Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Jak ktos lubi cyferki dla cyferek i ma z tego satysfakcje, to niech sobie zrobi i 200 profili. %-) Ja tez jestem zwolennikiem prostoty i mam tylko dwa profile, ale nie widze nic zlego w tym ze ktos lubi zabawe w poszukiwanie limitow dla kazdej apki. xD

Ja lubię wyciągać 110% ze sprzętu, UV daje mi satysfakcję że jest 1c mniej po uv ;)

Inni kupują chłodzenie za milion monet i daję to samo co uv.

BTW. CB2026 działa już mi test GPU na 26.6.2, dopiero przed chwilą zainstalowałem .  

Zrzut ekranu 2026-06-28 170101.png

Opublikowano
11 minut temu, Hard Reset napisał(a):

Nic nie żaglujesz , przecież adrenaline automatycznie wykrywają grę, benchmark, i stosuje odpowiedni profil. To nie msi afterburner ;) 

Bawiłem się z tym jeszcze na 6950xt i nie zawsze ten automat mi działał, także jeszcze siedząc na adrenaline trzymałem 1 profil ;) 

Sam afterburner dla mnie lepszy, bo przynajmniej nie resetują się ustawienia UV po jakiejś "anomalii", albo same z siebie bo też się zdarzało w adrenaline :E 

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Bawiłem się z tym jeszcze na 6950xt i nie zawsze ten automat mi działał, także jeszcze siedząc na adrenaline trzymałem 1 profil ;) 

Sam afterburner dla mnie lepszy, bo przynajmniej nie resetują się ustawienia UV po jakiejś "anomalii", albo same z siebie bo też się zdarzało w adrenaline :E 

Czasami trzeba dodać samemu plik exe gry bo faktczynie nie wykrywa że jest zainstalowana , ale jak już dodasz to zawsze wykrywa i włącza profil automatyczne  .

A co do resetowania ustawień to nie dzieje się to losowo, tylko gdy za dużo jest resetów np po OC albo UV to przywraca do ustawień podstawowych . Ale na to tez jest prosty sposób , wystarczy co jakiś czas zapisać wszystkie profile i sobie próżniej zaimportować. Afterburnet u mnie dawno poszedł do kosza , tylko na bieda sterach od RTX jeszcze go używam na drugim kompie ;) 

Zrzut ekranu 2026-06-28 170344.jpg

Edytowane przez Hard Reset
Opublikowano (edytowane)
Teraz, Krzysiak napisał(a):

Ale ja wiem że trzeba zapisać i importować później :) Ot jadąc na jednym profilu afterburner jest dla mnie wygodniejszy, bo nie muszę o tym pamiętać ;)

Ja na początku jak się przesiadłem z RTX to też leciałem jeszcze przez chwile na afterku , ale jak poznałem adrenaline to teraz nawet nie wyobrażam sobie powrotu do afterburnera. Adrenaline jest genialne. :)

Edytowane przez Hard Reset
Opublikowano
1 minutę temu, Krzysiak napisał(a):

Ja przez prawie 3 lata jechałem na adrenaline, ale jednak wróciłem do aft.

Jakiś konkretny powód? 
Jak miałem turbinkę 5700 XT, to w Adrenaline miałem różne problemy z jej regulacją (potrafiła z głupa wskakiwać na wysokie obroty - próbowałem wszystkiego). 

Afterburner sobie z tym radził wzorowo. Poza tym nie widziałem sensu aby trzymać ten dodatkowy soft i obecnie lecę na Adrenaline. Niektórzy narzekają na resetowanie ustawień... póki co działo się tak u mnie kiedy przesadziłem z UV i traciło stabilność, co jest zasadnym powodem powrotu do domyślnych ustawień po restarcie.

Opublikowano

@Lameismynameto co napisałem wyżej, afterburner po prostu sam wbije UV właśnie po zresetowaniu ustrawień ;) 

Na adrenaline czasem o tym zapominałem i karta leciała na stock dokąd sobie nie przypomniałem że może warto tam zajrzeć (nie gram ciągle z aktywnym monitoringiem).

• Upvote 2
Opublikowano
25 minut temu, janek25 napisał(a):

Za dobrych czasów

Ciągle się powołujesz na wydarzenia 10-15 lat temu jak wujek Staszek przy wigilii "za komuny to było lepiej".
Nie no spoko, fajnie, tylko jakie te kwestie mają odniesienie do dzisiejszych czasów? Najczęściej żadne.

kurla-kiedys-to-bylo_2018-03-31_11-32-22

2 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

@Lameismynameto co napisałem wyżej, afterburner po prostu sam wbije UV właśnie po zresetowaniu ustrawień ;) 

No to jest argument.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Ciągle się powołujesz na wydarzenia 10-15 lat temu jak wujek Staszek przy wigilii "za komuny to było lepiej".
Nie no spoko, fajnie, tylko jakie te kwestie mają odniesienie do dzisiejszych czasów? Najczęściej żadne.

kurla-kiedys-to-bylo_2018-03-31_11-32-22

No to jest argument.

G a nie argumenty. Bede robil 30 profili .otworzył okno .....

Edytowane przez janek25
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, janek25 napisał(a):

Ja w przeciwieństwie do ciebie wiem co pisze panie programator co czekal ns flaszer od amd  :hihot:i nie musze sobie robić profili bo mam ich 100 w biosie i sa jeszcze powiązane z vram.Nazywa sie boost :hihot:

Ty wiesz co piszesz? Nie wiem ile razy już Ci z Tomkiem, sidebandem i innymi użytkownikami udowadnialiśmy w wątku, że albo wklejasz bełkot z AI, którego nie rozumiesz i nie jesteś w stanie zweryfikować przez co przeklejasz głupoty nie związane z tematem.
Jak już piszesz coś od siebie to jakieś szczątkowe wspominki z zamierzchłych czasów kompletnie bez związku...
Jakbyś zauważył geniuszu, to RX 9070 XT mam od niedawna, bo wcześniej miałem 5070 Ti.
Czekałem na flasher nie posiadając RX, bo dzięki temu mogę uświadamiać np. chętnych na 9070 non-XT na pepperze, jak mogą zyskać dodatkową wydajność za darmo BEZ utraty gwarancji.
Nie każdy chce zrywać plomby i rozbierać kartę, kupować flasher i przy okazji nowego PTMa bo to są dodatkowe koszta NIEPOTRZEBNE dla zwykłego śmiertelnika.  
Ponadto wielu innych ludzi też z tego skorzysta. Patrzę jako plus dla populi, dlatego to promuje od samego początku bo ma to swój realny potencjał.

Brzmisz jak Tiger Bonzo - zaraz nam pozablokujesz komputery? xD 

Edytowane przez Lameismyname
  • Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Brzmisz jak Tiger Bonzo - zaraz nam pozablokujesz komputery? xD 

Noo panie ale ty tigerka bonzo to ty szanuj za potężną wiedzę :wariat: a po drugie świętej pamięci tajgerka 

• Sad 1
Opublikowano
Teraz, janek25 napisał(a):

No ty nie wiesz co piszesz bo twierdzileś ze bedzies miec pelny rdzen bo wgraniu biosu od GRE :hihot:

To była kolejna rzecz do sprawdzenia.

W przeciwieństwie do Ciebie, mam wątpliwość to po prostu robię eksperyment i wszystko wychodzi w praktyce.
Tak samo jak działanie pełnego 16GB 256Bit na biosie z 9070 GRE, co zaskoczyło mnie i Tomka. W ogóle samo działanie biosu 9070 GRE na 9070 XT było wielką niewiadomą bo nie znam przypadku aby ktoś wcześniej to robił i udokumentował...
No ale Ty na pewno to wiedziałeś wszystko bez sprawdzania... :rotfl:

Opublikowano
18 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Ty wiesz co piszesz? Nie wiem ile razy już Ci z Tomkiem, sidebandem i innymi użytkownikami udowadnialiśmy w wątku, że albo wklejasz bełkot z AI, którego nie rozumiesz i nie jesteś w stanie zweryfikować przez co przeklejasz głupoty nie związane z tematem.

Dodaj tego dzbanka do ignorowanych i bedziesz mial spokoj, preciez typ non stop klepie bzdury takie, ze sie w glowie nie miesci. A juz chyba kazdy zauwazyl, ze tam cos nie teges jest pod czapka :hihot:

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Dodaj tego dzbanka do ignorowanych i bedziesz mial spokoj, preciez typ non stop klepie bzdury takie, ze sie w glowie nie miesci. A juz chyba kazdy zauwazyl, ze tam cos nie teges jest pod czapka :hihot:

Zawsze z automatu próbuję podchodzić do ludzi jako do istot inteligentnych, nieraz próbując kogoś oświecić... ale czasem spotykam się z taką ścianą jak wyżej i ręce opadają. Może i masz rację...

11 minut temu, janek25 napisał(a):

Dlatego wiedziałem ze masz g doświadczenia z wgrywaniem innego biosu do innego sprzętu bo tak jest od lat panie programator. Zreszta twoj caloksztal o tym świadczy. Szukasz kumpli do pomocy i takie tam :hihot: 

Kolego złoty, programatora używałem już ponad 15 lat temu m.in. w laboratorium, a mój autorski bios ludzie wgrywali w całej polsce ze 4 lata temu bazując na poradniku, który sam z resztą napisałem. Z czym do ludzi?  

• Upvote 1
Opublikowano
17 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Gdybym podchodził z rodziny waz to bym doradzał przeinstalować sterowniki po zmianie biosu z P na Q 🤷🤣

Opublikowano
7 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Zawsze z automatu próbuję podchodzić do ludzi jako do istot inteligentnych, nieraz próbując kogoś oświecić... ale czasem spotykam się z taką ścianą jak wyżej i ręce opadają. Może i masz rację...

Do tego typu idiotow to nawet nie przemawiaja fakty ;) odpusc.

Opublikowano (edytowane)

A pamietacie ktora ostatnio karta dala sie programowac na wyzszy model.

AMD x800gto na AMD x800 XT PE?

Chyba pozniej juz nie ten teges bylo i blokowali fizycznie.

Edytowane przez Zachy