowej wydajności przy obniżeniu poboru mocy i temperatur. Tutaj aż jestem zdziwiony jak jest to "używalne" na RX 9xxx.

Opublikowano (edytowane)

To ja zapytam tak, w jaki sposób ustawiacie VRAM na swoich 9070 XT? Ja mam szybką synchronizację i 2800 MHz, ale ostatnio opuściłem na 2750 MHz dla stabilność, bo 2800 MHz nie przechodzi memtest_vulkan.

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano
Godzinę temu, Jedi88 napisał(a):

To ja zapytam tak, w jaki sposób ustawiacie VRAM na swoich 9070 XT? Ja mam szybką synchronizację i 2800 MHz, ale ostatnio opuściłem na 2750 MHz dla stabilność, bo 2800 MHz nie przechodzi memtest_vulkan.

Jak kupiłem kartę na początku grudnia to działa bez problemu na fast timing 2800mhz. Po styczniowych sterownikach już musiałem zejść z taktowaniem na 2750mhz fast timing i tak mam do dziś w większości gier. Pamięci hynix.